Εν όψει λοιπόν των διαβουλεύσεων με την «τρόϊκα», είναι σκόπιμο να επισημανθούν μερικά πράγματα:
- Το ΔΝΤ έκανε σαφές από τη πρώτη στιγμή ότι συμμετέχει στον μηχανισμό στήριξης με τους δικούς του κανόνες. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του, θεωρεί ότι αντισυμβαλλόμενος είναι μόνον η Ελλάδα και έχει στείλει το μήνυμα στην πλευρά της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν τίθεται θέμα να υπαχθεί υπό την «ηγεσία» τους. Ενδεικτικό είναι ότι η αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που έφτασε πρώτη στην Αθήνα την Δευτέρα δεν είχε καμία αντίρρηση να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αμέσως, χωρίς την παρουσία των εκπροσώπων της Κομισιόν και της ΕΚΤ, αλλά είχε αντιρρήσεις η ελληνική πλευρά που θέλει να επικρατεί η εντύπωση ότι είναι ενιαίος ο μηχανισμός. Μένει να δούμε αν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι που υποστήριζαν ότι τον πρώτο λόγο θα τον έχουν η Κομισιόν και η ΚΤΕ, είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ θα επιβάλει τους όρους. Θυμηθείτε ότι ο Τρισέ της ΕΚΤ δεν ήθελε ανάμειξη του ΔΝΤ.
- Πάντως, το πόσο ενιαία θα είναι η στάση της «τρόϊκα» πιθανότατα να το διαπιστώσουμε στη διάρκεια των διαβουλεύσεων, αν δεχθούμε ότι έχει η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευτική δύναμη, που ήδη επικαλείται την συμφωνία των Βρυξελλών. Μία συμφωνία την οποία το ΔΝΤ λέει ότι «αγνοεί» και θα δούμε ποια άποψη θα επικρατήσει, αν η γραμμή του είναι διαφορετική από της Ευρώπης σε θέματα, όπως το Ασφαλιστικό. Κατά άλλους όμως, το πλαίσιο των μέτρων και των αλλαγών που πρέπει να γίνουν είναι ήδη προαποφασισμένο από το ΔΝΤ και σε γνώση της κυβέρνησης. Μέτρα ενδεχομένως να ληφθούν και μέσα στο 2010, αν αυτά που αποφασίστηκαν δεν αποδίδουν. Σίγουρα όμως θα παρθούν και νέα μέτρα το 2011 και το 2012. Ισως ακόμη να έχει σημασία το γεγονός ότι σύμφωνα με αξιωματούχους του ΔΝΤ, το επιτόκιο του 5% με το οποίο θα μας δανείσουν οι εταίροι είναι πολύ υψηλό και δεν θα μας βοηθήσει. Αυτό το διαλαλεί και ο Σόρος, όπως είναι γνωστό.
- Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο σύμβουλος του Σαμαρά, υποστηρίζει ότι οι ευρωπαίοι θα αρνηθούν να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό στήριξης. Η Συμφωνία των Βρυξελλών, η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι «έσχατο μέτρο» , αν δεν επαρκεί χρηματοδότηση της αγοράς, και η εκταμίευση των δανείων αποφασίζεται με ομοφωνία από τα κράτη της Ευρωζώνης, στη βάση αυστηρών προϋποθέσεων και αφού προηγηθεί αξιολόγηση της Κομισιόν και της ΕΚΤ. Μπορεί δηλαδή να προσφύγει η Ελλάδα και κάποιος από τους εταίρους να θέσει βέτο, ή να θεωρηθεί ότι το επιτόκιο που προσφέρουν οι αγορές είναι «εύλογο» ακόμη και στο ύψος του 7 ή του 8% και βάλε. Οπότε να μας ξαναστείλουν στις αγορές.
- Θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι δυνατόν και θα ισοδυναμούσε με καταστροφή. Θα σήμαινε ότι οι ευρωπαίοι εταίροι μας στέλνουν στο διάολο, η μόνη μας διέξοδος θα είναι το ΔΝΤ μόνο του και φυσικά η κυβέρνηση δύσκολα θα σταθεί στα πόδια της. Ταυτόχρονα όμως μία τέτοια εξέλιξη είναι μάλλον απίθανη, όχι μόνο γιατί ακόμη και η Γερμανία πλέον δείχνει να συμβιβάζεται με την ιδέα της στήριξης (με ακριβό και ασύμφορο επιτόκιο βέβαια), αλλά και γιατί οι Βρυξέλλες δεν θα έμπαιναν στη διαδικασία συγκεκριμενοποίησης των όρων ενεργοποίησης του μηχανισμού. Επιπλέον, μία τέτοια άρνηση θα προκαλούσε τριγμούς στο ευρώ και θα έθετε σε κίνδυνο τα δάνεια που έχουν δώσει οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην Ελλάδα, αφού πιθανώς να μην μπορούσε να τα αποπληρώσει. Κατά την ίδια έννοια είναι εξαιρετικά δύσκολο να διανοηθούμε ότι θα φτάσουμε στο τέλος των διαβουλεύσεων και μετά θα πούμε στους συνομιλητές μας ότι δεν θέλουμε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, γιατί βρήκαμε …δανεικά. Κανείς δεν θα συγχωρήσει κάτι τέτοιο, αφήστε που οι όροι που θα συμφωνηθούν τώρα θα ισχύουν και στο μέλλον, ιδιαίτερα αν η κατάσταση της οικονομίας μας χειροτερεύσει. Ήδη ο Προβόπουλος της Τράπεζας της Ελλάδας είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χθες ότι το χρέος θα αυξηθεί, πριν μειωθεί, αν ποτέ μειωθεί…
Φυσικά, ό,τι και να γίνει, ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κυβέρνηση η εμπλοκή του ΔΝΤ. Θα έχει, αλλά εκεί που έφτασαν τα πράγματα, σίγουρα με ευθύνη της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και πιθανώς και με μερική ευθύνη της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, δεν φαίνεται να υπάρχει εναλλακτική λύση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr