Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μπορεί η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να τρελαίνεται με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, που αποτελούν θέμα προβληματισμού και συζήτησης από άκρου εις άκρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των παραφυάδων της, αλλά εκείνο που κυριολεκτικά δεν ξέρει τι του γίνεται είναι το ίδιο το ελληνικό κράτος. Ακόμη και χωρίς να το απαιτήσουν οι Βρυξέλλες έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να αποκτήσουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για να ξέρουμε που βρισκόμαστε. Δεν υπάρχει άλλο κράτος στην Ευρώπη και γενικά στη Δύση που να μην προσπαθεί να έχει αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για να γνωρίζει την κατάσταση ανά πάσα στιγμή και σε κάθε τομέα. Μοναδική εξαίρεση είμαστε εμείς που προτιμούμε τον παραμορφωτικό καθρέφτη των παραποιημένων στοιχείων, όχι μόνο για να κοροϊδέψουμε τους άλλους, αλλά και τον ίδιο μας τον εαυτό. Γιατί αυτό συμβαίνει τελικά. Στο τέλος πιστεύουμε και εμείς (ως κράτος) τα ψέματα που λέμε στους άλλους.
Χρησιμοποιούμε όμως συχνά και την άλλη μέθοδο. Αντί να χρησιμοποιούμε τον παραμορφωτικό καθρέφτη των παραποιημένων στοιχείων, προτιμούμε το βαθύ σκοτάδι των ανύπαρκτων στοιχείων. Είναι βέβαιο ότι όσοι κατά καιρούς πέφτουν πάνω σε στατιστικά στοιχεία των ευρωπαϊκών χωρών, ή καταφεύγουν σε αυτά για να αντλήσουν πληροφορίες, παρατηρούν πολλές φορές ότι δίπλα στην Ελλάδα υπάρχουν παύλες ή αστερίσκοι παραπομπών που λένε ότι δεν υπάρχουν για τη χώρα μας στοιχεία. Και δεν υπάρχουν στοιχεία γιατί δεν διαθέτει το ελληνικό κράτος στοιχεία. Μιλάμε δηλαδή για τριτοκοσμική και ακόμη χειρότερα κατάσταση, που βέβαια καταλήγει στο συμπέρασμα ότι: Όχι μόνον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αντιληφθεί τι γίνεται στην Ελλάδα, αλλά ούτε και η ίδια η Ελλάδα δεν γνωρίζει την κατάσταση.
Το χειρότερο δε είναι ότι ούτε το κράτος, αλλά ούτε και οι διάφοροι φορείς, όπως τα επιμελητήρια, οι εμπορικοί σύλλογοι, οι δήμοι, ακόμη και οι εταιρίες δεν καταλαβαίνουν πόσο πολύτιμα είναι η ύπαρξη αξιόπιστων στατιστικών στοιχείων.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]