Σύμφωνα με τη στρατηγική που έχει χαράξει ο Αχμέτ Νταβούτογλου και δείχνει πολύ καθαρά να εφαρμόζει η κυβέρνηση Ερντογάν, η ανάπτυξη της τουρκικής επιρροής πρέπει να συνδυαστεί με προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά το δυνατόν, με ενίσχυση των ευρωπαϊκών δημοκρατικών θεσμών στο εσωτερικό της χώρας. Αυτό το δεύτερο σκέλος όμως φαίνεται ότι δεν βγαίνει, καθώς πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία και άλλες δεν θέλουν την Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι λόγοι είναι γνωστοί και πολλοί. Ο ένας είναι οικονομικός, αφού θα απαιτηθούν τεράστια κονδύλια για να ορθοποδήσουν οι φτωχές περιοχές της Τουρκίας. Ο άλλος είναι το μέγεθος του πληθυσμού της που έχει φτάσει ήδη τα 70 εκατομμύρια και αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς, οπότε πολύ σύντομα θα γινόταν η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με όλα τα επακόλουθα. Ο τρίτος είναι πολιτισμικός, καθώς ένας από τους πονοκέφαλους του Βερολίνου σήμερα (και ας μη το ομολογεί επίσημα) είναι ότι οι Τούρκοι μετανάστες δεν αφομοιώνονται. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι «ειδική» τελικά.
Την εξέλιξη αυτή την αντιλαμβάνεται πλήρως και σίγουρα καλύτερα από όλους εμάς τους παρατηρητές και η Άγκυρα. Γι’ αυτό και σταμάτησε πλέον τις μεγάλες προσπάθειες εκδημοκρατισμού και σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων. Απόδειξη, η κατάργηση στη Βουλή του Κουρδικού Κόμματος με διάφορες προφάσεις. Αν πίστευε ακόμη ότι θα γινόταν πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα κατέφευγε σε ένα τέτοιο μέτρο που θα αποτελούσε ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό το έχει καταλάβει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και έκανε τις σχετικές δηλώσεις πρόσφατα ότι νοιώθει να σταυρώνεται καθημερινά, μήπως και προκαλέσει κάποια παρέμβαση.
Ωστόσο, η Άγκυρα προωθεί με επιμονή το σκέλος της απόκτησης επιρροής που να φτάνει και να ξεπερνάει τα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στο πλαίσιο αυξάνει συνεχώς τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, αλλά το χοντρό παιχνίδι θα το κάνει στη Θράκη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπων που παρακολουθούν από κοντά τα ελληνοτουρκικά. Εκεί θα προκαλέσουν θέματα, βοηθούμενοι και από το διεθνές κλίμα στη Δύση, περί δικαιωμάτων, μέχρις αυτονομίας, μειονοτήτων. Δεν αποκλείεται στο παιχνίδι να προσπαθήσουν να βάλουν και την μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα που ζει κυρίως στη Νότια Βουλγαρία, ακριβώς πάνω από τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης. Και όλα αυτά άρχισαν με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού κάθε μεμονωμένου ατόμου, μόνο που πολλά μεμονωμένα άτομα κάνουν μία μειονότητα…
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τις προθέσεις της Τουρκίας. Μόλις εκλέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου επισκέφτηκε την ΄Αγκυρα και τώρα φαίνεται να προσπαθεί να κλείσει το «μέτωπο» των Σκοπίων. Επειδή όμως η Τουρκία, δεν πρόκειται να αλλάξει στόχους καλά θα κάνει η Ελλάδα να προετοιμάζεται για χειρότερες εξελίξεις. Και πάντως να είναι πολύ προσεκτική, συμπεριλαμβανομένου και του νέου εκλογικού νομοσχεδίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr