Μακάρι να είναι έτσι και δεν αποκλείεται να είναι έτσι. Εκτός και αν βάλουμε αυτογκόλ. Και το αυτογκόλ θα είναι αν εμείς οι ίδιοι ρίξουμε έξω το τραπεζικό σύστημα με μαζικές αποσύρσεις των καταθέσεων και τοποθετήσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, ή και στα στρώματα. Κάτι που μερικές τράπεζες το διευκολύνουν, ειδικά όταν πρόκειται για σχετικά μεγάλους πελάτες, κάτι που είναι γνωστό σε όλους πια. Αλλά φαίνεται ότι και αυτός ο κίνδυνος τείνει να εξασθενήσει σιγά-σιγά. Και αν σταματήσουν να σερβίρουν και καταστροφολογικά σενάρια σε ξένους δημοσιογράφους κάποιες ανόητες, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ που ήλθαν από το πουθενά και φιλοδοξούν να μπουν στην κυβέρνηση επειδή ανήκουν στον κύκλο της οικογένειας Παπανδρέου, ίσως να περιορισθούν και τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα.
Όπως εξηγούσε αρκετά πειστικά άνθρωπος που γνωρίζει καλά τα ευρωπαϊκά, η απόφαση της στήριξης της Ελλάδας για να μην πτωχεύσει είναι δεδομένη, προκειμένου να αποφευχθεί το καταστροφικό «ντόμινο». Η χώρα όμως θα συνεχίσει να λειτουργεί στο πλαίσιο του μηχανισμού στήριξης και με εφαρμογή όλων των μέτρων που προβλέπουν τα σχετικά μνημόνια της συμφωνίας. Που σημαίνει ότι το λάδι των ελλήνων θα βγει οπωσδήποτε και ταυτόχρονα θα αλλάξουν πολλά από τα μέχρι σήμερα δεδομένα στη λειτουργία της χώρας.
Η στήριξη θα συνεχισθεί, σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ακόμη και αν οι στόχοι επιτυγχάνονται κατά 70-80% και όχι κατά 100%. Ολοι γνωρίζουν ότι με το υφιστάμενο χρέος και με την πρόβλεψη να αυξηθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, δεν θα βγει ποτέ από την τρύπα η Ελλάδα. Ετσι, κάποια στιγμή και αφού φτάσουμε στο 70% της ολοκλήρωσης του σταθεροποιητικού προγράμματος και έχουν θεσπισθεί όλες οι απαιτούμενες «μεταρρυθμίσεις», θα μας επιτραπεί να διαπραγματευθούμε αυτό το χρέος. Θα μας επιτραπεί δηλαδή να το αναδιαρθρώσουμε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης τόσο ποσοτικά, όσο και χρονικά. Φυσικά, η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν πρόκειται να προαναγγελθεί και τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι Βρυξέλλες θα την αρνούνται μέχρι τελευταία στιγμή, αλλά περιλαμβάνεται στο σενάριο.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και κυρίως της Ευρωζώνης θα προωθούνται όλες οι αλλαγές που ήδη δρομολογούνται και πιθανότατα και άλλες που θα δρομολογηθούν. Αφ΄ ενός με στόχο να υπάρχει ο αυστηρότερος έλεγχος των προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες και να αυστηροποιηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και αφ ετέρου να είναι, τουλάχιστον εκ των πραγμάτων, κοινή η οικονομική πολιτική της Ευρωζώνης. Σε βάρος του κοινωνικού κράτους βέβαια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr