Δυστυχώς, ούτε η σημερινή κυβέρνηση διάβασε σωστά το κλίμα που είχε διαμορφωθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τη χώρα μας. Η ηγεσία της και πολλοί υπουργοί νόμισαν ότι η υποδοχή θα ήταν θερμή, ότι οι εταίροι θα τους περίμεναν με αγκαλιές και φιλιά και ότι θα αναγνώριζαν την διαφορά μεταξύ μίας προηγούμενης κυβέρνησης που τους είχε φλομώσει στο ψέμα και μίας καινούργιας που αποκάλυπτε τα αληθινά στοιχεία. Αποδείχτηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι. Εταίροι, Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αγορές βλέπουν χώρες και όχι κυβερνήσεις και θεωρούν ότι οι κρατικές μηχανές έχουν συνέχεια.
Κατ΄ αρχήν έχασαν κυριολεκτικά το φως τους όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τους είπε ότι το έλλειμμα έφτασε στο 12,7% του ΑΕΠ, όταν ο προκάτοχός του Γ. Παπαθανασίου το εμφάνιζε στο 6 με 6,5%. Είχε ξαναγίνει κάτι ανάλογο όταν η κυβέρνηση Καραμανλή διαδέχτηκε την κυβέρνηση Σημίτη με την διαβόητη απογραφή, οπότε επεκράτησε ο όρος «ελληνικές στατιστικές». Σαν να μην έφτανε αυτό, Βρυξέλλες, εταίροι και αγορές έπαθαν ναυτία διαπιστώνοντας ότι παρ΄ όλη την κρισιμότητα της κατάστασης, η κυβέρνηση επέμενε να τηρήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της που προέβλεπαν και κάποιες παροχές. Τέλος, «κουφάθηκαν» όταν η Αθήνα έκανε σχέδια αντιμετώπισης της δραματικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, στο πλαίσιο ενός τετραετούς Προγράμματος Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης. Όλα αυτά, ενώ η διεθνής κρίση συνεχίζεται και η Γερμανία φοβάται ότι το χάλι της Ελλάδας υπονομεύει το ευρώ, κάτι το αδιανόητο γι αυτήν.
Τώρα λοιπόν, η πραγματικότητα είναι η εξής: οι Βρυξέλλες ξέκοψαν, τουλάχιστον προς το παρόν, Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης τεσσάρων ετών και μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζουν για πολύ σκληρά μέτρα, με στόχο κυρίως την περιστολή των δαπανών στο δημόσιο τομέα, που θα περιλαμβάνει και άγρια μείωση αποδοχών. Ταυτόχρονα απαιτούν αναδιάρθρωση του Ασφαλιστικού, καθώς και άλλες μόνιμες αλλαγές που θα κατεβάσουν το έλλειμμα κάτω από 3% μέσα σε μία τριετία. Δεν θέλουν επ΄ ουδενί το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης να περάσει τον εκλογικό κύκλο, όχι μόνο γιατί επείγει η εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας για να μην απειλεί το ευρώ ή για να μη δημιουργηθεί ντόμινο, ειδικά στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και γιατί επιθυμούν να αποφύγουν προεκλογική χαλάρωση, η αλλαγή κυβέρνησης. Φοβούνται ότι μία νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τα ρίξει πάλι στην προηγούμενη, να αλλάξει τα στοιχεία και να επαναληφθεί η γνωστή ιστορία.
Με λίγα λόγια, η αυστηρότητα, ακόμη και σκληρότητα, που επιδεικνύουν Βρυξέλλες, εταίροι και αγορές απέναντι στη Ελλάδα οφείλεται σε ένα συνδυασμό της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και της αναξιοπιστίας που επιδείξαμε, αλλά και της ανασφάλειας που νοιώθουν αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λόγω της διεθνούς κρίσης. Αρα, τα επόμενα τρία χρόνια τουλάχιστον, θα είναι πάρα πολύ δύσκολα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr