Δεν ξέρουμε αν στο τέλος θα υπάρξει σωτηρία, δεν ξέρουμε αν οι εταίροι θα εξακολουθήσουν να μας στηρίζουν, παρ’ όλο που οι δηλώσεις τους δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση αν προχωρήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, δεν ξέρουμε ποια κατάσταση θα δημιουργηθεί στο κοινωνικό μέτωπο με προτροπή των αντιμνημονιακών κομμάτων και δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς υπάρχει κίνδυνος να «σκάσει» σύντομα η Ιταλία.
Το ζητούμενο είναι τώρα να σχηματισθεί αμέσως κυβέρνηση. Αυτή είναι η εντολή των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Ο Α. Σαμαράς πρέπει να καταλάβει ότι το κόμμα του ήλθε πρώτο με μία σχετικά καθαρή διαφορά, όχι γιατί αναγνωρίζεται η ηγετική του προσωπικότητα (το αντίθετο), αλλά για να μην έλθει πρώτος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Άλλωστε εκτός από την επιστροφή νεοδημοκρατών που στις προηγούμενες εκλογές είχαν πάει προς διάφορες κατευθύνσεις, αυτή τη φορά τη Ν.Δ. την ψήφισαν, έστω και με τρεμάμενο χέρι, ΠΑΣΟΚοι και οπαδοί κομμάτων της Αριστεράς. Επομένως θα πρέπει να συμπεριφερθεί ανάλογα. Από την πλευρά του ο Ευ. Βενιζέλος είναι υποχρεωμένος να αντιληφθεί ότι οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ που παρέμειναν θέλουν να συνεχίσει να συμβάλλει το κόμμα τους στη διατήρηση της ευρωπαϊκής προοπτικής, ακόμη και να χρειαστεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με τη Ν.Δ.
Τέλος, το ίδιο ισχύει και με τον Φ. Κουβέλη, αρκεί να αναλογισθεί τον τρόμο που είχε απλωθεί στο δικό του κόμμα όταν αρχικά χθες διαφαινόταν ότι η πλάστιγγα της νίκης γέρνει προς την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι ευρωπαίοι αναλυτές εκτιμούν ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη με μία κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ που έχουν δεσμευτεί να πάρουν τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου, παρά με μία κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗ.ΜΑΡ με την τελευταία να φέρνει συνεχώς προσκόμματα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Και να προσθέσουμε εδώ ότι χθες στις ανακοινώσεις και δηλώσεις τους οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι γι’ αυτές μιλούσαν και όχι για δεσμεύσεις, ενώ φαίνεται ότι πρέπει να θεωρείται δεδομένη η χρονική παράταση διετίας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να απαλυνθούν λίγο τα απαραίτητα μέτρα, αφού θα απλωθουν σε μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου.
Κατά τα άλλα, τα σημαντικά των χθεσινών εκλογών ήταν ότι το ποσοτό των εκτός Βουλής κομμάτων έπεσε από το 19% στις εκλογές του Μαϊου στο 4% και έτσι εξηγείται κυρίως η μεγάλη άνοδος της Ν.Δ. και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Από τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή, τις μεγαλύτερες απώλειες αναλογικά τις υπέστη το ΚΚΕ και αυτό σηματοδοτεί εσωκομματικές διεργασίες και αλλαγή ηγεσίας. Παρά τα αντιθέτως αναμενόμενα, το ΠΑΣΟΚ συγκράτησε τις δυνάμεις που του είχαν απομείνει στις 6 Μαίου, ενώ μικρές σχετικά ήταν και οι απώλειες των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» που οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι θα ήταν μεγαλύτερες. Αντίθετα, μεγαλύτερες από αυτές που προέβλεπαν ήταν οι απώλειες της ΔΗ.ΜΑΡ., αλλά το χειρότερο από όλα ήταν ότι κράτησε τα ποσοστά της η «Χρυσή Αυγή». Που σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχθούμε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα 7% με φασιστικές τάσεις!
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α βγήκε ταυτόχρονα νικητής και ηττημένος από αυτές τις εκλογές. Νικητής γιατί μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πολλαπλασίασε τα ποσοστό του και είναι πλέον το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ηττημένος γιατί έχασε τη μάχη της εξουσίας που την διεκδίκησε με νύχια και με δόντια. Το ερώτημα είναι τώρα πως θα συμπεριφερθεί. Το πιθανότερο είναι ότι θα επιλλέξει την πρακτική των πεζοδρομιακών αντιδράσεων για να συγκρατήσει τον κόσμο που συσπείρωσε με ανάλογο τρόπο και με ανέφικτες υποσχέσεις.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr