Αυτή τη φορά όμως σοβαρό ρόλο φαίνεται ότι θα παίξει και το αντιμνημονιακό κλίμα που διαμορφώνεται στην ελληνική κοινωνία, ή σε μεγάλο μέρος αυτής. Ο κόσμος ζορίζεται και νομίζει ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα αν δεν υπήρχαν οι δεσμεύσεις του μνημονίου και αυτό το καλλιεργούν έντονα επίσης η Νέα Δημοκρατία, τα κόμματα της Αριστεράς και οι συντεχνίες. Κανείς από όλους αυτούς, δηλαδή τους πολίτες που καλώς ή κακώς δυσανασχετούν και δεν μπορούν να σκεφθούν λογικά, αλλά κυρίως τα στελέχη των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι η χώρα γκρεμιζόταν ήδη τον περασμένο Μάϊο που μας καβάλησε η Τρόικα με τους γνωστούς όρους και τις ορατές και αόρατες συνέπειες.
Η κυβέρνηση λοιπόν, ένα χρόνο μετά την άνοδό της στην εξουσία αντιμετωπίζει (έχει γενέθλια σήμερα) σοβαρό κίνδυνο. Κινδυνεύει να δει τους υποψήφιούς της (που γενικά είναι καλύτεροι σαν πρόσωπα από εκείνους της Νέας Δημοκρατίας) να αποτυγχάνουν λόγω της δυσαρέσκειας που προκαλεί το μνημόνιο και γενικά η πολιτική που ασκεί εξαιτίας του. Και αν το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου ο εκλογικός χάρτης χρωματιστεί «μπλέ» ή ακόμη και αν το «πράσινο» επικρατήσει σε λιγότερες περιοχές από το «μπλε», η ερμηνεία που θα δοθεί (και μάλλον σωστά) θα είναι ότι οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν την κυβέρνηση.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι το παιχνίδι θα αλλάξει. Η αντιπολίτευση θα κλιμακώσει την κριτική και τις επιθέσεις της με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Αναμφίβολα η κυβέρνηση θα δυσκολεύεται να εφαρμόσει την πολιτική της (πολιτική που υπαγορεύεται από το μνημόνιο) και θα αμφισβητείται συνεχώς. Η Τρόικα και οι υπόλοιποι στις Βρυξέλλες θα παρατηρούν με αυξανόμενη νευρικότητα και αν διαπιστώσουν παρεκκλίσεις από το μνημόνιο τα πράγματα θα φτάσουν πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Τέλος, πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι όλα αυτά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές και τα spreads. Να μην ξεχνάμε ότι το άλλο κόμμα εξουσίας, η Ν.Δ. είναι τοποθετημένη κατά του μνημονίου…
Είναι σαφές ότι ο Γ. Παπανδρέου έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο. Τις προάλλες είπε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα ληφθούν υπ΄ όψιν από διαφόρους στο εξωτερικό. Παράλληλα επιμένει στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, υποτίθεται για τα αλλοιωμένα στατιστικά στοιχεία που σερβίραμε στις Βρυξέλλες επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, αλλά είναι βέβαιο ότι θα επεκταθεί και η συζήτηση θα περιλάβει την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης , όπως και της σημερινής. Που σημαίνει ότι θα ξεβρακωθούμε πάλι, θα ξαναθυμίσουμε τις «ελληνικές στατιστικές» και εδώ που τα λέμε, δεν χρειαζόμαστε εξεταστική επιτροπή για την οικονομική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, Αλίμονο αναζητούσαμε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για άσκηση πολιτικών.
Όλα αυτά γίνονται για να θυμάται ο λαός ότι στη σημερινή κατάσταση μας έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και ότι αν καταδικαστεί η σημερινή, μπορεί να…παρεξηγηθούμε με την Τρόικα και τις αγορές και να πάθουμε μεγάλη καταστροφή. Έτσι προφανώς τα σκέπτεται ο Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν αρκέστηκε σ’ αυτά. Στο κόλπο του αντιπερισπασμού, αποπροσανατολισμού για άλλους, πρόσθεσε και τον Κ. Σημίτη. Είπε δηλαδή ότι η Εξεταστική Επιτροπή για τα πλαστά στοιχεία θα περιλάβει και την κυβέρνηση του Κ. Σημίτη ως το 2000 και ήταν αναμενόμενο να υπάρξει αντίδραση από τον πρώην πρωθυπουργό, που μεταξύ άλλων και οργισμένος είπε ότι σε αυτή την περίπτωση να εξετασθούν οι πολιτικές και τα στοιχεία ως το 1996, για να φανεί ποια κατάσταση πήρε στα χέρια τους από την κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου. Να γίνει δηλαδή μύλος!
Ο πρωθυπουργός δηλαδή επιμένει στον αυτοεξευτελισμό της χώρας, προκειμένου να πείσει ότι το ψέμα, η φαυλότητα και η κακή οικονομική πολιτική που μας έφεραν στη σημερινή κατάσταση έχουν τις ρίζες τους στα χρόνια από το 2000 ως το 2009 και ότι μία νέα εποχή κάθαρσης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας ανέτειλε σαν σήμερα πριν από ένα χρόνο. Επομένως θα ήταν άδικο να τιμωρηθεί η σημερινή κυβέρνηση στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Νοέμβρη. Και πράγματι, μπορεί να μη φταίει η κυβέρνησή του που φτάσαμε εδώ που βρισκόμαστε, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το μπάχαλο και τη λάσπη που θα πέσει στο πλαίσιο των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Ακόμη περισσότερο δεν δικαιολογεί την περίεργη εμπλοκή και της κυβέρνησης Σημίτη, της οποίας ήταν μέλος. Μήπως πρέπει να δούμε τι λένε και οι ξένοι γι’ αυτό;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr