Μεγαλύτερη σημασία έχει φυσικά το γεγονός ότι υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου τάσσεται ο Ρέν της Κομισιόν, η γερμανική οικονομική εφημερίδα Χάντελσμπλατ, ο πρόεδρος των γερμανών εξαγωγέων, ο Σόρος και διάφοροι άλλοι, αλλά φαίνεται ότι ακόμη δεν έχει ωριμάσει η κατάσταση. Μεγαλύτερο είναι ακόμη το βάρος των τραπεζιτών και ακόμη μεγαλύτερο είναι το βάρος της γερμανικής κοινής γνώμης, καθώς η Μέρκελ δεν έχει προσπαθήσει όσο πρέπει να την πείσει ότι η Γερμανία ωφελείται από την ύπαρξη του ευρώ και αν διαλυθεί η Ευρωζώνη, θα χάσει και αυτή πολλά.
Δεν αποκλείεται πάλι, της έκδοσης ευρωομολόγου να πρέπει να προηγηθεί η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και η ενιαία δημοσιονομική πολιτική. Ο Σαρκοζί έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και για πρώτη φορά βγήκε και επίσημος άγγλος, ο υπουργός Οικονομικών, να παροτρύνει τους ευρωπαίους της Ευρωζώνης να προχωρήσουν σ’ αυτήν. Η Βρετανία δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά τώρα τρέμει μήπως διαλυθεί το ευρώ και πάθει και αυτή καταστροφή. Επομένως, είναι λογικό να αναμένεται ότι οι Μέρκελ και Σαρκοζί θα μιλήσουν σήμερα και γι αυτό μεταξύ άλλων.
Η κρίση άλλωστε κτυπάει και τη δική τους πόρτα, ειδικά της Γαλλίας και πάντως αν πάρουν κάποιες πολιτικές αποφάσεις (μέτρα δεν πρόκειται να πάρουν), θα το καταλάβουμε τις επόμενες εβδομάδες, έστω και χωρίς να πουν σήμερα κάτι. Αν πάλι δεν πάρουν αποφάσεις και μείνουν να παρακολουθούν και αυτό θα το καταλάβουμε τις επόμενες εβδομάδες. Τίποτε δεν μένει κρυφό υπό τον ήλιο.
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr