Κατά τα άλλα, όποιος είχε διαβάσει το μνημόνιο γνώριζε και το πλαίσιο του προϋπολογισμού. Το πρώτο είναι κάπως πιο γενικό στα έσοδα, ο δεύτερος τα εξειδικεύει περισσότερο, αλλά ουσιαστικά περιλαμβάνει τις προβλέψεις του μνημονίου. Που σημαίνει ότι αν και πάλι δεν τα καταφέρει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν ότι θα είναι πολύ δύσκολο να εισπραχθούν κάποια έσοδα και οι μηχανισμοί συνεχίζουν να είναι ανύπαρκτοι και διεφθαρμένοι, θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα. Άρα, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να φτιάξει τους μηχανισμούς, αλλά άλλο να το λες και άλλο να το κάνεις. Ελλάδα είμαστε ακόμη…
Στο μεταξύ, η Γιούροστατ κατέληξε ότι το έλλειμμα του 2009 έφτασε το 15% του ΑΕΠ και όχι στο 13,7%, όπως νομίζαμε μετά την προηγούμενη αναθεώρηση προς τα πάνω. Αυτό κανονικά αλλάζει και τους στόχους του 2010, αν και είναι αργά. Το σίγουρο είναι όμως ότι η υστέρηση των εσόδων και η αδυναμία της κάλυψης κάποιων από τις τρύπες, δημιουργούν και άλλα δεδομένα για το 2011 και τους στόχους. Ήδη διαφοροποιήθηκαν κάποιες από τις προβλέψεις του μνημονίου και ανάμεσα σε αυτές και το σύνολο που αναμένει να εισπράξει η κυβέρνηση από την ειδική εισφορά σε κερδοφόρες επιχειρήσεις του…2009. Το μνημόνιο προέβλεπε 600 εκατομμύρια ευρώ, αλλά το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ένα δισεκατομμύριο ευρώ και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα το δεχθούν αυτό με στωϊκότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως απειλούν ότι θα τα μαζέψουν και θα φύγουν από την Ελλάδα.
Με αυτά και με άλλα λοιπόν, είναι μυστήριο πως και γιατί εμφανίζεται αισιόδοξος ο Γ. Παπακωνσταντίνου ότι θα κατεβάσει το έλλειμμα στο 7%. Το καλό για αυτόν και εμάς θα είναι να μην αποδειχθεί αιθεροβάμων (να μην πετάει δηλαδή στα σύννεφα) στο τέλος!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr