Φαντάζομαι ότι η συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων που προβλέπει κάποιες οριακές αυξήσεις για το 2011 και το 2012 και σώσει τους 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα είναι της αποδοχής της Τρόικα και δεν θα πέσει κανένα κεραμίδι που όχι μόνο θα προκαλέσει παραμιλητά και ζαλάδες, αλλά και μεγάλη κοινωνική ένταση. Θα το έχει φροντίσει αυτό η κυβέρνηση, καθώς παραβιάζεται το φοβερό «μνημόνιο», γιατί αν όλα έγιναν ερήμην και ενάντια στη θέληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα πρόκειται για μεγαλειώδη επιπολαιότητα.
Με την προϋπόθεση λοιπόν ότι η σιωπηρή συναίνεση της Τρόικα είναι δεδομένη, η συμφωνία έχει κυρίως συμβολικές διαστάσεις. Κάποιες τις ανέφερε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι εκτονώνει σε ένα βαθμό την κοινωνική ένταση που συσσωρευόταν με επικίνδυνο τρόπο. Όσο για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αυτή απαιτεί μεγάλο χρόνο και πολλαπλές προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να αποκτηθεί.
Η πρόταση τώρα του Σάλλα δεν ήταν εκείνη που προκάλεσε την άνοδο του ευρώ, όπως υποστήριξε μεγάλο τηλεοπτικό κανάλι. Την άνοδο του ευρώ την προκάλεσε η επιτυχημένη πώληση των ισπανικών 15ετών ομολόγων. Όμως ήταν μία κίνηση που μάλλον αποτελεί απαρχή διαδικασίας συγχωνεύσεων στο τραπεζικό σύστημα. Ο υπογράφων δεν έχει τις γνώσεις για να κρίνει αν η τιμή που προσφέρθηκε για την αγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ είναι λογική και ενδεδειγμένη. Και πιθανότατα θα προκαλέσει διαφορετικές εκτιμήσεις και αντιδράσεις. Ούτε και γνωρίζει αν θα έχει θετική κατάληξη. Δεν μπορεί ωστόσο να αρνηθεί κανείς ότι σηματοδοτεί την αφετηρία κάποιας κινητικότητας στον επιχειρηματικό κόσμο. Άλλωστε οι κινήσεις των τραπεζών και γενικά το τραπεζικό σύστημα είναι ένας από βασικούς πυλώνες της οικονομικής ζωής της χώρας.
Και τα δύο χθεσινά γεγονότα δεν αλλάζουν την κακή μας κατάσταση. Σίγουρα όμως δίνουν μία πνοή που την χρειαζόμαστε για να αλλάξουν σταδιακά η ψυχολογία και το βαρύ κλίμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr