Την κατάσταση που επικρατεί την γνωρίζουν και την παραδέχονται οι πάντες. Δεν ήταν βέβαιο ότι τη γνώριζε και η κυβέρνηση μέχρι πρότινος, αλλά υπάρχουν τώρα κάποιες πρώτες ενδείξεις, κυρίως από τις παραινέσεις στις τράπεζες να βοηθήσουν στη δημιουργία ρευστότητας, ότι κάτι έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται. Είναι δεδομένο και αναμφισβήτητο ότι η αγορά είναι στεγνή και πιέζεται πολλαπλώς, με συνεχώς αυξανόμενες συνέπειες που μεταφράζονται σε λουκέτα και ανέργους.
Στόχος είναι να αποφύγουμε την βαθιά και μόνιμη ύφεση που μαζί με τον πληθωρισμό θα μας απειλήσουν με αφανισμό. Το φαινόμενο που ζούμε αυτή την εποχή, μπορεί να οφείλεται στην πτώση της ζήτησης που με τη σειρά της οφείλεται στην πτώση του εισοδήματος πολλών πολιτών και στην ανασφάλεια που νοιώθουν, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες. Αιτίες που ξεκινούν από το γεγονός ότι η οικονομία μας ήταν και είναι βασικά κρατικοδίαιτη και κρατικοκεντρική, αποτελείται σε συντριπτικό ποσοστό από μικρομάγαζα και μικροεπιχειρήσεις και δεν είναι παραγωγική, δοκιμάζεται από την γραφειοκρατία, αλλά και η περιβόητη επιχειρηματικότητα του έλληνα έχει καταντήσει μύθος στην εποχή μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης στην κατάσταση που βρεθήκαμε ήταν η περιστολή των δαπανών που είχε σαν αποτέλεσμα να κλείσει η κρατική κάνουλα, δηλαδή σημαντικότερος μηχανισμός κίνησης της οικονομίας. Το κτύπημα είναι συντριπτικό, αλλά ταυτόχρονα είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα κυβερνήσεις, μήντια και κόμματα έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα διωγμού της επιχειρηματικότητας και καταδίκης κάθε επιδίωξης για εξασφάλιση κέρδους. Θεωρητικά όλα αυτά, αλλά το πλαίσιο είναι στημένο και επηρεάζει αποφάσεις, ή έλλειψη αποφάσεων, όχι μόνο γιατί επιβλήθηκε η νοοτροπία του κρατισμού (η αριστερά έχει παίξει μεγάλο ρόλο σ΄ αυτό) , αλλά και γιατί παραδοσιακά σχεδόν οι ελληνικές κυβερνήσεις αποτελούνταν από υπουργούς και πρωθυπουργούς με ελάχιστη ή καθόλου επαφή ή εμπειρία με την επιχειρηματική πιάτσα. Η σημερινή κυβέρνηση δεν αποτελεί εξαίρεση.
Αυτή τη στιγμή πάντως, η αγορά αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα και μαζί της αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα η κυβέρνηση και οι πολίτες, ό,τι και να λένε το ΚΚΕ και ο ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Δεν είναι υγιεινό ότι δεν υπάρχει ρευστότητα και πέφτει κατακόρυφα ο τζίρος, δεν είναι υγιεινό ότι παρ΄ όλα αυτά ανεβαίνουν οι τιμές και απογειώνεται η ανεργία, δεν είναι υγιεινό ότι καθυστερεί χαρακτηριστικά η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, δεν είναι υγιεινό ότι οι τράπεζες αδυνατούν να βοηθήσουν, δεν είναι υγιεινό ότι τα νέα για την ανάπτυξη θα τα μάθουμε το Φθινόπωρο, ένα χρόνο μετά από τις εκλογές. Επομένως, το συμπέρασμα είναι ένα: η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τονωθεί η αγορά και οι έλληνες να δείξουν μεγαλύτερη και πιο φρέσκια επιχειρηματικότητα, σταματώντας να βλέπουν το κράτος σαν ένα τεράστιο βυζί που βρίσκεται εκεί για να το βυζαίνουν. Το βυζί δεν έχει πια γάλα!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr