Είχαν προηγηθεί βέβαια της στήλης πολλοί ειδικοί (και ακολούθησαν άλλοι τόσοι) που υποστήριζαν ότι για να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση των χρεών της που το 2014 μπορεί να φτάσουν και στο 150% του ΑΕΠ. Τελευταία μάλιστα, ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Χάρβαρντ που βρισκόταν στην Ελλάδα προσκεκλημένος του Ιδρύματος Κόκκαλη, τόνισε σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική» ότι η Ελλάδα κάνει τις θυσίες, αλλά πρέπει και οι πιστωτές της να κάνουν κάποιες, όπως συνηθίζεται σε κρίσεις χρέους.
Τώρα, στο γερμανικό περιοδικό «Σπήγκελ» και με τίτλο « Οι κανόνες της Μέρκελ για την χρεοκοπία» αποκαλύπτεται το σχέδιο που επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση (θα μπορούσε να ονομαστεί και «το κουστούμι του Γερμανού ράφτη») για να αντιμετωπισθεί το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο χρεοκοπίας χωρών της Ευρωζώνης. Πρόκειται για το σχέδιο της περιβόητης «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», όπως το διαμορφώνει το Βερολίνο και γνωρίζουμε όλοι πλέον ότι ζούμε σε καιρούς της πλήρους επιβολής των γερμανικών απόψεων στην Ευρωζώνη, για να μη πούμε και διεθνώς, όπως έδειξαν πρόσφατα οι αποφάσεις των G 20. Έστω και με κάποιες αλλαγές.
Σύμφωνα με το σχέδιο, ο μηχανισμός των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του Μηχανισμού Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν είναι αρκετά για να λύσουν οριστικά το πρόβλημα των χωρών της Ευρωζώνης που κινδυνεύουν με χρεοκοπία. Παράλληλα, η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να επιβαρύνει τους πολίτες της με τεράστια κονδύλια, χωρίς μάλιστα να είναι βέβαιο ότι θα μπει τέλος στους κινδύνους που απειλούν το ευρώ. Έτσι, θα πρέπει να αναλάβουν το βάρος οι τράπεζες και οι επενδυτές, χάνοντας μέχρι και 50% της αξίας των ομολόγων των χωρών που κινδυνεύουν και που έχουν στη διάθεσή τους και ταυτόχρονα θα παραταθεί η εξόφληση των χρεών. Από την πλευρά τους οι χώρες με το υπερβολικό χρέος θα μπουν σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης χάνοντας ένα μεγάλο μέρος της ανεξαρτησίας τους, προκειμένου να κρατήσουν τα επιτόκια στα επίπεδα που θα μπορούν να βρουν δάνεια από τις αγορές. Για να το κατορθώσουν αυτό θα πρέπει να έχουν τους προϋπολογισμούς του υπό πλήρη έλεγχο και αυτό θα το αναλάβουν πρόσωπα που θα υποδείξει ένα «κλαμπ», μία λέσχη δηλαδή, με την ονομασία «Λέσχη του Βερολίνου».
Αυτή η «Λέσχη το Βερολίνου» θα δημιουργηθεί στη γερμανική πρωτεύουσα κατά αντιστοιχία της «Λέσχης του Παρισιού» και της «Λέσχης του Λονδίνου». Η πρώτη ασχολείται με τις αναδιαρθρώσεις χρεών μεταξύ χωρών και η δεύτερη διαιτητεύει τις υποχρεώσεις μεταξύ κρατών και τραπεζών. Η «Λέσχη τους Βερολίνου» θα ασχολείται με τα κρατικά ομόλογα και τα παράγωγά τους και στο κόλπο θα είναι τόσο οι 20 χώρες με τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες (G20), όσο και το ΔΝΤ. Άρα μιλάμε για μία ιστορία παγκόσμιας εμβέλειας, αφού οι πάντες ανησυχούν μήπως σκάσει κανένα κανόνι και ακολουθήσει ντόμινο που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η κρίση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και τόσο το έλλειμμά τους, όσο και το χρέος τους είναι άκρως ανησυχητικά για πολλούς ειδικούς.
Όπως είναι φανερό, στη περιγραφή του πολύπλοκου και δυσνόητου σχεδίου, η Ελλάδα αναφέρεται συνεχώς σαν παράδειγμα. Δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή να πει κανείς ότι δίδεται η εντύπωση ότι η χώρα μας χρησιμοποιείται σαν πειραματόζωο κατά κάποιο τρόπο, αφού ήδη βρισκόμαστε υπό διεθνή εποπτεία και θα δοκιμαστεί και η αναδιάρθρωση του χρέους κατά πάσα πιθανότητα. Αφού όμως προηγουμένως κατεβεί το έλλειμμα με κάθε τρόπο. Γι’ αυτό φαίνεται αγωνιά ο Παπακωνσταντίνου και προσπαθεί να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το μνημόνιο. Στόχος του είναι να κατεβάσει το έλλειμμα κάτω από 8% (κάτω δηλαδή και από τον στόχο του 8,1%) φέτος, αλλά ακόμη υπάρχουν πονοκέφαλοι. Τα έσοδα, τα νοσοκομεία, οι ΔΕΚΟ των μεταφορών, η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων κλπ. Πρέπει όμως να κάνει κάτι για να πέσουν και οι τιμές, αν θέλει να αντέξει ο κόσμος αυτή την αναδιάρθρωση!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr