Η διαδικασία είναι επίπονη και οδυνηρή, αλλά αν και όταν φτάσουμε στο τέλος της, τότε θα γίνει το δεύτερο βήμα, που δεν θα είναι άλλο από την αντιμετώπιση του θηριώδους χρέους με την βοήθεια των εταίρων της Ευρωζώνης και υπό την καθοδήγηση της Γερμανίας, βέβαια. Η Γερμανία θα μείνει πιστή στην Ευρωζώνη για λόγους οικονομικούς και πολιτικούς και γι΄ αυτό θα το πιει όλο το πικρό ποτήρι. Και στο ευρωομόλογο θα πει το ναι και θα προσπαθήσει να σώσει, εφόσον μπορεί και τις υπόλοιπες οικονομίες του νότου. Θέλει όμως στο μεταξύ να εξασφαλίσει πειθαρχία και έλεγχο για να μην ξαναγίνουν τα ίδια στο μέλλον. Με αυτή την έννοια θα προωθεί μέτρα που ουσιαστικά θα είναι και μέτρα ενοποίησης της οικονομίας στην Ευρωζώνη.
Μέτρα, που μεταξύ άλλων, θα ευνοούν και την κατανομή επενδύσεων σε όλο τον χώρο, που σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα απλωθεί και πέρα από τον γερμανικό ή έστω βορειοευρωπαϊκό χώρο. Στο μεταξύ, για την Ελλάδα θα έχουν γίνει ρυθμίσεις σχετικά με το χρέος της με τρόπο συντεταγμένο και υπό την αιγίδα των Βρυξελλών. Μία από τις ρυθμίσεις θα είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής που θεωρείται σίγουρη, άλλη μπορεί να είναι κούρεμα των τόκων, ακόμη και του χρέους. Αυτά θα φανούν στην πορεία, αλλά για μπορεί η Ελλάδα να ξαναμπεί στο παιχνίδι της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, σύμφωνα με το παραπάνω σενάριο θα πρέπει να εξυγιανθεί δημοσιονομικά, να υιοθετήσει ένα άλλο μοντέλο και να γίνει μία κανονική χώρα, που ούτε ήταν , ούτε είναι.
Φυσικά, όλα αυτά υπό την βασική προϋπόθεση ότι το ευρώ και η Ευρωζώνη θα αντέξουν και δεν θα γίνει καμία άλλη μεγάλη οικονομική καταστροφή διεθνώς!
Άγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr