Το λέμε και το επαναλαμβάνουμε όλο αυτό γιατί η διαπραγμάτευση των γερμανών με τις ιδωτικές τράπεζες για το κούρεμα είχε φτάσει σε οριακό σημείο χθς το βράδυ. Οι συνομιλίες διακόπηκαν γιατί οι τράπεζες δεν δέχονται εθελούσιο κούρεμα του ελληνικού χρέους πάνω από 40%, ενώ οι γερμανοί διαμήνυαν ότι αν δεν δεχθούν τουλάχιστον 50%, ίσως και παραπάνω, θα προχωρούσαν σε αναγκαστικό κούρεμα, κάτι που σημαίνει πιστωτικό γεγονός, δηλαδή επίσημη χρεοκοπία.
Αυτό τρέλλανε τον Παπανδρέου και τον Βενιζέλο, γιατί δύο είναι οι τρόποι με τους οποίους οι γερμανοί θα μπορούσαν να επιβάλουν το αναγκαστικό κούρεμα. Ο ένας είναι να επιβάλλουν στην ελληνική κυβέρνηση να το αναγγείλει, που σημαίνει ότι φορτώνεται επίσημα την πτώχευση και δεν στέκει πια. Ο άλλος είναι να μη μας δπώσουν την έκτη δόση και να μη μπορούμε να πληρώσουμε τα τοκοχρεωλύσια που ωριμάζουν προσεχώς, οπότε πάλι θα πρόκειται για πιστωτικό γεγονός και φυσικά το φορτώνεται η κυβέρνηση με τις συνέπειες που μπορούμε να φανταστούμε. Το πιθανότερο πάντως ακόμη είναι ότι κάποια στιγμή θα τα βρούν, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος του “ντόμινο”.
Ενδεχομένως, τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές τα πράγματα να έχουν ξεκαθαρίσει. Εκείνο πάντως που ξεκαθάρισε είναι το ζήτημα της εποπτείας. Η Μέρκελ επιμένει, όπως δήλωσε χθες στη γερμανική Βουλή, αλλά μέχρις ότου αλλάξουν οι συνθήκες και θεσμοποιηθεί ο έλεγχος των οικονομικών των κρατών-μελών, η εποπτεία θα είναι άτυπη, αλλά ουσιαστική. Η Τρόϊκα θα εγκατασταθεί στην Αθήνα και θα επιβλέπει χωρίς να υπογράφει, όχι μόνο τον δημόσιο τομέα, αλλά και τις τράπεζες που θα στηριχθούν οικονομικά για να μη καταρρεύσουν. Έτσι, η Φράου Μέρκελ θα κάνει ό,τι χρειάζεταιμ για να στηρίξει την ελληνική οικονομία, με στόχο το χρέος να κατεβεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020, όπως τόνισε.
Κατά άλλα, να δούμε πως θα πορευτεί ο Παπανδρέου σε τέτοιο δύσβατο έδαφος.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr