Επομένως έχουμε ήδη μέσα στα πόδια μας τον συγκεκριμένο ισπανό και είναι πολύ πιθανό να τον έχουμε και για αρκετά χρόνια στο μέλλον. Αν μάλιστα δούμε τα πράγματα πιο ψυχρά, δεν τον έχουμε στα πόδια μας, αλλά μάλλον μας έχει φορεθεί καπέλλο...
Φυσικά, όλα ξεκίνησαν από τη δική μας συμπεριφορά και από το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε ασφυκτικό έλεγχο (επιτήρηση το λένε, αλλά πρόκειται περί ελέγχου) γιατί η οικονομία μας παραπαίει. Επομένως έχει δικαιολογία ο Χ. Αλμούνια να μας τρίζει τα δόντια σε βαθμό σχεδόν εξευτελιστικό. Οι Πασόκοι υποστηρίζουν ότι ο επίτροπος έχει προηγούμενα με τον Γ. Παπανδρέου, γιατί κάποτε του είπε ότι κάθεται και αποδέχεται αδιαμαρτύρητα τα ψευδή στοιχεία που του σέρβιρε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να είναι έτσι, αλλά υπάρχει και ο αντίλογος. Σύμφωνα με παρατηρητές των ευρωπαϊκών θεμάτων, ο Χ. Αλμούνια είχε κάνει πατίνι και τη ζωή του Γ. Αλογοσκούφη μετά τη διαβήτη απογραφή (τον πίεζε συνεχώς με αυστηρές επιστολές, σαν αυτή που έστειλε ο Γιούνκερ τον Ιούλιο στον Γ. Παπαθανασίου) και τώρα εμφανίζεται πάλι μία νέα ελληνική κυβέρνηση που ανατρέπει πλήρως τα στοιχεία.
Μα, θα πείτε, δεν φταίει η νέα κυβέρνηση αν τα στοιχεία που έδινε η προηγούμενη είναι εντελώς ψευδή. Και όντως δεν φταίει, αλλά ελάτε και στη θέση του αρμόδιου επιτρόπου, επισημαίνοντας ότι αυτή τη φορά την οργή του μοιράζεται και ο συνήθως συγκαταβατικός πρόεδρος της Ευρωζώνης, Ζ.Κ. Γιούνκερ. Γιατί ναι μεν στην Ελλάδα υπάρχει καινούργια κυβέρνηση και ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε πολύ καλή εντύπωση ως πρόσωπο στο Λουξεμβούργο τις προάλλες, αλλά αυτοί φοβούνται μήπως στην Ελλάδα υπάρχει πατέντα κάθε νέα κυβέρνηση να προσπαθεί να βγάζει αναξιόπιστη με στατιστικά στοιχεία την προηγούμενη. Και δεν θα τους ένοιαζε καθόλου, αν στη μέση δεν βρισκόταν το ευρώ, που δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν να υπονομευθεί η σοβαρότητά του.
Κυκλοφορεί και η άποψη ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να σοκάρει τόσο πολύ τους ευρωπαίους εταίρους παρουσιάζοντας έλλειμμα της τάξης του 12,5%. Θα μπορούσε κάπως τα ελλείμματα των νοσοκομείων και μερικές άλλες δαπάνες να τις διανείμει σε περισσότερα χρόνια, ή και να κρύψει μερικά. Ετσι όμως θα διαιωνιζόταν το πρόβλημα, αλλά δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου χειρίστηκε το θέμα και πολιτικά, ώστε να επιβαρυνθεί η προηγούμενη με όλες τις ευθύνες που και αντικειμενικά τις έχει. Ας ελπίσουμε μόνο ο χειρισμός να μην επιβαρύνει τη δυνατότητα δανεισμού και τα επιτόκια.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Χ. Αλμούνια κάθετα αντίθετο στην άποψη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να αναθερμάνει την αγορά με διάφορα μέτρα και δίδοντας μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Η κυβέρνηση επιμένει θεωρώντας ότι μπορεί να βασίζεται στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικρατεί η άποψη να συνεχισθεί η προσπάθεια της αναθέρμανσης της αγοράς και της καταπολέμησης της ανεργίας μέχρι το 2011 και μετά να αρχίσει η προσπάθεια περιορισμού των ελλειμμάτων. Ωστόσο, η περίπτωση της Ελλάδας είναι ιδιαίτερη καθώς δεν έχουμε μόνο πολύ μεγάλο έλλειμμα, αλλά και τεράστιο χρέος και το χειρότερο από όλα, η οικονομία μας δεν είναι ανταγωνιστική!
Ολα αυτά πρέπει να ισορροπήσουν και δεν μας συμφέρει η συνεχής κακή σχέση με τον επίτροπο για τα οικονομία και νομισματικά της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, ούτε μπορούμε να ελπίζουμε με σιγουριά ότι ο συγκεκριμένος θα φύγει. Δεν είναι καθόλου βέβαιο κάτι τέτοιο και θα συμβεί μόνον αν η Ισπανία πάρει μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ή πόστο στην επόμενη θητεία επιτρόπων και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκείνο που πρέπει να επιδιώξουμε είναι η βελτίωση των σχέσεων με τον Χ. Αλμούνια (φανταστείτε να μπει στη θέση του κανένας γερμανός ή ολλανδός...) και αυτό θα γίνει αν ο νέος προϋπολογισμός και το τριετές πρόγραμμα ανάταξης της οικονομίας είναι αξιόπιστα.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr