Υπάρχει η εκκρεμότητα της Πορτογαλίας, που μάλλον θα αναγκασθεί να προσφύγει τελικά στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης, αλλά υπάρχει και εκκρεμότητα για το πώς θα πρέπει να …συμπεριφέρεται ο συγκεκριμένος μηχανισμός., χωρίς να αποκλείεται να πρέπει να ληφθούν και άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση του χρέους των ευρωπαϊκών χωρών. Και βάρδα μη γίνει κανένα κακό και με την Ισπανία, γιατί τότε τα πράγματα θα είναι σκούρα! Άρα, δεν ξέρουμε ακόμη αν τα αποτελέσματα της συνόδου είναι επαρκή και πως θα τα εκλάβουν οι αγορές.
Στο μεταξύ, η Φράου Μέρκελ εξακολουθεί να προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω στην κόψη του ξυραφιού. Από τη μία πλευρά αντιμετωπίζει δυσκολίες στο εσωτερικό της Γερμανίας με τον κυβερνητικό συνασπισμό να χάνει πόντους και ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να είναι αντίθετο σε κάθε ιδέα στήριξης των εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από την άλλη πλευρά η ίδια και ο Σόϊμπλε, ο υπουργός Οικονομικών, αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι η χώρα τους ωφελείται από το ευρώ και πολιτικά δεν την παίρνει να κάνει την αδιάφορη. Γι΄αυτό και μέσα στη γερμανική Βουλή η Καγκελάριος δήλωσε τις προάλλες ότι η Γερμανία θα βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη (αλλά με όρους) στην Ευρωζώνη. Ο αγγλοσαξονικός τύπος πάντως εξαπολύει ήδη επιθέσεις αφενός γιατί η Γερμανία δεν συμμετέχει στο παιχνίδι που παίζεται στη Λιβύη και αφετέρου γιατί το Βερολίνο συμπεριφέρεται σκληρά στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, επικυρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή όσα είχαν συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης και ο Γ. Παπανδρέου εμφανίστηκε ικανοποιημένος, σε σημείο που επανέλαβε ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Προφανώς είναι αποφασισμένος να αντισταθεί αν η Τρόϊκα ζητήσει νέα μέτρα, αλλά η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Υπάρχουν καθυστερήσεις και υστερήσεις σε όλους τους τομείς, πολλοί υπουργοί είναι αλλού γι΄ αλλού και η κυβέρνηση περνάει πάλι φάση παράλυσης. Που σημαίνει ότι έτσι δεν μπορεί να πάει μακριά η βαλίτσα, καθώς αναμένεται μάλιστα να είναι ιδιαίτερα σκληρή η Τρόϊκα αυτή τη φορά, εν όψει της επόμενης δόσης του δανείου.
Είναι πολύ πιθανό πλέον ο Γ. Παπανδρέου να αναγκασθεί να προχωρήσει σε ανασχηματισμό (πρόσωπα) μετά αναδόμησης (δομή και αρμοδιότητες υπουργείων) , αλλά το ερώτημα είναι που θα βρει τους κατάλληλους ανθρώπους για να αντικαταστήσουν όσους δεν τραβάνε. Στο πολιτικό προσωπικό είναι μάλλον δύσκολο να τους βρει και έξω από αυτό δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι και επαρκείς. Και τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν ο ίδιος δεν επιπέσει πάνω στον συντονισμό της κυβέρνησής του και δεν ασχολείται με επιμέλεια καθημερινά με το συγκεκριμένο θέμα. Τελεία και παύλα!
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr