Δεν βιάζεται δηλαδή να συντάξει την περιβόητη έκθεσή της για να υποχρεωθούν οι δανειστές να εκταμιεύσουν τα λεφτά (με την προϋπόθεση βέβαια ότι η έκθεση θα είναι θετική και πάντως θα λέει κάπου ότι το χρέος είναι βιώσιμο για να μπορεί από το ΔΝΤ να δώσει το δικό του μερίδιο). Είτε η δόση δοθεί ολόκληρη, 31,5 δις, είτε δοθεί σε… δόσεις, εμείς βιαζόμαστε, όχι οι δανειστές.
Η Τρόϊκα λοιπόν έφυγε, με πολιτισμένο τρόπο είναι η αλήθεια, λέγοντας στον Στουρνάρα και τους άλλους ότι θα ξαναγυρίσει μόλις ετοιμάσουν το πακέτο των 11,6 δις και επιπλέον ίσως τα άλλα δύο δις για να παραμείνουν στα όρια του φετινού προϋπολογισμού. Από εκεί και πέρα όλα όσα λέγονται ότι ο Στουρνάρας τα έσουρε στον Τόμσεν η ότι ο Σαμαρά τηλεφώνησε στη Λαγκάρντ και της ζήτησε να τον συμμαζέψει, οπότε ο «δανός» έγινε αρνάκι, είναι μπαρούφες για λαϊκή κατανάλωση. Να μη ξεχνάμε ότι από την πρώτη στιγμή και ως σήμερα, η πολιτική τάξη παρουσιάζει την Τρόϊκα ως τον «κακό» της ιστορίας, για να σκεπάζει τις δικές της καθυστερήσεις και τη δική της ανικανότητα ή έλλειψη πολιτικής βούλησης.
Άρα, από την Αθήνα εξαρτάται πότε θα συνταχθεί η έκθεση της Τρόϊκας. Αυτή πρέπει να καταλήξει στο πακέτο που ξέρουμε, αλλά και να προωθήσει απαραίτητα κάποιες μεταρρυθμίσεις και μετά να φωνάξει του τροϊκανούς για να συμφωνήσουν και να συντάξουν την έκθεση. Μόνο που οι δικοί μας, που κάποτε υπέγραψαν εκείνη την κοινή διακήρυξη, η οποία δεν βγαίνει με τίποτα, συνεχίζουν να κάνουν ντρίμπλες στον εαυτό τους. Τώρα ο Σαμαράς, λέει, προωθεί άλλη μεγαλοφυή ιδέα. Σκέπτεται να ζητήσει από την Τρόϊκα να μην απαιτήσει ισοδύναμα μέτρα για τα 2,5 δις που θεωρούνται ομιχλώδη, αλλά να συμφωνήσει σε αυτά που προτείνει η ελληνική πλευρά και αν δεν αποδώσουν ως του χρόνου, τότε να παρθούν τα σκληρά και άμεσης απόδοσης. Θα το δεχθεί όμως η Τρόϊκα αυτό;
Και κάτι ακόμη. Οι δικοί μας έχουν παρεξηγήσει την έννοια της κυβέρνησης συνεργασίας. Ούτε στη Γερμανία, ούτε στην Αγγλία, ούτε πουθενά αλλού που κυβερνούν κυβερνήσεις συνεργασίας συνεδριάζουν κάθε τρεις μέρες και για το παραμικρό οι ηγέτες των κομμάτων που τις στηρίζουν. Την ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός, αν οι άλλοι δεν συμφωνούν σε κάτι κάνουν μία δήλωση, ενδεχομένως να πάρουν και κάποια απάντηση και προχωρούν. Εκτός και αν θέλουν να προκαλέσουν κρίση ή υπάρχει θέμα αρχής, οπότε τα σπάζουν. Με την τακτική αλά γκρέκα, δεν θα πάρουμε τη δόση ούτε το Πάσχα, ακόμη και αν θέλουν οι άλλοι να μας τη δώσουν!
Υ.Γ. Και μέσα σε όλα έπεσε και η περίεργη ιστορία για Μεϊμαράκη, Βουλγαράκη και Λιάπη, Βέβαια τα λεφτά τα οποία αναφέρονται (ξέπλυμα 10 δις) είναι εξωπραγματικά, αλλά θα δούμε αν άρχει άτι σε μία ιστορία που εκκρεμεί από το 2010 και βγήκε τώρα στα ξεκούδουνα. Οι Βουλγαράκης, Λιάπης είναι καμένοι, αλλά το πολιτικό πρόβλημα δημιουργείται για πολλούς και διάφορους λόγους με τον Μεϊμαράκη που είναι πρόεδρος της Βουλής, τέταρτος δηλαδή στην ιεραρχία της πολιτείας. Αυτό πάντως που κυκλοφόρησε χθές, περί αναστολής εκτέλεσης των καθηκόντων του, δεν στέκει. Ωστόσο, η υπόθεση μυρίζει…
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr