Τόσο διχασμένος που τώρα ο Ομπάμα δείχνει τάσεις υποχώρησης, παρ΄ όλο που 50 περίπου εκατομμύρια αμερικανών, το 16,5% σχεδόν του πληθυσμού,δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη και ένας άγνωστος, αλλά μεγάλος αριθμός, δυσκολεύονται πολύ να ανταποκριθούν στο κόστος των ιδιωτικών ασφαλίσεων.
Είναι φανερό ότι λοιπόν ότι αρκετοί άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο αβοήθητοι στις ΗΠΑ και θα συνεχίσουν να πεθαίνουν λόγω έλλειψης περίθαλψης και μάλιστα με αυξανόμενους ρυθμούς, καθώς τα κόστη ανεβαίνουν και οι οικονομική κρίση δοκιμάζει τα νοικοκυριά. Επομένως η λογική λέει ότι σύσσωμη η φτωχή, η μικρομεσαία και η μεσαία Αμερική θα έπρεπε να στηρίζει τον Πρόεδρο Ομπάμα στην τολμηρή προσπάθειά του να καθιερωθεί επιτέλους και στη χώρα του ένα εθνικό σύστημα υγείας, ένα ΕΣΥ τέλος πάντων. Και όμως δεν είναι έτσι.
Η αντίδραση όπως είπαμε είναι πολύ μεγάλη. Αντίδραση που πηγάζει από τα συμφέροντα που τρέφονται από τη σημερινή κατάσταση και που όμως κατά φέρνουν να πείσουν και πολλούς πολίτες με επιχειρήματα που ξεκινούν από την εισβολή του Κομμουνισμού, ως την ευθανασία των αρρώστων και των γερόντων. Ότι δηλαδή ο Ομπάμα προσπαθεί να επιβάλει κομμουνιστικό σύστημα και ότι το ΕΣΥ θα απαιτεί την θανάτωση των γέρων και των αρρώστων, χώρια από το ότι θα κοστίζει περισσότερο στον αμερικανό φορολογούμενο από όσο πληρώνει σήμερα στις ιδιωτικές εταιρίες.
Oμως, όλη αυτή η αντίδραση που συσπειρώνει τους συντηρητικούς δημοκρατικούς και τους ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσσου, δείχνει επίσης πόσο απέχουν από πλευράς νοοτροπίας οι αμερικανοί από τους ευρωπαίους. Οι μεν θεωρούν ότι το άτομο είναι υποχρεωμένο να τα βγάζει όπως μπορεί πέρα, με τη βοήθεια του Θεού πάντα, και το κράτος δεν χρειάζεται να είναι ούτε ισχυρό, ούτε και να ασχολείται πολύ-πολύ με τα προβλήματα των πολιτών, ή να βάζει κανόνες. Οι δε έχουν μάθει ότι οι κοινωνίες οργανώνονται και λειτουργούν υπό την καθοδήγηση του κράτους που έχει και ευθύνη για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των υπηκόων του.
Oπως είναι αντιληπτό, η διαφορά νοοτροπίαςΕυρώπης-ΗΠΑ είναι σημαντική, αλλά το κακό είναι ότι η αμερικανική αντίληψη εκφράζει τις αρχές του οικονομικού φιλελευθερισμού μέσω του οποίου ο αγγλοσαξωνικός άξονας προώθησε τον νεοφιλελευθερισμό που προκάλεσε και την διεθνή κρίση. Δυστυχώς, στα δίχτυα του νεοφιλελευθερισμού έπεσαν σε μεγάλο βαθμό και οι ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.
Φυσικά, ή έννοια του ΕΣΥ και του κράτους πρόνοιας δεν σημαίνει αναγκαστικά διαφθορά, αλόγιστες και αναιτιολόγητες δαπάνες, ή ωχαδερφισμό, για να εξηγούμαστε...
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr