Μεγάλο ζητούμενο η ανάπτυξη, όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Και δεν μιλάμε για την Ελλάδα μόνο, όπου η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία ανεβαίνει με ρυθμούς εξαιρετικά ανησυχητικούς. Κανονικά μάλιστα, όταν η ύφεση φτάνει στο 7,5% στο εξάμηνο και η ανεργία στο 16,6%, θα πρέπει να προβληματίζονται ακόμη και οι τροϊκανοί, πέρα βέβαια από την κυβέρνηση και εμάς ως Έλληνες. Ομως αυτή εξακολουθεί να είναι η πολιτική που επικρατεί στην Ευρώπη, αν κρίνουμε από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ιταλία και την επιστολή που έστειλαν στον Βαν Ρομπάϊ οι Μέρκελ και Σαρκοζί. Σε αυτήν μιλάει για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και διακοπή της ενίσχυσης από τα διαρθρωτικά ταμεία σε όσες χώρες παραβιάζουν τις αποφάσεις της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, όταν καθιερωθεί.
Δεν ξέρουμε που θα μας βγάλει όλη αυτή η ιστορία ως ευρωπαίους και ανθρώπους. Μακάρι να αποδειχθεί ότι είναι η σωστή συνταγή, καθώς οι αγορές πιέζουν λόγω και του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης. Όμως η λιτότητα δεν φαίνεται να βοηθάει ούτε την Γερμανία που την επιβάλλει. Η ανάπτυξή της το δεύτερο τρίμηνο του 2011 υποχώρησε θεαματικά, στο μόλις 0,1% συγκριτικά με την προηγούμενη τρίμηνη περίοδο, δείγμα ότι τα γερμανικά προϊόντα δεν βρίσκουν αγοραστές στις νότιες χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, αλλά και αλλού. Ενδεικτικό είναι επίσης ότι και ο ρυθμός ανάπτυξης στο σύνολο της Ευρωζώνης ήταν 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2011 από 0.8% στο πρώτο. Η ύφεση βλέπετε, απειλεί τους πάντες.
Ακόμη μεγαλύτερη σημασία έχει το άρθρο της Λαγκάρντ, που κάνει τώρα κουμάντο στο ΔΝΤ. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στους “Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς” και η Λαγκάρντ επισημαίνει ότι οι προοπτικές της ανάπτυξης δεν πρέπει να θυσιάζονται χάριν των μέτρων λιτότητας με στόχο τον περιορισμό των χρεών και των ελλειμμάτων. Είναι πολύ πιθανό το άρθρο της να απηχεί και τις απόψεις της Ουάσινγκτον, που γενικά λύνει και δένει στο ΔΝΤ. Είναι γνωστό ότι η συνταγή της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία και ίσως στέλνει και ανάλογο μήνυμα στην Ευρώπη, δηλαδή στους γερμανούς. Αν πάντως οι αμερικανοί έχουν δίκιο, τότε άδικα πιεζόμαστε εμείς τόσο πολύ στην Ελλάδα…
Από την άλλη πλευρά, να θυμίσουμε ότι οι πάντες, υποστηρικτές της άποψης της ρευστότητας ή υποστηρικτές της άποψης της λιτότητας, όταν αναφέρονται στην Ελλάδα λένε το ίδιο πράγμα. Οτι δηλαδή η Ελλάδα είναι ιδιαίτερη περίπτωση και ότι προτεραιότητα έχει η εξυγίανση των δημοσιονομικών της. Άλλο η Ελλάδα, λοιπόν!
Άγγελος Στάγκος
[email protected]
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr