Είναι άγνωστο ακόμη ποιες θα είναι οι επιπτώσεις όσων αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες στην περίπτωση της Ελλάδας. Οι αποφάσεις δημιουργούν προσδοκίες, αλλά εν υπάρχει αμφιβολία ότι προηγουμένως η χώρα μας θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία της και θα αλλάξουν το άθλιο κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη σε βάρος της. Ευτυχώς, φαίνεται ότι η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται, αν κρίνουμε από την επιστολή Σαμαρά και τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, του Κεδίκογλου, ότι στις διεκδικήσεις της για αναπροσαρμογή του μνημονίου, προτεραιότητα έχει να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την επίτευξη των στόχων.
Ακούγονται ήδη διάφορες σαχλαμάρες, ότι η Αθήνα θα έπρεπε να τα στηλωσει μαζί με τους Μόντι, Ραχόϊ και στο βάθος τον Ολάντ, για να κερδίσει αμέσως όσα κέρδισε η Ισπανία. Ο φοβερός Τσίπρας δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να επιτρέψει στην Τρόϊκα να έλθει στην Αθήνα, μέχρις ότου μας δώσουν όσα αποφασίστηκαν από τους άλλους. Άλλοι πάλι λένε ότι αν η Ελλάδα τα στήλωνε τον Μάϊο του 2010, δεν θα μπαίναμε σε μνημόνιο, ξεχνώντας ότι άλλη ήταν η συγκυρία τότε, ότι η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση, όπως όλοι λένε και αντιλαμβανόμαστε. διαφορετικές ήταν οι συνθήκες και από τότε κύλισε μπόλικο νερό στο αυλάκι της Ευρωζώνης. Μπούρδες εκ του ασφαλούς δηλαδή. Αφήστε που καλύτερα θα είναι να περιμένουμε να δούμε πως και με ποιους όρους θα υλοποιηθούν οι αποφάσεις.
Αλλά για να ξέρουμε γιατί μιλάμε στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε:
-Να διατεθούν από διάφορες πηγές περί τα 120 δις για την ανάπτυξη του Νότου και αυτό θα γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, οπότε ελπίζουμε ότι θα φτάσουν και σ΄εμάς μερικά δις,
-Να δοθεί η δυνατότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να συμβάλλει απ’ ευθείας και όχι μέσω κρατών στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, που σημαίνει ότι τα λεφτά αυτά δεν θα προστίθενται στο δημόσιο χρέος και άρα δεν θα μεγαλώνει το επιτόκιο του δανεισμού τους. Υπό αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους θα εγκρίνεται η δυνατότητα στον μηχανισμό στήριξης να ικανοποιεί τα κράτη που προστρέχουν σε αυτόν. Αν κάποια στιγμή δοθεί και στην Ελλάδα αυτή η δυνατότητα, θα γλυτώσει στην καλύτερη περίπτωση περί τα 50 δις από το χρέος της, το οποίο θα πέσει στο 90% του ΑΕΠ, πιθανό και περισσότερο, αν το ΑΕΠ πέσει πολύ λόγω ύφεσης. Όμως ενδέχεται να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα, να μας επιτραπεί να μπούμε, μόνο τα 25 δις που απομένουν για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών μας, καθώς τα 25 έχουν δοθεί ήδη με τη δανειακή σύμβαση.
Και κάτι ακόμη. Αν δεν μπούμε στο πρόγραμμα δεν θα είναι η καταστροφή του κόσμου, αν καλόν είναι να μπούμε για να χαλαρώσουν οι πιέσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Το χρέος θα είναι επιβαρυμένο, αλλά να μη ξεχνάμε ότι τα 50 δις θα έχουν δοθεί στις τράπεζες μέσω του κράτους, το οποίο σε αντάλλαγμα θα πάρει τις μετοχές τους, τις οποίες θεωρητικά θα τις πουλήσει μετά από μερικά χρόνια με κέρδος και τα λεφτά θα τα δώσει στο χρέος. Πάντως, καλύτερα να πέσει το χρέος νωρίτερα, παρά αργότερα.
-Να δημιουργηθεί σύντομα ενιαίος μηχανισμός εποπτείας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, υπό τον έλεγχο τα Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αυτό προβλέπεται να γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου και αν είμαστε ακόμη στην Ευρωζώνη, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει ευεργετικά στη σωστή λειτουργία των τραπεζών μας. Όσων θεωρηθεί ότι ανταποκρίνονται στους όρους που θα τεθούν.
-Να δοθεί η δυνατότητα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης να αγοράζει ομόλογα κρατών που δανείζονται με υψηλά επιτόκια, χωρίς να μπαίνουν σε μνημόνιο, αλλά με αυστηρούς όρους δημοσιονομικής εξυγίανσης.
-Να γίνουν βήματα προς την τραπεζική, οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο της πρότασης της ηγεσίας της Κομισιόν.
Οι καλόπιστοι θα διαπιστώσουν ότι όλα τα παραπάνω δεν προσφέρονται δωρεάν και χωρίς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας. Χαρακτηριστική είναι η κριτική που έγινε στη Μέρκελ όταν επέστρεψε στη Γερμανία, ενώ αυτή επεσήμανε ακριβώς αυτό, ότι δηλαδή τα πάντα θα είναι υπό έλεγχο. Άλλωστε εμείς έχουμε σαν πρωταρχικό στόχο να μείνουμε στην Ευρωζώνη και αυτό θα περάσει μέσα από την Τρόϊκα που έρχεται και από την έκθεσή της.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr