Φυσικά η εγκυρότητα των απόψεών αυτών θα κριθεί από το αποτέλεσμα, αλλά δεν βλάφτει να λάβουμε υπ' όψιν και αυτη την ερμηνεία.
Ο πρωθυπουργός λοιπόν, δεν τόλμησε να πάει σε ''δίδυμες'' εκλογές στις 7 Ιουνίου, δηλαδή σε βουλευτικές εκλογές και ευρωεκλογές ταυτόχρονα. Τα σκάνδαλα του Βατοπεδίου, του Παυλίδη, της Ζήμενς και κυρίως η προκλητική αντιμετώπισή τους ήταν πολύ πρόσφατη και φοβόταν την ''τιμωρία'' που θα του επέβαλε το εκλογικό σώμα. Είχε την ελπίδα ότι τα πράγματα θα ήταν ενδεχομένως πιο ευνοϊκά το Φθινόπωρο που θα επανεξέταζε το θέμα των πρώϊμων εκλογών. Οσο όμως περνούσε ο καιρός στη διάρκεια του καλοκαιριού, τόσο σκοτείνιαζε ο ουρανός στην οικονομία, η οποία τελικά είναι εκτός ελέγχου. Παράλληλα χάθηκε και ο έλεγχος στην διακυβέρνηση της χώρας.
Κάποια στιγμή και με τη βοήθεια του κ. Σουφλιά, της κας Μπακογιάννη, του κ. Λούλη και άλλων, ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι ο μοναδικός τρόπος για να περισώσει κάπως το βαρύ του όνομα ήταν να καταφύγει τώρα σε εκλογές γνωρίζοντας ότι θα τις χάσει. Το έκανε αυτό όμως γιατί ταυτόχρονα οι πάντες του είπαν ότι τα πράγματα θα πάνε χειρότερα μέχρι τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο, όπου οι εκλογές θα γίνονταν με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ. Επομένως, αν συνέχιζε ο κ. Καραμανλής αμέριμνος και χωρίς να κάνει τίποτα, όπως μας συνήθιζε επί 5,5 χρόνια η κατακραυγή θα γινόταν μεγαλύτερη, όπως μεγαλύτερη θα ήταν αν έπαιρνε τα σκληρα μέτρα τα οποία υπόσχεται προεκλογικά και με χαρακτηριστική καθυστέρηση βέβαια. Το αποτέλεσμα θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη ήττα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβούλων του.
Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί ο κ. Καραμανλής ''υπόσχεται'' τα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, γνωρίζοντας ότι θα του στοιχίσει εκλογικά. Το κάνει γιατί ξέρει ότι η ήττα είναι αναπόφευκτη και δεν θα το έκανε αν θεωρούσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών παιζόταν. Αρα εκείνο που κυρίως τον ενδιαφέρει είναι να αφήσει μία παρακαταθήκη που θα μπορεί να την επικαλεσθεί αν ο κ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ δεν τα πάνε καλά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κατάρρευσης όταν βρεθούν στην εξουσία. Φυσικά, δεν ξέρουμε σήμερα από ποια θέση θα επικαλεσθεί την παρακαταθήκη του ο κ. Καραμανλής αφού χάσει τις εκλογές και ας λέει ότι θα παραμείνει στις επάλξεις.
Αυτή είναι η θεωρία του έγκριτου και πεπειραμένου σχολιαστή και όποιος θέλει την υιοθετεί. Προς το παρόν, εκείνο που παρατηρείται είναι ότι η προεκλογική εκστρατεία γυρίζει γύρω από τον κ. Καραμανλή, τις υποσχέσεις και τις πρωτοβουλίες του και καλό θα είναι το ΠΑΣΟΚ να πάρει την πρωτοβουλία ώστε η συζήτηση να στραφεί στο τι θα κάνει ο κ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία. Και το δεύτερο που παρατηρείται είναι ότι κάποια μικρά και μεγάλα κανάλια, αρκετοί από τους μεγα-δημοσιογράφους και τα αφεντικά τους παίζουν περισσότερο με την κυβέρνηση και λιγότερο με το ΠΑΣΟΚ και σίγουρα δεν θέλουν την αυτοδυναμία του.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr