Είναι γνωστό ότι μετρήσεις των εκλογικών διαθέσεων των πολιτών θα συνεχίσουν να γίνονται μέχρι τις 15 Ιουνίου, αλλά τα ευρήματά τους δεν θα γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό. Κάποιοι θα τα μαθαίνουν, φήμες και πληροφορίες θα κυκλοφορούν στον αέρα, άλλες πραγματικές, άλλες ανυπόστατες, μέχρις ότου μιλήσουν οι κάλπες. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αλλαγές στο ρευστό σκηνικό που αποτυπώθηκε μέχρι σήμερα. Άλλοι δηλαδή να ανεβούν πάνω στο κύμα μαζί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και άλλοι να τρέξουν προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας από το φόβο μήπως πάρει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την εξουσία, κάποιο από τα δύο, ή και τίποτα.
Προς το παρόν και σύμφωνα με τις τάσεις που διαγράφονται, ΣΥ.ΡΙΖ.Α και Νέα Δημοκρατία παλεύουν για την πρώτη θέση, αλλά με μία ουσιαστική διαφορά. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δείχνει να έχει τη δυναμική με το μέρος, ενώ η Νέα Δημοκρατία δυσκολεύεται να συσπειρώσει τις δυνάμεις που θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι μαζί της τις κρίσιμες αυτές ώρες. Τις συντηρητικές δυνάμεις, την παραδοσιακή δεξιά και εκείνους που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική, θέλουν σφόδρα την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και σκέπτονται τις πιθανές συνέπειες μίας ανόδου του Αλ. Τσίπρα στην εξουσία. Και αυτό συμβαίνει γιατί ο Α. Σαμαράς παίζει στο γήπεδο του Τσίπρα, αν κρίνοντας από το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε χθες.
Από την πλευρά του ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. φαίνεται από τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων να ενισχύεται σημαντικά σε βάρος των μικροτέρων κομμάτων. Παρατηρείται ελλάττωση των ποσοστών που πήραν στις προηγούμενες εκλογές το ΚΚΕ, η ΔΗ.ΜΑΡ, οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και η «Χρυσή Αυγή» και από το γεγονός αυτό επωφελείται κυρίως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Το ΠΑΣΟΚ κρατά τις δυνάμεις του σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαϊου, αλλά στέκεται πάνω σε ασταθή βάση. Λεηλατήθηκε κυριολεκτικά τότε, ενδεχομένως χάνει και πάλι προς το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όμως οι απώλειές του αντικαθίστανται μάλλον από ψηφοφόρους που είχαν επιλλέξει να μην πάνε να ψηφίσουν τότε. Ωστόσο δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο κάποιοι «δικοί του» να κρύβουν τις αληθινές προθέσεις τους και κυρίως να έχει διαρροές στο τέλος προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας λόγω του φόβου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Όπως είπαμε, ΚΚΕ, ΔΗ.ΜΑΡ, «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και «Χρυσή Αυγή» θα είναι στη νέα Βουλή με μειωμένες δυνάμεις. Τέλος, από τα εκτός Βουλής κόμματα, υπάρχουν πιθανότητες να ξεπεράσει το απαιτούμενο 3% η ένωση του «Δημιουργία Ξανά» - «Δράση», αν και το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να διαψεύσει τις ελπίδες του.
Από εκεί και πέρα το ζητούμενο είναι να σχηματισθεί κυβέρνηση με κάποιο τρόπο, από την οποία δεν μπορεί να λείπει βέβαια το πρώτο κόμμα, γιατί τα κουκιά δεν βγαίνουν αλλιώς. Θα δούμε αν θα είναι κυβέρνηση συνεργασίας, ανοχής, ή συνεργασίας και ανοχής. Πάντως, αν η Ν.Δ. έλθει δεύτερη θα τεθεί οπωσδήποτε θέμα ηγεσίας, ενώ το ίδιο θα συμβεί αν το ΠΑΣΟΚ πέσει σημαντικά κάτω του 13,2% που είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές. Διαδικασίες για αλλαγή ηγεσίας θα αρχίσουν και στο ΚΚΕ, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων περί σημαντικών απωλειών της δύναμής του.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr