Το πρώτο πολιτικό μήνυμα που προκύπτει είναι ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές το πιθανότερο είναι ότι δεν θα έβγαινε αυτοδύναμη κυβέρνηση και ο ΛΑ.Ο.Σ. θα ήταν αντικειμενικά ρυθμιστής. Άλλωστε, ο ΛΑ.Ο.Σ. εμφανίζεται ως το μοναδικό κόμμα με πραγματική άνοδο. Ανεβαίνουν και το ΚΚΕ και το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, αλλά κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ κερδίζει τρεις μονάδες, ξεπερνώντας το περιθώριο στατιστικού λάθους της έρευνας. Ο Γ. Καρατζαφέρης μάλιστα είναι ο αρχηγός με τις περισσότερες θετικές γνώμες, πάνω από τον Γ. Παπανδρέου και τον Α. Σαμαρά.
Φυσικά, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι δημοσκοπικά και πιθανώς να μην ήταν αυτά σε πραγματικές εκλογές. Ωστόσο, δείχνουν σαφώς ότι εκτός από την κυβέρνηση που υφίσταται την φθορά της αντιδημοφιλούς πολιτικής της, των λαθών και των παραλείψεών της, φθορά υφίσταται και η Νέα Δημοκρατία μαζί με τον Α. Σαμαρά. Που σημαίνει ότι προς το παρόν τουλάχιστον, η Νέα Δημοκρατία δεν εκτιμάται από τους πολίτες ως εναλλακτική λύση. Τα ερώτημα λοιπόν είναι αν αυτό οφείλεται στα βαρίδια που κουβαλάει ακόμη λόγω των καταστροφικών επιδόσεών της όταν ήταν κυβέρνηση, αν το πολιτικό προσωπικό της θεωρείται ελαφρών βαρών, ή αν η αντιμνημονιακή πολιτική και η αντιπολίτευση που ασκεί σε όλα τα επίπεδα ο Α. Σαμαράς δεν πείθει σε αυτή τη συγκυρία.
Το πιθανότερο είναι ότι και οι τρεις παραπάνω λόγοι συμβάλλουν στο να θεωρείται αναξιόπιστη η Νέα Δημοκρατία. Δεν αποκλείεται δε, οι πολίτες να εκλαμβάνουν ως πιο υπεύθυνη τη στάση του Γ. Καρατζαφέρη, που έβαλε πλάτη στο μνημόνιο και παράλληλα διατηρεί πιο καθαρές θέσεις στο μεταναστευτικό, τα ελληνοτουρκικά και σε άλλους τομείς. Ακόμη και η κοινοβουλευτική ομάδα του ΛΑ.Ο.Σ. μπορεί να θεωρείται καλύτερη από την αντίστοιχη της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτά τα δεδομένα, ο Α. Σαμαράς ίσως θα πρέπει να αλλάξει τακτική για να αποφύγει τα χειρότερα.
Όπως είπαμε, ΚΚΕ και ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. έχουν ελάχιστη άνοδο συγκριτικά με τον Φεβρουάριο. Η μισή ποσοστιαία μονάδα που ανεβαίνουν είναι μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους, αλλά σε επίπεδο εντυπώσεων κερδίζουν. Και αυτό ενδεχομένως να ερμηνευθεί ως επιβράβευση για την υποστήριξη που δίδουν σε όλες τις αντιδράσεις απέναντι στην κυβέρνηση. Οπότε τα δύο συγκεκριμένα κόμματα αναμένεται να επιμείνουν στην μέχρι τώρα πρακτική τους, ενδεχομένως και να την κλιμακώσουν.
Από την άλλη πλευρά, ο κόσμος δεν έχει καμία όρεξη για εκλογές τώρα. Αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική, όποιος και αν βρίσκεται στην εξουσία, ή δεν έχει καμία όρεξη για περιπέτειες;
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr