Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την αύξηση των “spreads” που χθες έφτασαν στις 340 μονάδες, δείχνουν ότι οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες μαζί μας, παρά την ανάσα που πρόσφερε ο Τρισέ και την απόφαση των Βρυξελλών την περασμένη εβδομάδα. Το γιατί έχει την εξήγησή του. Δεν είναι μόνο ότι είναι πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση η προσπάθεια σωτηρίας μας, όπως δείχνουν τα νούμερα. Είναι επίσης και το γεγονός ότι οι αγορές, όπως και όλοι οι υπόλοιποι ακούν εξαγγελίες και δεν βλέπουν μέτρα. Οι αυξημένες τιμές των τσιγάρων και των ποτών δεν έχουν περάσει στην κατανάλωση, αλλά ούτε και υπάρχει ένδειξη ότι δημιουργούνται αξιόπιστοι μηχανισμοί σύλληψης της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, ή ακόμη και είσπραξης των βεβαιωμένων φόρων.
Πολύ απλά, δεν βλέπουν μία κυβέρνηση σε εγρήγορση που να διέπεται από πυρετό δημιουργίας και από αντίληψη των κρισιμότατων στιγμών που ζούμε, ή ακόμη και να χαρακτηρίζεται από αγωνία, μήπως και δεν πιάσει τους στόχους του Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης μήπως δηλαδή δεν τα καταφέρει. Αντίθετα, βλέπουν μία κυβέρνηση που αναλώνεται σε δηλώσεις επί δηλώσεων και σε συνεντεύξεις επί συνεντεύξεων και που θεωρεί μεγάλο επικοινωνιακό τρικ την πρόσκληση ενός Αμερικανού καθηγητή του Χάρβαρντ για να διδάξει στους υπουργούς πώς να διαχειρίζονται τις κρίσεις. Είμαι πραγματικά πολύ περίεργος να μάθω τι είπε η αυθεντία στην Μπατζελή και τον Καρχιμάκη για την αντιμετώπιση των αγροτών που κλείνουν τους δρόμους! Εδώ δεν φαίνεται να έχουν μάθει τις διαδικασίες της λειτουργίας του κράτους, ενώ ακόμη περιμένουμε την Κατσέλη να δώσει αρμοδιότητες στους υφυπουργούς της και δεν έχει παρουσιασθεί κανένα σχέδιο ανάπτυξης.
Οι αριθμοί πάντως είμαι αμείλικτοι. Το χρέος μας ξεπερνά τα 300 δισεκατομμύρια ευρώ και είναι γύρω στο 125% του ΑΕΠ. Στην υποχρεωτική προσπάθεια να περιορίσουμε το έλλειμμα στο 3% μέσα σε τρία χρόνια είναι βέβαιο ότι θα κινδυνεύουμε από μία βαθιά ύφεση, που θα συρρικνώνει τα έσοδα. Ταυτόχρονα θα πρέπει να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε γύρω στα 65 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Που σημαίνει ότι ακόμη και αν όλα πάνε μία χαρά στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης στο τέλος της τριετίας για την μείωση του ελλείμματος, το χρέος θα φτάσει στο 145% του ΑΕΠ με ό,τι αυτό θα σημαίνει.
Επομένως, καλά κάνει και θέτει προτεραιότητες και ζητάει επιτάχυνση του έργου της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, αλλά τώρα απαιτείται να νοιώθουν οι υπουργοί την καυτή ανάσα του στο σβέρκο τους. Τόσο στενή να είναι η επιτήρησή του. Και να θυμάται ότι η 16η Μαΐου θα είναι μία πολύ κρίσιμη ημερομηνία, γιατί τότε θα γίνει ο έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Και αν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά…την βάψαμε σαν πασχαλινό αυγό!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr