Για να πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά, η κυβέρνηση έχει ήδη συντάξει νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά των νομίμων μεταναστών που γεννήθηκαν ή πήγαν σχολείο στη χώρα μας να γίνουν έλληνες πολίτες με το καλό. Με το ίδιο νομοσχέδιο δίνεται επίσης η δυνατότητα σε νόμιμους μετανάστες και υπό ορισμένες προϋποθέσεις να συμμετέχουν στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το κείμενο του νομοσχεδίου έχει αναρτηθεί στο www.opengov.gr για δημόσια διαβούλευση και οι αντιδράσεις είναι λίγο πολύ γνωστές.
Η Νέα Δημοκρατία είναι «ήξεις-αφήξεις», καθώς από τη μία πλευρά προσπαθεί να συμπεριφέρεται σαν ευρωπαϊκό κεντροδεξιό κόμμα και από την άλλη πλευρά νοιώθει την πίεση των «εθνικοφρόνων» και «ελληναράδων» οπαδών της , όπως και του ΛΑ.ΟΣ που διαπρέπει στις ρατσιστικές κορόνες. Τα δε κόμματα της Αριστεράς υποστηρίζουν ανέξοδα ένα κράτος «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώστε». Και για να μην αιθεροβατούμε, δεν είναι λίγοι οι πολίτες όλων των πολιτικών αποχρώσεων που αντιμετωπίζουν με αμφιθυμία το ζήτημα. Για διάφορους λόγους που ξεκινούν από την τόσο εθνοκεντρική παιδεία μας, προχωρούν στην επίσης επαρχιώτικη και συχνά ρατσιστική νοοτροπία μας και καταλήγουν στην αύξηση της εγκληματικότητας και κάποια άλλα προβλήματα στα οποία έχει συμβάλει η άναρχη μετανάστευση στη χώρα μας.
Αυτά είναι λίγο-πολύ τα δεδομένα και κανονικά δεν πρέπει να υπάρχει καμία αντίρρηση στη χορήγηση της ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα ή πήγαν εδώ σχολείο. Αυτό είναι πλέον ένα ανθρώπινο δικαίωμα και ισχύει σχεδόν παντού στην Ευρώπη, στην Βόρεια Αμερική και γενικά σε όλο τον λεγόμενο Δυτικό Κόσμο. Αλλωστε, με την υπογεννητικότητα που έχουμε, χρειαζόμαστε τις πληθυσμιακές ενέσεις και τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν εδώ εντάσσονται με μεγάλη ευκολία και άνεση στην κοινωνία μας.
Ας παραδεχθούμε επί τέλους ότι η Ελλάδα έχει γίνει και αυτή πολυπολιτισμική, ότι ανήκει στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και ότι όλα εκείνα περί καθαρότητας της φυλής και απ΄ ευθείας καταγωγής από τους αρχαίους έλληνες διαψεύδονται από τις συνεχείς επιμειξίες στη διάρκεια των αιώνων. Το ζητούμενο είναι να αποκτήσουν τα μεταναστόπουλα ελληνική συνείδηση, δηλαδή να νοιώθουν ότι υπάρχει χώρος και σεβασμός σε αυτά για να νοιώσουν έλληνες. Να μην ξεχνάμε ότι την ομοιογένεια του πληθυσμού την θέλουμε και στο παρελθόν την είχαμε επιτύχει. Πολλοί από τους σημερινούς έλληνες και «ελληναράδες» είναι αρβανίτες, βλάχοι και σλαβικής καταγωγής, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία από τη στιγμή που μέσα από γενιές επικράτησε η ελληνική συνείδηση. Εκείνο βέβαια που δεν θέλουμε είναι η δημιουργία μειονοτήτων, γιατί «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε»!
Το θέμα της ψήφου στις δημοτικές εκλογές είναι σίγουρα πιο περίπλοκο. Υπάρχει λογική στο να έχουν δικαίωμα ψήφου μετανάστες που ζουν μόνιμα σε μία πόλη, αλλά πως δικαιολογείται νομικά και συνταγματικά κάτι τέτοιο αν δεν έχουν την υπηκοότητα; Και πως αυτό εναρμονίζεται με το παράλογο δικαίωμα που έχουν οι έλληνες υπήκοοι σε άλλη πόλη να ζουν και σε άλλη πόλη να ψηφίζουν στις δημοτικές (και βουλευτικές) εκλογές; Μήπως είναι πρόωρο να δώσει αυτό το δικαίωμα η πολιτεία στους μετανάστες, αλλά πάλι, αν ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πως εμείς θα συνεχίσουμε να τους το στερούμε; Από την άλλη πλευρά, μήπως οι μετανάστες χωρίς υπηκοότητα θα είναι και ευάλωτοι σε εκβιασμούς, πιέσεις και συναλλαγές, όταν θα ψηφίζουν για δημοτικούς άρχοντες; Και βέβαια τα ίδια ερωτήματα, ίσως και περισσότερο έντονα, τίθενται και στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε δημοτικά συμβούλια, δημοτικά διαμερίσματα και τοπικά συμβούλια που τους δίνει το νομοσχέδιο. Ωστόσο, γιατί να μην εκλέγονται όταν μάλιστα υπάρχουν περιοχές σε μεγάλες πόλεις που κατοικούνται κατά πλειοψηφία από μετανάστες;
Το γεγονός είναι ότι η μετανάστευση έχει δημιουργήσει και στην Ελλάδα μία νέα πραγματικότητα με τα θετικά της και τα αρνητικά της. Γιατί υπάρχουν και αρνητικά. Η χώρα δεν μπορεί να απορροφήσει απεριόριστο αριθμό μεταναστών, ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα. Υπάρχουν μετανάστες, κυρίως αυτοί από γειτονικές χώρες, που είναι περισσότερο αφομοιώσιμοι από άλλους. Η μετανάστευση και ακόμη περισσότερο η λαθρομετανάστευση έχει συμβάλει στην αύξηση της εγκληματικότητας, χωρίς να παραβλέπουμε ότι υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας και ανάμεσα στους γηγενείς. Υπάρχουν γειτονιές που έχουν αλλιωθεί πληθυσμιακά και το χειρότερο, υπάρχουν γειτονιές που έχουν γίνει προβληματικές λόγω της εγκληματικότητας. Εχει επίσης αναπτυχθεί ένα παραεμπόριο στους δρόμους που πλήττει τον εμπορικό κόσμο. Τέλος, είναι αναγκαίο η χώρα να θωρακίσει τα σύνορά της, που μεγάλο μέρος τους είναι θαλάσσια και το κάνει δύσκολο, ώστε να αντιμετωπίσει τα κύματα των λαθρομεταναστών που την θεωρούν πύλη προς την Ευρώπη.
Ολα τα παραπάνω δείχνουν ότι έχει δημιουργηθεί μία νέα πραγματικότητα, που οι πάντες την βλέπουν και την βιώνουν. Σε αυτή την πραγματικότητα οφείλουμε να προσαρμοστούμε και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά της. Η προσπάθεια προσαρμογής περιλαμβάνει την αναγνώριση και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μεταναστών και των παιδιών τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό, ούτε και τρόπος αποφυγής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr