Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, στην κρίσιμη για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα σύνοδο κορυφής στις 28-29 του μήνα, η χώρα θα εκπροσωπηθεί από τους Αβραμόπουλο και Ζανιά, ο οποίος παραμένει υπουργός Οικονομικών από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί. Γιατί ο Σαμαράς δεν είναι σε θέση να ταξιδέψει με αεροπλάνο μετά την εγχείριση και ο Ράπανος μάλλον δεν θα μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα που του ανατέθηκαν. Και βέβαια η Τρόϊκα θα αναβάλει για μερικές ημέρες την επίσκεψή της στην Αθήνα, μέχρις ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθούν κάποια πράγματα γύρω από την επιλογή του Ράπανου και την μη επιλογή άλλων προσώπων για να τον πλαισιώσουν και να τον στηρίξουν, όπως ο Ζανιάς, ο Στουρνάρας, ο Γιαννίτσης, ο Γκίκας Χαρδούβελης, που θεωρούνται άξια στελέχη κατά γενική ομολογία. Ή τουλάχιστον τα πιο άξια στελέχη από τα γνωστά στην πολιτική πιάτσα και στην σημερινή συγκυρία, μέχρι να αναδειχθούν άλλα εξίσου ή και πιο άξια.
Ο Βασίλης Ράπανος ήταν επιλογή του Α. Σαμαρά. Ίσως τον επέλεξε γιατί τον θεώρησε και σωστά άξιο να αναλάβει το τόσο κρίσιμο πόστο του υπουργού Οικονομικών, καθώς δεν μπορούσε να βρει αντάξιό του στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και γενικότερα στους κόλπους της Δεξιάς. Είναι επίσης πολύ πιθανό ότι τον επέλεξε γιατί εκτιμά ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και οι πιθανότητες επιτυχίας πολύ μικρές για να φανεί κάτι αισιόδοξο βραχυπρόθεσμα. Έτσι σύντομα θα προχωρούσε σε αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών, δηλαδή του Ράπανου, ως υπεύθυνου για τα προβλήματα που παρέμεναν. Και επειδή ο Ράπανος αναδείχθηκε ως στέλεχος επί ΠΑΣΟΚ και χρησιμοποιηθήκε από τις κυβερνήσεις του θα φορτωνόταν από τον κόσμο η αποτυχία του περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ και λιγότερο στη Ν.Δ.…
Μακιαβελικό θα μου πείτε, αλλά όχι περισσότερο από το επόμενο. Για να δεχθεί ο Ράπανος, που διακρίνεται για το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης που τον διακατέχει του δόθηκε η εντύπωση ότι θα πλαισιωνόταν από τα άξια στελέχη που αναφέραμε πιο πάνω. Με εξαίρεση τον Γκίκα Χαρδούβελη που φαίνεται ότι αρνήθηκε από την πρώτη στιγμή, οι Βενιζέλος και Σαμαράς σε αγαστή σύμπνοια έκοψαν με διάφορα προσχήματα τους Ζανιά, Στουρνάρα, Γιαννίτση και άφησαν έρημο, βαρύ και μόνο τον Ράπανο, που κατάλαβε αργά ότι εγκλωβίστηκε.
Ο λόγος ήταν ότι δεν ήθελαν να δημιουργηθεί ένας πυρήνας ανθρώπων φιλοευρωπαϊκής τάσης που θα μπορούσαν μαζί με άλλους μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και τη ΔΗ.ΜΑΡ. να αποτελέσουν τον πυρήνα δημιουργίας ενός κεντρώου, φιλελεύθερου και φιλοευρωπαϊκού κόμματος. Να μην ξεχνάμε δε ότι όλοι οι παραπάνω αναδείχθηκαν επί Σημίτη και είναι και φίλοι του Παπαδήμου… Ειδικά δε ο Βενιζέλος δεν ήθελε να υπάρχουν υπουργοί από γνωστά στελέχη του κόμματός του για να αποσυνδέσει το ΠΑΣΟΚ από το μνημόνιο στη συλλογική μνήμη των πολιτών.
Έτσι μας προέκυψε η κυβέρνηση με τη σημερινή σύνθεσή της που κανένα δεν ενθουσίασε. Και τώρα ερχόμαστε και στην κοινή προγραμματική διακήρυξη των τριών κομμάτων που με το ένα ή τον άλλον τρόπο απαρτίζουν την κυβέρνηση. Κατ΄ αρχήν το κείμενο είναι βέβαιο ότι θα στείλει την Τρόϊκα στα κάγκελα. Μία πιο προσεκτική ανάγνωση όμως θα δείξει ότι είναι αρκετά παραπλανητικό. Γιατί μιλάει για σταδιακή ανατροπή μέσα στην επόμενη τετραετία όλων των αποφάσεων που έθιξαν λίγο ή πολύ μεγάλες κατηγορίες πολιτών.
Όμως όλοι και κυρίως οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης γνωρίζουν ότι ο πραγματικός στόχος είναι η σημερινή κυβέρνηση να παραμείνει σε μία διετία και να πάμε σε εκλογές ταυτόχρονα με ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2014. Τα δύο χρόνια δεν θα φτάσουν για την πλήρη σχεδόν ανατροπή του μνημονίου, όπως ευαγγελίζονται οι τρεις και επομένως ούτε γάτα, ούτε ζημιά… Αλλά να δούμε αν θα δεχθεί αυτές τις πονηριές και η Τρόϊκα και ακόμη περισσότερο, οι εταίροι δανειστές μας. Που φαίνονται αποφασισμένοι να κάνουν βήματα ενοποίησης και το ερώτημα είναι αν μας θέλουν ή όχι μεσ’ στα πόδια τους.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr