Και βέβαια για να υπάρξει γιατρειά, πρέπει και ο ασθενής να ακολουθεί τις οδηγίες των γιατρών, γιατί είναι γνωστές οι περιπτώσεις αρρώστων που έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τις εντολές των γιατρών και τα φάρμακα που τους έδωσαν και αναζήτησαν την θεραπεία στα ματζούνια και τα γιατροσόφια. Στην Ελλάδα μάλιστα έχουμε έφεση να τα ξέρουμε όλα και να καταφεύγουμε σε ματζούνια και γιατροσόφια.
Το θέμα μας όμως δεν είναι αυτό σήμερα. Το θέμα μας είναι ότι συζητάμε για το πώς φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε, για το πώς θα βγούμε, δεν θέλουμε να κάνουμε αυτά ή εκείνα τα βήματα, σιχτιρίζουμε τους ξένους που μας δίνουν λεφτά, αλλά βάζουν και όρους και ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό: ξεχνάμε ότι για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία, να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να λειτουργήσει με κάποια λογική η κοινωνία μας, μία πάρα πολύ βασική προϋπόθεση είναι ο περιορισμός της πολυνομίας και της γραφειοκρατίας. Πρόκειται για εξαιρετικά αναγκαία συνθήκη προκειμένου να πάρει βαθιές ανάσες αυτός ο τόπος.
Είναι πολλά τα αίτια για τα οποία η Ελλάδα έγινε απερίγραπτα γραφειοκρατική χώρα με τερατώδη πολυνομία. Ας μη μαλώσουμε γι αυτά. Αντίθετα, να συμφωνήσουμε ότι όταν υπάρχουν 16.000 (!!!!!!) νόμοι, διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, που υποτίθεται ότι καθορίζουν την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, αντιλαμβάνεται ο καθείς ότι είναι σαν να μην υπάρχει κανένας.
Και αυτός είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός λόγος που η κρατική μηχανή είναι ξεχαρβαλωμένη, ανίκανη και διεφθαρμένη. Αντίστοιχη φυσικά είναι και η πολυνομία και η γραφειοκρατία σε όλους τους τομείς, όπως προφανώς θα έχουν διαπιστώσει οι αναγνώστες στην καθημερινότητά τους.
Αυτή η κατάσταση έχει συμβάλλει τα μέγιστα για να καταστεί η Ελλάδα παράδεισος των δικηγόρων. Ακόμη πιο σοβαρό όμως είναι το γεγονός ότι έχει συμβάλει στη δημιουργία χάσματος στις σχέσεις κράτους-πολιτών και ευθύνεται για μύρια άλλα προβλήματα, μερικά από τα οποία αναφέρθηκαν πιο πάνω. Το χειρότερο, δεν επιτρέπει κυριολεκτικά στη χώρα να αναπνεύσει, να αναπτυχθεί, να προκόψει.
Αντίθετα, βοηθάει όλα εκείνα τα συμφέροντα που πασχίζουν με νύχια και με δόντια να την κρατήσουν σε ακινησία και δυστυχώς το καταφέρνουν.
Το τι πρέπει να γίνει είναι σαφές. Θα πρέπει να κωδικοποιηθεί πλήρως η νομοθεσία και το ίδιο να γίνει με εγκυκλίους και αποφάσεις και αμέσως μετά ή και ταυτόχρονα να καταργηθούν.
Οι νέοι νόμοι που θα ψηφίζονται θα πρέπει να είναι εναρμονισμένοι με την πραγματικότητα, απλοί, σαφείς, σύντομοι, δίχως παραπομπές και εξαιρέσεις. Και βεβαίως να μη χρειάζονται ερμηνείες για την εφαρμογή τους. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δημιουργηθούν μερικές ομάδες νομικών, που δόξα των Θεώ έχουμε πολλούς από αυτούς, που θα αρχίσουν αμέσως την επεξεργασία.
Γιατί με τέτοια πολυνομία και άλλη τόση γραφειοκρατία, δεν πάμε πουθενά.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr