Σήμερα και αύριο δηλαδή, οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης θα συζητήσουν για διάφορα σχετικά με την κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά το ανακοινωθέν που θα εκδοθεί θα μιλάει μεν για την δημιουργία ενός τέτοιου μηχανισμού, αλλά υποτίθεται ότι θα αναθέτει στους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν στο περιεχόμενό του, στους όρους που θα περιλαμβάνει, στις υποχρεώσεις των χωρών που προστρέχουν σ΄ αυτόν, αλλά και στη συμμετοχή των ιδιωτών, όπως επιμένουν οι γερμανοί.
Κανονικά η διαδικασία θα απαιτούσε και αλλαγή της Συνθήκης της Λισσαβώνας, αλλά μία νέα Συνθήκη θα απαιτούσε δημοψηφίσματα, εγκρίσεις κοινοβουλίων και άλλα συναφή, που θα μπορούσαν να αποδειχθούν τραυματικά. Άρα οι νομικοί θα αναλάβουν να κάνουν κάποιες μικρές μετατροπές σε κάποια άρθρα, ώστε να μην χρειαστούν οι μπελαλίδικες διατυπώσεις. Πάντως, η όλη προπαρασκευή θα πρέπει να λήξει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο του 2011, να εγκριθεί στην σύνοδο κορυφής που θα γίνει τότε, ώστε από τα μέσα του 2013 να πάρει μπρος ο νέος μηχανισμός.
Φυσικά, η Γερμανία παίζει και πάλι τον πρώτο ρόλο και το πιθανότερο είναι ότι θα επιβάλει την άποψή της και στους άλλους. Υποτίθεται ότι το έχει πετύχει ήδη στο παρασκήνιο. Τότε όμως γιατί δεν προχωρούν τώρα σύμφωνα με την βούλησή της και πρέπει να περιμένουν ως τον Μάρτιο; Αν πάλι δεν συμφωνήσουν και τότε, τι θα γίνει; Πρόκειται για ερωτήματα μάλλον φιλολογικά, αλλά λέμε τώρα…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr