Δεν είναι καλές οι εξελίξεις για την κυβέρνηση, το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα κρέμεται από μία κλωστή, δεν ξέρουμε τι θα προκύψει σήμερα με τις απεργίες και την περικύκλωση της Βουλή από «αγανακτισμένους» και κομματικούς διαφόρων χρωμάτων και ίσως οι εκλογές να βρίσκονται πολύ πιο κοντά απ΄ ότι φανταζόμασταν. Αυτά σε πολιτικό-κομματικό επίπεδο γιατί υπάρχει και το οικονομικό, όπου βέβαια η Standard & Poor’s φρόντισε να ρίξει την Ελλάδα κυριολεκτικά στα τάρταρα της πιστοληπτικής αναξιοπιστίας σε παγκόσμιο επίπεδο προσθέτοντας πόντους στη διάχυτη απαισιοδοξία για την τύχη της χώρας.
Χθες λοιπόν βγήκαν δύο βουλευτές, ο Αθανασιάδης της Κοζάνης και ο Λιάνης της Φλώρινας και δήλωσαν ότι δεν θα ψηφίσουν το Μεσοπρόθεσμο. Ο πρώτος είναι αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο δεύτερος δεν το λέει, μιλάει γενικά ότι είναι αντίθετος στην οικονομική πολιτική του Μνημονίου, το διανθίζει όλο αυτό με ένα γράμμα-μελό που τον χαρακτήριζε ως δημοσιογράφο, αλλά και γι΄ αυτόν ισχύει η αντίθεση στη μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Ο Αθανασιάδης δεν έφυγε ακόμη από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Λιάνης όμως ανεξαρτητοποιήθηκε, δεν παραιτήθηκε, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τον πρώτο επιλαχόντα της εκλογικής του περιφέρειας…Παραιτήθηκε και ο Κοτσιακάς, πρώην βουλευτής και υπουργός, υπαρχηγός του Τσοχατζόπουλου κάποτε, αλλά αυτό σαν γεγονός είναι μικρού διαμετρήματος. Το θέμα είναι βέβαια αν το ξήλωμα του πουλόβερ θα σταματήσει εδώ, ή αν θα έχει και συνέχεια. Δεν αποκλείεται να έχει, αλλά ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ μειώθηκε στους 154 βουλευτές. Ακόμη και αν υπάρξουν βουλευτές που θα παραιτηθούν από το αξίωμά τους και θα αντικατασταθούν από άλλους, το πολιτικό πρόβλημα παραμένει. Πολύ δύσκολα θα σταθεί η κυβέρνηση αν η κυβέρνηση περάσει το Μεσοπρόθεσμο με αντικαταστάτες βουλευτών που θα παραιτηθούν, ή με ψήφους βουλευτών από άλλα κόμματα. Αν προσθέσουμε το κλίμα που δημιουργούν τα κόμματα της Αριστεράς, δηλαδή το ΚΚΕ και ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. που δεν θα παραστούν στη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Αφήστε που οι «αγανακτισμένοι» και οι άλλοι απειλούν να μην αφήσουν τους βουλευτές να μπουν στη Βουλή.
Ενδεχομένως ο Γ. Παπανδρέου να κάνει μία προσπάθεια να εκτονώσει την κατάσταση με έναν ανασχηματισμό πριν από την σύνοδο κορυφής και την ψηφοφορία για το Μεσοπρόθεσμο. Άργησε πολύ και σε κάθε περίπτωση πρέπει να δούμε και ποιους υπουργούς θα αντικαταστήσει και ποιους θα βάλει στη θέση τους. Ενδεχομένως να αποδειχθεί ότι ο ανασχηματισμός δεν θα είναι αρκετός και ότι τις εκλογές δεν θα τις αποφύγουμε. Στο μεταξύ είναι βέβαιο ότι στην Ευρώπη, που τρέμει από αμηχανία και οργή, θα τραβάνε τα μαλλιά τους.
Άγγελος Στάγκος
[email protected]
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr