Όπως σωστά επισημαίνεται σε προβεβλημένο κείμενο του “R”, το ΔΝΤ ποτέ δεν επενέβη και δεν ζήτησε περικοπές στον ιδιωτικό τομέα, όποτε και όπου είχε εμπλοκή στην εξυγίανση των οικονομικών μιας χώρας. Αντίθετα, ο «σεβασμός» στον ιδιωτικό τομέα εντάσσεται στη φιλοσοφία του και οι πληροφορίες που έχουν φτάσει στα αυτιά μου τόσο από την Ουάσινγκτον , όσο και από την Αθήνα λένε ότι οι απεσταλμένοι του δεν έθεσαν τέτοιο θέμα ούτε στην περίπτωσή μας. Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες , δεν είχε γίνει καν κουβέντα μέχρι πριν από ελάχιστες ημέρες, αν σου κόλπους της ΕΚΤ επικρατεί η άποψη ότι πρέπει να «μπει χέρι» και στον ιδιωτικό τομέα, για να γίνει ανταγωνιστικός. Μέχρι 10% όμως και όχι περισσότερο.
Η εκτίμηση ότι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού τομέα θα είναι διαφορετική από εκείνη του δημοσίου βασίζεται και στο γεγονός ότι ούτε από την πλευρά των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕ) τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, αν και σε αρκετές επιχειρήσεις και κυρίως έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, η τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, καθώς και των νόμων που τα προστατεύουν έχει ήδη ατονίσει εδώ και χρόνια. Άλλωστε ο ιδιωτικός τομέας δεν επηρεάζει το δημοσιονομικό έλλειμμα, παρά μόνον ίσως με την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκείνο όμως που μπορεί να ζητηθεί από την «τρόϊκα» είναι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, ώστε να μην υπάρχει η έννοια του ελάχιστου μισθού και σίγουρα ή μεγαλύτερη ευελιξία στις απολύσεις.
Παρόλο που, όπως είπαμε, η αντιμετώπιση του δημοσίου τομέα από τον ιδιωτικό είναι διαφορετική, ο υπογράφων πιστεύει ότι ούτε εκεί θα καταργηθούν ολοσχερώς ο 13ος και ο 14ος μισθός. Θα μειωθούν θεαματικά, ώστε συνολικά οι μισθοί θα είναι το πολύ 13 στον δημόσιο τομέα, αλλά δεν θα γίνουν 12. Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπουν οι «εξυγειαντές» ότι αν οι εργαζόμενοι δεν έχουν την ελάχιστη αγοραστική δύναμη, θα πεθάνει η αγορά και θα μπούμε σε μία ύφεση από την οποία δεν θα βγούμε ποτέ, οπότε θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η αποπληρωμή των χρεών. Εκτός αν θέλουν να μας τελειώσουν σταδιακά, με το βασανιστήριο της σταγόνας! Τους συμφέρει όμως; Και να μην ξεχνάμε ότι το πρώτο που θα καταρρεύσει θα είναι το τραπεζικό σύστημα, καθώς οι δανειολήπτες θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους και τέτοιο πρόβλημα υπάρχει ήδη, όχι μόνο γιατί δεν μπορούν, αλλά και γιατί αρνούνται συνειδητά.
Τότε, θα ρωτήσει κανείς, αν οι παραπάνω υποθέσεις είναι σωστές, έστω και εν μέρει, πως και γιατί βγήκαν και κυκλοφορούν τέτοιες φήμες (αν είναι φήμες και δεν είναι πληροφορίες), περί κυριολεκτικά ανελέητων και αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρων, που μπορούν μάλιστα να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις. Η μόνη απάντηση που στέκει, αν υποτεθεί ότι η αίσθηση του γράφοντος αποδειχθεί σωστή, είναι ότι ή κάποιοι προσπαθούν να προκαλέσουν προϋποθέσεις αναταραχής από τώρα και αυτοί δεν είναι της κυβέρνησης, ή κάποιοι άλλοι και αυτοί είναι της κυβέρνησης, προσπαθούν να πείσουν ότι έδωσαν μάχες και τις κέρδισαν για να μην επιβληθούν τα χειρότερα μέτρα. Με αυτό τον τρόπο μάλιστα ελπίζουν ότι δεν θα προκληθούν και κοινωνικές εκρήξεις, καθώς οι πολίτες θα νοιώσουν ανακούφιση που απέφυγαν τα χειρότερα.
Κοντός ψαλμός, αλληλούϊα, λοιπόν.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr