. Κάποιοι καταλαβαίνουν και αγωνιούν, μερικοί φοβούνται από ένστικτο την καταστροφή και υπάρχουν αρκετοί αρειμάνιοι οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να κτυπήσουν το κεφάλι στον τοίχο, πιστεύοντας ότι μπορούν να αλλάξουν τους όρους του παιχνιδιού και γενικά να κάνουν ό,τι θέλουν. Όλα αυτά μέσα σε σκηνικό τραπεζικής, οικονομικής και κοινωνικής κατάρρευσης, όχι βέβαια εξαιτίας του μνημονίου, όπως διαλαλούν πολλοί.
Η οικονομία το πρώτο τρίμηνο του 2012, επί Παπαδήμου, είχε δείξει σημάδια σταθεροποίησης, ίσως και λόγω της ηρεμίας που επικρατούσε στους δρόμους. Οι καταθέσεις στις τράπεζες είχαν αυξηθεί κατά 1,1 δις, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και το ΑΕΠ είχε αυξηθεί ελάχιστα (0,5%) σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ας όψονται όμως οι Σαμαράς και Τσίπρας που ήθελαν σώνει και καλά ανατροπή του Παπαδήμου και εκλογές…
Επειδή όμως δεν μπορούμε να φέρουμε πίσω το παρελθόν, ας δούμε τι γίνεται τώρα. Τώρα λοιπόν βγαίνει ο Ολάντ και λέει ότι θα βοηθήσει να γίνουν κάπως πιο χαλαροί οι όροι του μνημονίου, αρκεί να μην το καταγγείλουμε και να τιμούμε τις δεσμεύσεις μας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Κομισιόν θυμίζει ότι οι όροι του μνημονίου μπορούν να αλλάξουν, αρκεί να βρίσκονται ισοδύναμα μέτρα και ότι κανείς δεν θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της. Θίγει και το θέμα της χρονικής χαλάρωσης για την επίτευξη των στόχων, αλλά αυτό, αν και το έχει ήδη δεχθεί το ΔΝΤ για ένα χρόνο. δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα το δεχθούν οι ευρωπαίοι δανειστές γιατί θα πρέπει να δώσουν και άλλα λεφτά! Η Μέρκελ και γενικά οι γερμανοί είναι πολύ απρόθυμοι να το δεχθούν.
Πιο ωμός, όπως συνηθίζει ο Σόϊμπλε, επισημαίνει ότι όποιος και να εκλεγεί η κατάσταση της οικονομίας θα είναι το ίδιο σοβαρή, λόγω της πολυετούς κακής διαχείρισης, που θα απαιτεί επώδυνα μέτρα, δυστυχώς για τους φτωχούς, ενώ οι πλούσιοι έχουν δέσει τον γάϊδαρό τους. Και έρχεται και η Ουάσινγκτον να θυμίσει ότι φυσικά οι έλληνες έχουν δικαίωμα να εκλέξουν όποιον θέλουν, αλλά να θυμούνται ότι υπάρχει και επόμενη μέρα.
Αν υποθέσουμε ότι τα μηνύματα απέξω αφορούν κυρίως τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επισημαίνουμε ότι ο Τσίπρας τελευταία το παίζει ζεστό-κρύο, πότε αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν εννοεί πλέον καταγγελία, αλλά αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, πότε δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρχει μνημόνιο την επομένη των εκλογών, φροντίζοντας ταυτόχρονα να ρίξει προκαταβολικά το ανάθεμα στους ευρωπαίους αν τελικά η Ελλάδα φύγει από την Ευρωζώνη, επειδή προφανώς δεν θα δεχθούν ότι ο ίδιος απαιτήσει.
Πάντως στη συνέντευξή του στη Στάη είπε ότι «το ευρώ δεν είναι φετίχ», για να μας προετοιμάσει προφανώς για το χειρότερο, αλλά και για να δικαιώσει όσους πίστευαν από την αρχή ότι κρυφός του πόθος είναι να μας πάει σε αυτήν. Φυσικά, τα μηνύματα αφορούν και τον Σαμαρά που έχει τάξει πάλι τα πάντα στους πάντες, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν ότι είναι καλλιτέχνης στις θεαματικές κολοτούμπες και δεν πολυανησυχούν.
Εξ όσων λέγονται και γνωρίζουμε, οι δημοσκοπήσεις που γίνονται έως και σήμερα, βγάζουν κάπως αντιφατικά αποτελέσματα. Άλλες βγάζουν μπροστά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και άλλες τη Ν.Δ, πάντα στα όρια του στατιστικού λάθους. Πάντως, οι πιθανότητες φαίνεται να είναι χοντρικά 52-48% υπέρ της Νέας Δημοκρατίας. Γι’ αυτό ανέβηκε χθες το Χρηματιστήριο, αλλά προσοχή. Εμείς δεν βάζουμε το χέρι στη φωτιά. Από εκεί και πέρα, το ΠΑΣΟΚ κυμαίνεται ανάλογα με τον δημοσκόπο από 9-12%, η ΔΗ.ΜΑΡ. 6-8%, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» στο 7-8%, η «Χρυσή Αυγή» δείχνει δυστυχώς να διατηρεί τα ποσοστά που πήρε στις 6 Μαϊου, ανοίγοντας το δρόμο για νέες και πιο πραγματικές αναλύσεις της ελληνικής κοινωνίας και τέλος, το ΚΚΕ θα βγει λεηλατημένο με 3,5-5%. Από πουθενά δεν προκύπτει ότι θα μπει άλλο κόμμα στη νέα Βουλή.
Άγγελος Σταγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr