Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Το τρίτο θετικό στοιχείο της συγχώνευση των παραπάνω τραπεζών είναι ότι μπορεί να αποτελέσει αφετηρία και άλλων συμφωνιών. Τι θα κάνει, ας πούμε, η Εθνική Τράπεζα;. Μπορεί να αποδεχθεί για πολύ μεγάλο διάστημα τον ρόλο του δεύτερου; Φυσικά, δεν πρόκειται να κινηθεί αύριο. Θα μελετήσει τα δεδομένα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου που διενεργεί η BlackRock και πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι μετά θα πράξει. Όπως πολύ πιθανόν να αναγκασθούν να κάνουν και άλλες ιδιωτικές τράπεζες, που ούτως ή άλλως θα αναγκασθούν να καταφύγουν στο κράτος για να εξασφαλίσουν ρευστότητα.
Με την προσφυγή στο κράτος βέβαια ανοίγει και ένα άλλο κεφάλαιο. Το κράτος θα δώσει τα δις για να μην πέσουν έξω οι τράπεζες που κινδυνεύουν και δημιουργηθεί κίνδυνος κατάρρευσης όλου του τραπεζικού συστήματος (παρά τις μπούρδες που ακούγονται, η διατήρηση ενός υγιούς τραπεζικού συστήματος είναι απόλυτα απαραίτητη για κάθε χώρα συμπεριλαμβανομένης και της δικής μας. Αλλά είπαμε, υγιούς που θα λειτουργεί με τραπεζικούς κανόνες και όχι με κανόνες εξυπηρέτησης λαμογίων και κολλητών), αλλά θα πρέπει να πάρει κάτι σε αντίκρυσμα. Αφού δηλαδή οι μέτοχοι αδυνατούν ή δεν θέλουν να βάλουν δικά τους λεφτά για να αυξήσουν το κεφάλαιο και το κάνει αντί αυτών το κράτος, φυσικό είναι να πάρει και μετοχές.
Άρα οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν στον ένα ή στον άλλο βαθμό. Αυτό έγινε στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και όπου αλλού παρενέβη το κράτος για να σώσει τράπεζες. Οι τραπεζίτες αντιδρούν, αλλά δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Θα αποκτήσει τις μετοχές και κάποια στιγμή, όταν τα πράγματα σταθεροποιηθούν και οι τράπεζες σταθούν στα πόδια τους και πάρουν τις μετοχές, θα πουλήσει τις μετοχές του και με κέρδος. Το μόνο αντίθετο επιχείρημα που μπορεί να ευσταθεί είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες αναγκάστηκαν επανειλημμένα να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, ενώ δεν το ήθελαν, για να στηρίξουν το κράτος, με αποτέλεσμα να γίνουν προβληματικές. Και βέβαια υπάρχει ο κίνδυνος μήπως όταν το κράτος μπει στις τράπεζες, θυμηθεί τον κακό του εαυτό και αρχίζει να πιέζει για τη χορήγηση θαλασσοδανείων σε κομματικούς, κολλητούς και άλλους με μέσα, όπως γινόταν παλιότερα με την Αγροτική. Και με τα γνωστά αποτελέσματα...
Άγγελος Στάγκος
[email protected]