Αν προσθέσουμε τη στάση των ευρωπαίων παραγόντων και του ΔΝΤ, που θα μπορούσαν να συζητήσουν μία χρονική χαλάρωση για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, αλλά τίποτα παραπέρα, γίνεται φανερό ότι η ανησυχία ξεπερνά τις διατυπώσεις αυτού του σχολίου και επεκτείνεται στις τράπεζες και το εξωτερικό.
Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε χθες με αέρα κυρίαρχου του πολιτικού σκηνικού. Εμφανίστηκε ως νέος Ανδρέας Παπανδρέου που παίρνει υπό τη σκέπη του όλους τους “αντιμνημονιακούς” μη προνομιούχους, και αυτούς που υποδύονται τους μη προνομιούχους, έλληνες. Κήρυξε άκυρο το μνημόνιο και ζήτησε από τους Σαμαρά και Βενιζέλο να υπογράψουν ουσιαστικά “δηλώσεις μετανοίας” για την υπογραφή του δεύτερου μνημονίου.
Ταυτόχρονα άσκησε πίεση στα αριστερά κόμματα λέγοντας ότι επιδιώκει τον σχηματισμό κυβέρνησης Αριστεράς πάνω σε πέντε βασικούς άξονες: ακύρωση των μέτρων του μνημονίου, ακύρωση των νόμων που θίγουν τα εργατικά δικαιώματα, άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και καθιέρωση της απλής αναλογικής, δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα και δημοσίευση της έκθεσης Black Rock, δημιουργία διεθνούς επιτροπής για να διαπιστώσει πόσο επαχθές είναι το ελληνικό χρέος.
Από όλα αυτά γίνεται σαφές ότι ο αρχηγός του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. επιδιώκει την άμεση διενέργεια νέων εκλογών, στριμώχνοντας παράλληλα όλους τους άλλους που βρίκσονται σε όμορους χώρους με στόχο να τους λεηλατήσει και να βγει ο ίδιος ως επικεφαλής του πόλου της αριστερά που θα αντιπαλεύει με τον πόλο της δεξιάς. Θα μπορούσαμε να πούμε επίσης ότι θέτει τις βάσεις για να φύγει η χώρα από την Ευρωζώνη, αλλ;αυτό ας το αφήσουμε να το αποδείξουν οι εξελίξεις και μετά να κλάψουν οι έλληνες με μαύρο δάκρυ.
Προς το παρόν, οι δηλώσεις του Τσίπρα, από τη μία πλευρά προκάλεσαν ανησυχία στο κατεστημένο, στις τράπεζες, στους λεγόμενους αστούς και τους ανθρώπους που έχουν κάποιες καταθέσεις στις τράπεζες και σε όλους εκίνους που επιθυμούν την Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη από την άλλη πλευρά “ανέστησαν” τον Σαμαρά, που με δική του δήλωση στάθηκε απέναντι λέγοντας ότι δεν πρόκειται να βάλει υπογραφή για να διαλυθεί η Ελλάδα και ότι στο αντιευρωπαϊκό αριστερό μέτωπο που ορθώνει ο αρχηγός του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ θα ορθωθεί το ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο.
Στο πλαίσιο όλων αυτών γίνονται ήδη προσπάθειες συστέγασης όλων των ενοίκων της πολυκατοικίας της Δεξιάς στο σπίτι της Νέας Δημοκρατίας. Γίνονται επαφές με τη Ντόρα Μπακογιάννη, προσεγγίστηκε ο Στέφανος Μάνος και πιθανόττα γίνεται το ίδιο και με τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Δεν ξέρουμε που θα καταλήξουν αλλά όλα θα ήταη ευκολότερα δίχως τον Α. Σαμαρά και ακόμη πιο εύκολα αν επέστρεφε ο Καραμανλής να αναλάβει τα ηνία.
Στο μεταξύ όμως όλα αυτά και ιδιαίτερα αν σχηματιστούν δύο πόλοι, της Αριστεράς με ηγεμόνα τον Τσίπρα και της Κεντροδεξιάς υπό τον αρχηγό της Ν.Δ., βάζουν στη μέση το ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί να βρει ανάσες επιβίωσης. Στον Τσίπρα απάντησε ο Βενιζέλος, σαφώς πιο ήπια από τον Σαμαρά, αλλά θέτοντας ως όρο την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας ως βάση συζήτησης. Είναι σαφές ότι ο Βενιζέλος υιοθετεί ρόλο κεντρώας δύναμης ανάμεσα στους δύο πόλους, αλλά και με φανερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
Οι διεργασίες και οι ελιγμοί πάντως στην Ελλάδα γίνονται, ενώ ο εξαιρετικά βασικός ξένος παράγων περιμένει να κατακάτσει η σκόνη. Δεν κρύβει την ανησυχία του, το ίδιο κάνουν και οι αγορές, ενώ το ένα μετά τον άλλο, τα κέντρα εξουσίας επισημαίνουν ότι ο δρόμος του μνημονίου και οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν. Στη συνέχεια θα δούμε και πως οι αντιδράσεις θα αρχίσουν να παίρνουν πιο πραγματικό χαρακτήρα, δηλαδή πως θα συμπεριφερθούν στο θέμα της εκταμίευσης των χρημάτων για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας, που ακόμα είναι στό κόκκινο.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr