Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν και του Προέδρου της Ευρωομάδας Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, όλες οι χώρες της ευρωζώνης (δηλαδή και η Γερμανία) θα μας δανείσουν 30 δισεκατομμύρια ευρώ για να «τη βγάλουμε» το 2010. Το επιτόκιο θα είναι γύρω στο 5% σταθερό για τρία χρόνια και η κάθε χώρα θα μας δανείσει σε διμερή βάση, αν και ο συντονισμός θα γίνει από την Κομισιόν. Υπάρχει και η επιλογή του κυμαινόμενου επιτοκίου, που είναι χαμηλότερο τώρα, αλλά θα ρυθμίζεται σε τριμηνιαία βάση από το euribor. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλα 10 δις. ευρώ από την πλευρά του ΔΝΤ, τα οποία θα δοθούν, αν τα θελήσουμε, με επιτόκιο αρκετά χαμηλότερο του 5%, γύρω στο 3%.
Οι εταίροι άφησαν να εννοηθεί ότι θα μας δανείσουν και το 2011, ίσως και το 2012, αν υπάρξει ανάγκη. Και μπορεί για το 2010 να μη ζητηθούν άλλα μέτρα, πέρα από αυτά που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά οι όροι του δανεισμού θα ρυθμιστούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της απόφασης του ECOFIN τον περασμένο Φεβρουάριο και θα δούμε τι θα προκύψει. Οι Ρεν και Γιούνκερ μίλησαν καθαρά για διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν. Ωστόσο, όπως και να το κάνουμε, μπορεί «το κουστούμι» να φαίνεται στενό, αλλά μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί, η απόφαση της Ευρωομάδας αποτελεί «δίχτυ ασφαλείας», έστω και αν δεν είναι δωρεάν…
Η Αθήνα πάντως δείχνει αποφασισμένη να μην ενεργοποιήσει το πακέτο στήριξης προς το παρόν. Την φοβίζει η είσοδος του ΔΝΤ στην Ελλάδα και ό,τι αυτό συνεπάγεται, μαζί με το πολιτικό κόστος που θα προκαλέσει και λαμβάνει ταυτόχρονα υπ΄ όψιν ότι το δάνειο θα πρέπει να αποπληρωθεί μέσα σε τρία χρόνια, αν και κάποιοι λένε ότι στην αγορά τα επιτόκια των τριετών ομολόγων είχαν φτάσει στο ύψος των δεκαετών. Αρκετοί στην κυβέρνηση ελπίζουν ότι μετά τη χθεσινή απόφαση τα “spreads” θα πέσουν, όμως αυτό δεν είναι καθόλου σίγουρο. Δεν είναι σίγουρο ότι οι αγορές θα συμπεριφερθούν ανταγωνιστικά προς το επιτόκιο που προσφέρει η Ευρωομάδα και δεν αποκλείεται να παραμείνουν υψηλά ή και να ανεβούν τα “spreads” στην αγορά, κάτι που θα διαπιστώσουμε αυτές τις μέρες, αρχίζοντας από σήμερα.
Αν οι αγορές θέλουν να μας ξεφορτωθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα χρήματα που μας δάνεισαν από ενδεχόμενη χρεοκοπία, θα κρατήσουν τα επιτόκια υψηλά, ίσως και πανύψηλα, για να μας αναγκάσουν να στραφούμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Το ίδιο θα συμβεί αν πίσω από όλη αυτήν ιστορία υπάρχουν κύκλοι που επιβουλεύονται το ευρώ, ή την Ελλάδα, καθώς υπάρχουν παράγοντες που εκφράζουν απορία για την μέχρι τώρα συμπεριφορά των αγορών. Αν από την άλλη φορά θέλουν να μας κρατήσουν ως πελάτες, τα “spreads” θα πέσουν πράγματι και η «παλικαριά» της κυβέρνησης θα της βγει.
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκτιμήσει λανθασμένα το πνεύμα με το οποίο πάρθηκε η χθεσινή απόφαση. Το πνεύμα λοιπόν δεν είναι να βοηθηθεί η Ελλάδα, αλλά να μην κινδυνεύσει το ευρώ από τα καμώματά της. Επομένως, η κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί ανάλογα, για να μην εκνευρίσει ακόμη περισσότερο τους μεγαλοεταίρους. Αν θεωρήσουν ότι με την άρνησή μας να μπούμε στον μηχανισμό στήριξης βλάπτουμε το ευρώ, θα μας πάρει και θα μας σηκώσει και ας λένε ό,τι θέλουν οι Παπανδρέου και Σαμαράς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr