Στην Ελλάδα του 20ου αιώνα και ειδικά στο δεύτερο μισό, δύο είναι οι οικογένειες που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή. Οι Παπανδρέου και οι Καραμανλήδες. Ο πατριάρχης των Παπανδρέου, ο Γεώργιος Παπανδρέου γεννήθηκε το 1888 και ασχολήθηκε με την πολιτική μετά τους βαλκανικούς πολέμους, στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου. Πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής το 1922 με το Κόμμα των Φιλελευθέρων και από τότε άρχισε να αναλαμβάνει διάφορα υπουργικά πόστα. Το 1944 έγινε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση που είχε έδρα το Κάϊρο, όπου κατέφυγε στη διάρκεια της κατοχής και ως πρωθυπουργός κατέφθασε στην Αθήνα μετά την απελευθέρωση. Παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1944.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γεννήθηκε το 1907 και πρωτοεκλέχθηκε βουλευτής το 1935 με το Λαϊκό Κόμμα. Κάποια στιγμή στη διάρκεια της κατοχής κατέφυγε και αυτός στη Μέση Ανατολή και άρχισε να αναλαμβάνει υπουργικά πόστα από τα τέλη της δεκαετίας του ΄40. Τη φήμη του «αποτελεσματικού» τη δημιούργησε ως υπουργός Στρατιωτικών το 1950 (υπέγραψε την αποστολή του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος στην Κορέα υπό τον Σόλωνα Γκίκα) και κυρίως ως υπουργός Δημοσίων ΄Εργων το 1952 ως το 1955.
Εγινε πρωθυπουργός μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παπάγου το 1955 και ίδρυσε την ΕΡΕ.
Η απ΄ ευθείας αντιπαράθεση των Παπανδρέου με τους Καραμανλήδες ξεκίνησε με τις εκλογές του 1958. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως αρχηγός της ΕΡΕ κέρδισε τις εκλογές, ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου ως συναρχηγός του Κόμματος των Φιλελευθέρων (με τον Σοφοκλή Βενιζέλο) ήλθε τρίτος. Στις εκλογές του 1961 η σύγκρουση ήταν μεταξύ της ΕΡΕ του Κωνσταντίνου Καραμανλής και της Ενωσης Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου. Τις εκλογές τις κέρδισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, αλλά ο Γεώργιος Παπανδρέου ξεκίνησε τον περίφημο «ανένδοτο αγώνα» με αφορμή περιστατικά βίας και νοθείας που είχαν σημειωθεί.
Το 1963, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής συγκρούεται με το Παλάτι, παραιτείται και χάνει τις εκλογές του Νοεμβρίου από τον Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος γίνεται πρωθυπουργός. Φεύγει στο εξωτερικό και παίρνει μέρος τυπικά ως αρχηγός της ΕΡΕ, αλλά με ελάχιστη συμμετοχή στην προεκλογική περίοδο, στις επαναληπτικές εκλογές του Φεβρουαρίου 1964, τις χάνει και ξαναφεύγει στο Παρίσι, όπου έμεινε 11 χρόνια. Ο Γεώργιος Παπανδρέου μένει ως πρωθυπουργός ως τον Ιούλιο του 1965, όταν και ανατρέπεται μετά από σύγκρουση με το Παλάτι. Το 1967 την εξουσία την κατέλαβε η χούντα των συνταγματαρχών και το 1968 ο Γεώργιος Παπανδρέου πεθαίνει.
Στο μεταξύ, εμφανίζεται το 1962 στην πολιτική σκηνή ο Ανδρέας Παπανδρέου (γεννημένος το 1919), ο γυιός του Γεωργίου, ο οποίος πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής στις εκλογές του 1963. Μεσολαβούν όλα τα γνωστά γεγονότα από την ανάληψή της πρωθυπουργίας από τον Γεώργιο Παπανδρέου ως την πτώση της δικτατορίας και η αντιπαράθεση των Καραμανλήδων με τους Παπανδρέου περνάει σε νέα φάση. Το 1974 επανέρχεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδρύει τη Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται θριαμβευτικά πρωθυπουργός, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΣΟΚ και έρχεται τρίτος στις εκλογές. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κερδίζει και πάλι τις εκλογές του 1977, ενώ αυτή τη φορά ο Ανδρέας Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερος.
Το 1980 παραιτείται από την πρωθυπουργία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με σημαντικές προνομίες από το Σύνταγμα. Το 1981 εκλέγεται θριαμβευτικά πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου (αντίπαλός του ήταν ο Γεώργιος Ράλλης)και ακολουθεί μία περίοδος συμβίωσης ως το 1985. Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου αποφασίζει να μη στηρίξει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για δεύτερη θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας και κερδίζει άνετα τις εκλογές με αντίπαλο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αυτή τη φορά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου χάνει τις εκλογές του 1989 (δύο φορές, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο), αλλά και του 1990, οπότε ανεβαίνει στην εξουσία ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τη Νέα Δημοκρατία και εκλέγεται για δεύτερη θητεία Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, χωρίς προνομίες από το Σύνταγμα αυτή τη φορά, αφού τις είχε κόψει ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1985.
Το 1993, ο Ανδρέας Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογέ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr