Θριαμβευτής και τροπαιούχος ο Ερντογάν, εκλέχτηκε πρωθυπουργός για τρίτη συνεχή φορά και μάλιστα με το θηριώδες ποσοστό του σχεδόν 50% (49,9% για την ακρίβεια), γεγονός που σημαίνει ότι όχι μόνον είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Τουρκίας, αλλά και ότι η φθορά του μετά από τόσα χρόνια στην εξουσία είναι μηδαμινή. Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν ακόμη και οι αντίπαλοί του αναγνωρίζουν ότι είναι doer (κάνει πράγματα, πρακτικός και δραστήριος) και η χώρα τους γνωρίζει πρωτοφανή ανάπτυξη και ευημερία για τα δεδομένα της.
Στην κρίσιμη αυτή συγκυρία η Ελλάδα δυστυχώς δεν διαθέτει ηγέτη του διαμετρήματος του Ερντογάν. Αν διέθετε άλλωστε, δεν θα παρουσίαζε τα χάλια που παρουσιάζει, ακόμη και αν τα οικονομικά της προβλήματα ήταν ίδια και απαράλλαχτα, ακόμη και με την ξεχαρβαλωμένη διοικητική μηχανή που έχει. Ευτυχώς, η Άγκυρα μας αντιμετωπίζει με μία σχετική ηρεμία και ας ελπίσουμε ότι θα συνεχίσει και δεν θα δείξει δείγματα μεγαλομανίας στην εξωτερική πολιτική ο πρωθυπουργός της. Άλλωστε ο Ερντογάν δεν έχει κανένα λόγο να πιέζει πράγματα και καταστάσεις σε σχέση με την Ελλάδα. Παραμένει σταθερός στη γραμμή της Τουρκίας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, κάνει τον γλυκομίλητο, δείχνει υπομονή, δεν θέλει ένταση για να μη δώσει την ευκαιρία να πάρει το πάνω χέρι το στρατιωτικό κατεστημένο και το λεγόμενο βαθύ κράτος και περιμένει να πέσουμε σαν ώριμο φρούτο στην αγκαλιά του.
Βεβαίως αυτό θα γίνει αν καταφέρουμε να βγούμε από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, σε περίπτωση που δεν το έχουν καταλάβει οι εθνοπατριώτες που κραυγάζουν ότι πρέπει να γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια (σε λίγο μόνο παλιά θα έχουμε) τους ευρωπαίους και τις αγορές και να γυρίσουμε με τιμή και δόξα στη δραχμή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τη δραχμή για νόμισμα, πτωχευμένοι και ανάδελφοι, θα μπούμε πολύ σύντομα στην οικονομική ζώνη της τουρκικής λίρας, όπως τον 19ο αιώνα (μετά την Επανάσταση), επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ειδικά για όσους σήμερα φοβούνται ότι πουλάμε τα ασημικά μας για ένα κομμάτι ψωμί στους ξένους...
Για να ξαναγυρίσουμε όμως στον Ερντογάν, παρά το θριαμβευτικό ποσοστό που πήρε στις ψήφους, οι 325 έδρες που κέρδισε το κόμμα του, δεν είναι αρκετές για να προωθήσει συνταγματικές αλλαγές, όπως επιθυμεί. Είναι υποχρεωμένος να κάνει διαβουλεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους αρκετούς ανεξάρτητους βουλευτές που εκλέχτηκαν. Το πιθανότερο είναι ότι θα βρει τους πέντε-έξη που του χρειάζονται για την συνταγματική αναθεώρηση. Το ενδιαφέρον είναι να δούμε τι κράτος θέλει να φτιάξει.
Άγγελος Στάγκος [email protected] Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr