Το σίγουρο είναι ότι η ΕΣΗΕΑ δεν έχει καμία σχέση με την επιστημοσύνη και επομένως δεν είναι επιστημονικό σωματείο. Τα μέλη της δεν είναι απαραίτητο να έχουν πτυχίο ανώτατης σχολής και αν κρίνουμε από όσα λένε και γράφουν πολλά από αυτά, δεν έχουν σχέση, ούτε με τη γνώση, αλλά ούτε και με την ελληνική γλώσσα. Για τους ίδιους και ακόμη περισσότερους λόγους, δεν είναι και πνευματικό σωματείο. Προφανώς, η πλειοψηφία του σώματος των δημοσιογράφων και κυρίως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, θεωρούν ότι η ΕΣΗΕΑ είναι συνδικαλιστικό σωματείο, αλλά και αυτό είναι συζητήσιμο από τη στιγμή που δεν δέχεται αυτομάτως στους κόλπους της όσους εργάζονται στα μήντια, για όσο εργάζονται. Τους εγγράφει μετά από εξετάσεις και ύστερα από ορισμένο χρονικό διάστημα, παρόλο που δεν εκδίδει άδειες άσκησης επαγγέλματος. Αρα περιορίζει το συνταγματικό δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι.
Μένει η απάντηση στο αν η ΕΣΗΕΑ είναι πολιτικό σωματείο, που υποτίθεται ότι δεν είναι. Ομως, η προσφυγή του Διοικητικού Συμβουλίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα να κηρυχθεί η Συμφωνία Στήριξης της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, είναι μία άκρως πολιτική ενέργεια. Δεν γνωρίζω αν η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία ή ομόφωνα, αλλά αναμφίβολα το Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει εξουσιοδότηση για τέτοιες ακραίες αποφάσεις χωρίς προηγουμένως να έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση. Η εξουσιοδότηση που έχει το Δ.Σ., κακώς όπως έχει επίσης αποδειχθεί, είναι να κηρύσσει απεργία όποτε κρίνει ότι διακυβεύονται συμφέροντα του κλάδου, αλλά και σ΄ αυτό έχει κάνει κατάχρηση καταφεύγοντας σε κομματικές σκοπιμότητες.
Ακόμη περισσότερο, από τη Συμφωνία Στήριξης και το μνημόνιο που περιλαμβάνει εξαρτάται το παρόν και το μέλλον της χώρας και το δημοσιογραφικό σωματείο θα έπρεπε να διατηρήσει αποστάσεις ώστε να δώσει το παράδειγμα στα μέλη του να αναλύουν και να κρίνουν τα γεγονότα και τις κυβερνητικές αποφάσεις με νηφαλιότητα, επαγγελματισμό και καθαρό μυαλό. Πρόκειται άλλωστε για μία Συμφωνία που κυρώθηκε από τη Βουλή και η κοινή γνώμη περιμένει από τους δημοσιογράφους και τα μήντια σε μεγάλο βαθμό να την πληροφορήσουν και να της εξηγήσουν τι σημαίνουν όλα αυτά.
Οταν λοιπόν το επαγγελματικό μου σωματείο παίρνει μία τέτοια απόφαση προσφυγής στο ΣΤΕ, είτε δείχνει να θέλει να με καθοδηγήσει, είτε υπονομεύει αντικειμενικά τη δική μου γνώμη ως επαγγελματία και εγώ (ο δημοσιογράφος και μέλος) δεν του αναγνωρίζω τέτοιο δικαίωμα. Αν μάλιστα το Δ.Σ. θεωρεί ότι η ΕΣΗΕΑ είναι πολιτικό σωματείο, εγώ (ο επαγγελματίας) δηλώνω ότι δεν με εκπροσωπεί. Το αντιλαμβάνεστε αυτό Σόμπολε, Ράμμε, Νταβανέλε, Νταουντάκη και οι λοιποί; Καιρός επιτέλους να επανέλθετε στα κυβικά σας...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr