Αρχίζει να διαφαίνεται λοιπόν ότι δεν θέλουν με τίποτα να αποτύχει το ελληνικό «πείραμα» και οι ενδείξεις είναι αρκετές. Η πρώτη ένδειξη είναι ότι τον Παπακωνσταντίνου συνόδευσε ο Τόμσεν της Τρόικα στο γύρο που κάνει σε διάφορες πρωτεύουσες για να πείσει επενδυτές και αγορές ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Προφανώς ο Τόμσεν παίζει ρόλο μάρτυρα και εγγυητή ότι ο Παπακωνσταντίνου παρουσιάζει την πραγματικότητα και δίνει πραγματικά στοιχεία. Παράλληλα, επειδή οι αγορές παραμένουν δύσπιστες, όπως δείχνουν τα spreads και επειδή πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την αναδιάρθρωση του χρέους, ο Τόμσεν πρώτα και στη συνέχεια ο Παπακωνσταντίνου άφησαν σαφώς να εννοηθεί ότι η στήριξη της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί και μετά τη λήξη της τριετίας που προβλέπει η συμφωνία.
Ο όρος, όπως τόνισε ο Τόμσεν, είναι να μην γίνουν παρεκκλίσεις από το μνημόνιο, κάτι αναμενόμενο. Αλλά ταυτόχρονα είναι βέβαιο ότι ναι μεν η προσπάθεια είναι να ξανανοίξουν οι αγορές για να δανείζεται η Ελλάδα μέσα στο 2011, όπως υποστηρίζει ο Παπακωνσταντίνου, όμως το πιθανότερο είναι ότι κάτι τέτοιο δεν είναι κατορθωτό. Ο Τόμσεν λοιπόν θέλει να ανοίξει μία χαραμάδα, λέγοντας ότι η Τρόικα θα συνεχίσει να είναι πίσω από την Ελλάδα και μετά την τριετία. Άλλωστε, κανείς δεν πιστεύει ότι θα βγούμε από το λούκι μέσα σε τρία χρόνια.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται, δίχως να το ομολογεί, η έκθεση του ΔΝΤ που προβλέπει τώρα ότι η σχέση χρέους και ΑΕΠ θα φτάσει στο 144% και όχι στο 149%, όπως ήταν η παλαιότερη πρόβλεψη και μετά θα πέφτει. Ανάλογη είναι και η συμπεριφορά των τεχνοκρατών της Τρόϊκα, που από τη μία πλευρά επισημαίνουν, όπως και η έκθεση του ΔΝΤ, ότι πρέπει να περιορισθεί αποφασιστικά η φοροδιαφυγή, αλλά ταυτόχρονα ανέχονται μέτρα όπως η περαίωση, που σίγουρα δεν αποτελεί μεταρρυθμιστική αλλαγή. Με αυτό τον τρόπο στηρίζουν και την κυβέρνηση, ενώ γνωρίζουν ότι δεν τα πήγε καλά στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, γιατί είναι φανερό ότι δεν θέλουν να δώσουν πόντους στη Νέα Δημοκρατία, αφού τοποθετήθηκε κατά του μνημονίου. Πάντως, η Τρόικα θα στείλει προσωπικό στην Αθήνα για να εγκατασταθεί μόνιμα και να επιτηρεί δαπάνες και έσοδα σε καθημερινή βάση.
Τέλος, ενδεικτικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παίρνει σιγά-σιγά τα ελληνική ομόλογα, χωρίς να το ανακοινώνει. Είναι άλλωστε η μοναδική που τα δέχεται για να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία και δεν αποκλείεται να βρεθεί κάποια στιγμή με όλα τα ελληνικά ομόλογα στα χέρια της, οπότε τότε θα απελευθερωθούμε σε μεγάλο βαθμό. Και αν παρ’ όλ’ αυτά, απαιτηθεί κάποια στιγμή να προχωρήσουμε σε χρονική αναδιάρθρωση του χρέους και αυτό θα γίνει…Το μνημόνιο όμως θα παραμείνει μνημόνιο!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr