Το βέβαιο είναι ότι επικοινωνιακά η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό με τη σοβαρότητα που τους έπρεπε. Πρόκειται για δύο βαθύτατες τομές που απαιτούσαν και απαιτούν ανάλογους επικοινωνιακούς χειρισμούς, ειδικά όταν συμπίπτουν χρονικά και το βάρος και η ανασφάλεια που είναι φυσικό να νοιώθουν οι εργαζόμενοι είναι δυσβάστακτα. Εξ ού και οι αντιδράσεις, με την «αφιλοκερδή» συμβολή των μήντια φυσικά, που σπείρουν με κάθε τρόπο τον πανικό και τρέφουν με λαϊκισμούς την αγανάκτηση. Αλλά και χωρίς την συμβολή των μήντια, είναι φανερό ότι από την κυβέρνηση λείπει ο μπούσουλας, γεγονός που δυσκολεύει τους πάντες. Την ίδια την κυβέρνηση, τους βουλευτές της και την κοινωνία που προσπαθεί να καταλάβει τι είδους αστροπελέκι την κτυπάει.
Όπως επισημάναμε και στο προηγούμενο σχόλιο, τα μνημόνια που υπέγραψε η κυβέρνηση με την Τρόικα, αναφέρονται στο γενικό πλαίσιο των αλλαγών στην αγορά εργασίας και στους μισθούς. Το πνεύμα είναι σαφώς αλλαγών «προς τα κάτω» και η δικαιολογία είναι ακριβώς το επιχείρημα που επικαλείται ο Α. Λοβέρδος, δηλαδή η διευκόλυνση της αγοράς για να απασχολήσει νέους (όπου υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα ανεργίας) έστω και με χαμηλότερες αμοιβές. Αυτό θα το δούμε, γιατί και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει δείξει ως τώρα δείγματα ιδιαίτερου δυναμισμού και δυνατότητες δημιουργίας θέσεων εργασίας. Από την άλλη πλευρά δεν υπήρξε πίεση (απ΄ όσο ξέρουμε) από την πλευρά των εργοδοτών για αλλαγές τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους…
Προς το παρόν πάντως, οι αντιδράσεις είναι τόσες και τέτοιες που επιτρέπουν να δημιουργείται ζήτημα πρόωρων εκλογών. Υποτίθεται ότι διάφοροι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν να μην ψηφίσουν το Ασφαλιστικό ή και το Εργασιακό, αν τελικά έλθουν ως ενιαίο νομοσχέδιο στη Βουλή, όπως τώρα «απειλεί» ο Α. Λοβέρδος. Η ιδέα του προεδρικού διατάγματος εγκαταλείφθηκε μετά από τις αντιδράσεις και τη δυσφορία του Κ. Παπούλια που δεν θέλει να «στιγματίζεται» βάζοντας την υπογραφή του σε αντιπαθητικά μέτρα.
Είναι σίγουρο ότι η μάχη στη Βουλή θα είναι τρανή, αλλά είναι επίσης προφανές ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα σκεφθούν πολύ πριν επιλέξουν να πουν «όχι» και εφόσον πουν «ναι» μετά θα παύσουν και την μουρμούρα. Έτσι, θα αποτελεί έκπληξη πρώτης γραμμής αν η κυβέρνηση εξαναγκασθεί να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ειδικά οι της «Τρόικα» θα πάθουν εγκεφαλικό. Όσο για τον Σαμαρά, αυτός είναι που θα πάθει ψυχικό τραλαλά, αν τυχόν από το πουθενά βρεθεί μπροστά σε κυβερνητικές ευθύνες, αυτή την εποχή.
Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον αρχαίο τραγωδό που ακούει στο όνομα Α. Λοβέρδος. Όλο και θα δράσει σαν «από μηχανής θεός» για να μετριασθεί τελικά το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος για τις μεταρρυθμίσεις στο Εργασιακό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr