Είναι σαφές ότι αυτή την στρατηγική δεν μπορεί να την υλοποιήσει ο οποιοσδήποτε πολιτικός. Αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι ο οποιοσδήποτε. Το γνωρίζει και ήλθε στην Αθήνα για να μας γοητεύσει.. Δεν μετακινήθηκε από τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας απέναντι στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Τις διατύπωσε όμως με διαφορετικό τρόπο, δίχως να είναι προκλητικός, δίδοντας την εντύπωση ότι κάτι προσφέρει ή και ότι είναι έτοιμος για συμβιβασμούς, αλλά χωρίς στην πραγματικότητα να υπαναχωρεί ούτε πόντο από τις διεκδικήσεις της ΄Αγκυρας. ΄Αλλωστε, ο στόχος του ήταν προφανώς η βελτίωση του κλίματος σε αυτή τη φάση και γι αυτό φρόντισε προηγουμένως να βάλει ένα «φιρμάνι» προς τις υπηρεσίες του να συμπεριφέρονται με ισότητα στους μη μουσουλμάνους Τούρκους πολίτες, δεν αναφέρθηκε σε «Τούρκους», αλλά σε «μουσουλμάνους» της Θράκης, φρόντισε να δηλώσει ότι είναι έτοιμος να δώσει την τουρκική υπηκοότητα στους Έλληνες ιερωμένους που θέλουν να υπηρετήσουν στο Φανάρι.
Ταυτόχρονα, έκανε και κάποιες προτάσεις πονηρές, που ήξερε ότι δεν «περνούν» στην ελληνική πλευρά, την οποία αντιμετώπισε ως καλοκάγαθος, σοφός και πολυχρονεμένος «πατισάχ» που δίνει συμβουλές στους αλλόδοξους υπηκόους του, δηλαδή σαν Οθωμανός σουλτάνος. Το παράκανε. Παρότρυνε τα ελληνικά κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινούν με την κυβέρνηση αυτή τη δύσκολη περίοδο και δεν του πέφτει λόγος. Συμβούλεψε τους Έλληνες δημοσιογράφους να μη προβάλλουν τις παραβιάσεις τους ελληνικού εναερίου και τις παραβάσεις του FIR από τα τουρκικά αεροπλάνα. Τα ίδια τουρκικά αεροπλάνα που έκαναν κόσκινο τον εναέριο χώρο του Αιγαίου ενώ ο Ερντογάν πραγματοποιούσε την επίσκεψή του στην Αθήνα. Όσο για την πρότασή του να μην πετούν οπλισμένα τα αεροπλάνα των δύο χωρών πάνω από το Αιγαίο, ευνοεί καθαρά αυτόν που παραβιάζει και όχι εκείνος που κάνει αναχαίτηση…
Παρ’ όλ’ αυτά, καλά έκανε η κυβέρνηση και προσκάλεσε τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Αθήνα. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε ως χώρα με ερμητικά κλειστά πόρτες και παράθυρα και κανείς ρεαλιστικά δεν περίμενε να γίνουν μεγαλύτερα βήματα ελληνοτουρκικής προσέγγισης από αυτά που έγιναν. Η επίσκεψη ήταν χρήσιμη σε αναμενόμενα όρια και επικράτησε ένα κλίμα συνεννόησης που ίσως κάποια στιγμή να οδηγήσει σε μεγαλύτερες και πιο ουσιαστικές συμφωνίες, όπως της αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών. Ωστόσο, εκείνο που περιμένει κανείς από την ελληνική πλευρά είναι να αποκτήσει φαντασία και ικανότητα ώστε να μπορεί και αυτή να δίνει την εντύπωση ότι κάνει βήματα καλής θέλησης και συμβιβασμού, δίχως στην πραγματικότητα να μετακινείται από τις θέσεις και τα συμφέροντα της χώρας. Για κάτι τέτοιο απαιτείται ηγεσία με αέρα, άνεση και ιστορική γνώση στο υπουργείο Εξωτερικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr