Έχει ελάχιστη σημασία το αν η θέση του υπογράφοντος ήταν σωστή ή όχι. Οι εξεταστικές στήθηκαν, από τη μία, της Siemens, προέκυψε η χορηγο-δωροδοκία στον Μαντέλη και από την άλλη, του Βατοπεδίου, φαίνεται να υπάρχουν στοιχεία ανάμειξης του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, του Γιάννη Αγγέλου, ο οποίος τώρα υποστηρίζει ότι ήταν ένας απλός συνεργάτης και τίποτα περισσότερο. Η υπόθεση όμως αυτή, δηλαδή του Βατοπεδίου, έχει μπόλικη ίντριγκα και αξίζει να την δούμε, τουλάχιστον ως καλοκαιρινό ανάγνωσμα.
Όπως ίσως θυμούνται οι επιμελείς πολίτες, η υπόθεση πήρε διαστάσεις όταν το φούντωσαν τα μήντια του Κοντομηνά. Όχι τόσο από δημοσιογραφικό ζήλο, όσο επειδή ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας θεώρησε ότι «προδόθηκε» από τον τότε υπουργό Επικρατείας Ρουσόπουλο, γιατί ενώ είχε στο κανάλι του, τον ALPHA, την σύζυγό του, έσκασαν δύο υποθέσεις που έτρεχαν από προηγούμενες εμπλοκές του (πάλι με το κανάλι) για τις οποίες κατηγορείτο σε βαθμό κακουργήματος. Πίστευε δηλαδή ότι αφού η Ζαχαρέα δούλευε στο κανάλι του, θα έπρεπε να έχει και την προστασία του συζύγου της και φάνηκε ότι δεν την είχε. Γι’ αυτό και τα πυρά στράφηκαν από την αρχή κατά του Ρουσόπουλου.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ρουσόπουλος είχε στενές σχέσεις με τη Μονή Βατοπεδίου και με τον ηγούμενο Εφραίμ. Τις είχε αποκτήσει από καιρό, σε χρόνο ανύποπτο και ο ηγούμενος ήταν «ο πνευματικός» του. Λέγεται ότι με τον Εφραίμ τον είχε φέρει σε επαφή ο Βουλγαράκης (ήταν στενοί φίλοι πριν αναμειχθεί στην πολιτική ο Ρουσόπουλος), ο οποίος με τη σειρά του γνώρισε το Βατοπέδι και το Άγιο Όρος από τον πεθερό του, τον Πελέκη. Ο Πελέκης ήταν σημαίνον μέλος από παλιά των «Φίλων του Αγίου Όρους» και σύμβουλος του Εφραίμ σε νομικά θέματα, τουλάχιστον.
Πέρα όμως από αυτά, ο Ρουσόπουλος ήταν το δεκανίκι του Κ. Καραμανλή (όπως αποδείχθηκε, αφού όταν έφυγε ο πρωθυπουργός κατέρρευσε λειτουργικά) και πολύ κοντά του, γεγονός που από τη μία πλευρά βόλευε την αντιπολίτευση που ήθελε να φέρει την υπόθεση όσο ήταν δυνατόν πλησιέστερα στου Μαξίμου και αφ΄ ετέρου προκαλούσε τον φθόνο των βουλευτών και των υπουργών της Ν.Δ. γιατί λειτουργούσε αντ΄ αυτού (δηλαδή του πρωθυπουργού), με τη συναίνεσή του βέβαια. Για όλους αυτούς τους λόγους στον Ρουσόπουλο επικεντρώθηκαν όλα τα πυρά στην πρώτη φάση, αλλά και μετά από αυτήν, μέχρι που εχθροί και φίλοι τον εξόντωσαν πολιτικά. Μαζί του κατέρρευσε και το σύστημα Κ. Καραμανλή.
Ωστόσο, στη διάρκεια της διαδικασίας που κατέληξε στην εξόντωση του Θ. Ρουσόπουλου, άρχισε σταδιακά να αποκαλύπτεται ότι σχέσεις με τον Εφραίμ και το Βατοπέδι διατηρούσε και ο Γιάννης Αγγέλου, που οι πάντες θεωρούσαν διευθυντή του πολιτικού γραφείου και πάντως έμπιστο και στενότατο συνεργάτη του. Επρόκειτο για άνθρωπο χαμηλών τόνων που απέφευγε τη δημοσιότητα και έτσι για ένα μεγάλο διάστημα παρέμενε στο απυρόβλητο, παρά το γεγονός ότι πλήθαιναν οι πληροφορίες που τον ήθελαν είτε από το 2003 να επισκέπτεται το Άγιο Όρος, είτε να δέχεται επισκέψεις από τον Εφραίμ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρουσόπουλος σύστησε τον Αγγέλου στον Εφραίμ και ο ηγούμενος σταδιακά απέκτησε επιρροή επάνω του, καθώς φαίνεται ότι ο Αγγέλου αντιμετωπίζει και σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αρκετοί μάλιστα λένε ότι αυτός είναι και ο λόγος που ο συνεργάτης-διευθυντής του Καραμανλή μπήκε κάτω από την επιρροή του ηγούμενου, αν μπήκε.
Όπως και να έχει το πράγμα, στου Μαξίμου δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον για τη Μονή Βατοπεδίου (για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, η Μονή Βατοπεδίου είχε πάντα ισχυρότατη παρουσία στο Άγιο Όρος και έχει παίξει σημαντικό εθνικό ρόλο σε διάφορες εποχές) και σύμφωνα με παράγοντες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν ότι το θρησκευτικό συναίσθημα κυρίευσε και τον Κ. Καραμανλή από κάποια στιγμή και μετά. Αν αυτά όμως αποτελούν κρίσεις και απόψεις, το βέβαιο είναι ότι στη νέα (μετά τις εκλογές) εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι άρχισαν να προκύπτουν στοιχεία που συνέδεαν όλο και περισσότερο τον Γιάννη Αγγέλου με παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η Μονή στις ανταλλαγές ακινήτων.
Ενώ λοιπόν για τον Θ. Ρουσόπουλο δεν υπάρχει συγκεκριμένη μαρτυρία ότι πήρε κάποιον τηλέφωνο για συστήσει προσοχή ή να ζητήσει επιτάχυνση της διαδικασίας, ή και διευκόλυνση, για τον Γιάννη Αγγέλου υπάρχουν αρκετές και όχι μόνον αυτές του Δούκα και της Μαντέλη του υπουργείου Γεωργίας, όπου υπουργός ήταν ο Μπασιάκος τότε (σηκωνόταν όρθιος μόλις λάμβανε τηλεφώνημα από του Μαξίμου, όποιος και να ήταν από την άλλη πλευρά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τουλάχιστον έξη άτομα και ίσως και οκτώ αναφέρθηκαν σε παρεμβάσεις, έμμεσες ή άμεσες, του Γιάννη Αγγέλου. Άρα η εισαγγελέας και η ανακρίτρια που ασχολούνται με την υπόθεση βρέθηκαν μπροστά στο δίλημμα ή να διατάξουν την προφυλάκιση του στενού συνεργάτη του Κ. Καραμανλή, ή να τον αφήσουν ελεύθερο με αυστηρότατους περιοριστικούς λόγους (εγγύηση 400.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα) . Προτίμησαν το δεύτερο, λαμβάνοντας προφανώς υπ΄ όψιν και την κατάσταση της υγείας του.
Το ερώτημα είναι τώρα, αν και πόσα γνώριζε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής κατά την εξέλιξη της υπόθεσης. Ο Γ. Αγγέλου τον κράτησε απέξω φθάνοντας στο σημείο να ισχυριστεί ότι ο τέως πρωθυπουργός δεν διάβαζε ποτέ την αλληλογραφία (δεν αποκλείεται να λέει την αλήθεια αν σκεφτούμε με τον ερασιτεχνικό, αποστασιοποιημένο και οκνηρό τρόπο με τον οποίον ο Κ. Καραμανλής ασκούσε τα καθήκοντά του) και άρα δεν είχε διαβάσει και τις επιστολές του Εφραίμ, δημιουργώντας και πάλι την εντύπωση ότι ο Κ. Καραμανλής απλά προήδρευε. Έτσι και αλλιώς όμως, η υπόθεση έχει φτάσει πολύ κοντά του και το γεγονός είναι προκαλεί αμηχανία και κρυφό θυμό στη σημερινή ηγεσία της Ν.Δ. που προς το παρόν επιλέγει τις καταγγελίες ως την καλύτερη άμυνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr