Από την άλλη πλευρά αντιδρούν οι άνθρωποι της Κομισιόν, ο Τρισέ, αλλά πιθανώς και άλλοι που αυτοί τη στιγμή προτιμούν να αποφύγουν το μπλέξιμο με τις όποιες επιπτώσεις της αναδιάρθωσης με κάποια μορφή του ελληνικού χρέους. Γιατί θα υπάρξουν επιπτώσεις, ιδιαίτερα αν δεν σχεδιαστεί καλά και δεν υλοποιηθεί με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συντελεστών, ειδικά των πιστωτών. Αντιδρά επίσης η ηγεσία του ΔΝΤ, δηλαδή ο Στρος Καν και πιθανώς και η Ουάσινγκτον που το ελέγχει, αν και οι τεχνοκράτες του ακούγεται ότι είναι υπέρ της αναδιάρθρωσης.
Όπως είναι φυσικό και στην Ελλάδα διαμορφώνονται πλέον δύο σχολές. Την μία την εκπροσωπεί ο Κ. Σημίτης (και διάφοροι οικονομολόγοι) . Το άφησε να διαφανεί στο κείμενο πού έγραψε στην «Καθημερινή» πριν από δύο εβδομάδες, το λέει ξεκάθαρα στη χθεσινή του συνέντευξη το «ΒΗΜΑ της Κυριακής). Τάσσεται υπέρ μας αναδιάρθρωσης προσεκτικά σχεδιασμένης, που θα γίνει ύστερα από συνεννόηση, που θα είναι βαθιά ώστε να λύνει το πρόβλημα του χρέους οριστικά και που θα εξαιρεί τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων. Πολύ πιθανό, κάποιο από τα σχέδια που ακούγεται ότι επεξεργάζεται το Βερολίνο να ικανοποιεί αυτές τις σκέψεις.
Στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται η κυβέρνηση (που ακόμη και αν το συζητάει δεν το ομολογεί και πολύ καλά κάνει), ο Προβόπουλος (ακολουθώντας την άποψη του προϊσταμένου του, του Τρισέ), ο Λουκάς Παπαδήμος, ενώ κάποιοι άλλοι τάσσονται υπέρ της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους, αλλά όχι υπέρ του κουρέματος. Ενδεικτικά, σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ο Χριστοδουλάκης, ακόμη και ο Χρ. Λαζαρίδης, ο σύμβουλος του Σαμαρά.
Φυσικά, ούτε η αναδιάρθρωση είναι πανάκεια. Είτε γίνει, είτε όχι, είτε πάρει τη μορφή κουρέματος, είτε υλοποιηθεί ως επιμήκυνση δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το Μνημόνιο θα διατηρηθεί και με ακόμη σκληρότερους όρους, όσο η κυβέρνηση δεν κάνει αυτά που πρέπει, οι συνδικαλιστικές αντιδράσεις επιμένουν και η κρατική μηχανή αρνείται να ανταποκριθεί, κάτι που πρέπει να θεωρείται απόλυτα βέβαιο. Ας το πάρουμε απόφαση ότι η Ελλάδα είναι το κράτος χωρίς κρατική μηχανή και στην πραγματικότητα κατάφερε να πραγματοποιήσει το όνειρο των απανταχού αναρχικών…
Το πιθανότερο είναι ότι οι οριστικές αποφάσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση θα ληφθούν τον Ιούνιο, όπως είπε και ο Σόϊμπλε. Ως τότε θα έχουν γίνει τα stress test των τραπεζών στην Ευρώπη και θα μπορεί να εκτιμηθεί η αντοχή τους, θα έχουν γίνει οι εκλογές στη Πορτογαλία και θα εφαρμόζεται το δικό της Μνημόνιο, αφού θα έχουν δεσμευθεί όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας, αλλά τον Ιούνιο θα αρχίσει και κάτι ακόμη. Όπως έχει συμφωνηθεί, από αυτόν τον Ιούνιο μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι προϋπολογισμοί των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για να παίρνουν ουσιαστικά οδηγίες για διορθώσεις στα σημεία που εξωκείλουν. Τα στοιχεία δίδονται σε προκαθορισμένες ημερομηνίες και η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει παράταση 15 ημερών για να τελειώσει πρώτα ο έλεγχος των τροϊκανών τον Μάϊο. Είναι σαφές λοιπόν ότι δεν ξεφεύγουμε με τίποτα από το δόκανο!
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr