Πρόκειται για την εποχή αμέσως μετά την κατάρρευση του σοβιετικού καθεστώτος, στη διάρκεια της απίστευτης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης επί Προεδρίας του απερίγραπτου Μπορίς Γέλτσιν. Τότε που κατέρρευσε και το σύστημα δημόσια υγείας, με αποτέλεσμα να πέσει σχεδόν δέκα χρόνια το προσδόκιμο ζωής των ρώσων πολιτών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που αναφέρεται στην παραπάνω έρευνα στην προχθεσινή «Καθημερινή» , του ήλθε «νταμπλάς» του Προέδρου Μεντβέντεφ μόλις έμαθε τα αποτελέσματα γιατί είναι σίγουρο ότι οι επιπτώσεις εξακολουθούν να υπάρχουν, αφού το προσδόκιμο ζωής των ρώσων που γεννήθηκαν το 2006 είναι μόλις 61 χρόνια, ενώ το αντίστοιχο των δυτικοευρωπαίων ξεπερνά τα 73. Για τις ρωσίδες που γεννήθηκαν τον ίδιο χρόνο το προσδόκιμο ζωής είναι 77 χρόνια ενώ των γυναικών της Δυτικής Ευρώπης είναι 82.
Μιλάμε για πραγματική γενοκτονία, ακόμη και αν δεχθούμε ότι τα ευρήματα είναι υπερβολικά και γι΄ αυτό ο Μεντβέντεφ έδωσε αμέσως εντολή να καταρτισθεί πρόγραμμα αντιμετώπισης του αλκοολισμού στη χώρα του. Ωστόσο, είναι δύσκολο να δεχθούμε ότι μόλις τώρα η ρωσική ηγεσία αντιλαμβάνεται το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Το πιθανότερο είναι ότι το γνώριζε, ίσως όχι με τόση ακρίβεια, αλλά δεν το ομολογούσε επίσημα.
Εκείνο όμως που ομολογούσε επίσημα η ρωσική ηγεσία είναι το τεράστιο πρόβλημα υπογεννητικότητας που επίσης αντιμετωπίζει η Ρωσία. Γι αυτό και κάθε χρόνο , στην ομιλία του προς το έθνος, ο τότε Πρόεδρος Πούτιν αναφερόταν στο πρόβλημα, παρότρυνε τους ρώσους πολίτες να κάνουν παιδιά και ανακοίνωνε προγράμματα ενίσχυσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο συνδυασμός των θανάτων - κυρίως των ανδρών - από το αλκοόλ και της υπογεννητικότητας είναι η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει σήμερα η Ρωσία. Ισως μεγαλύτερη και από την εγκατάσταση των αμερικανικών πυραύλων στην Τσεχία και την Πολωνία.
Ηδη, μία από τις συνέπειες της λειψανδρίας, αλλά και των άλλων κοινωνικών προβλημάτων που προκλήθηκαν στη δεκαετία του ΄90, είναι ότι έχει ερημώσει πληθυσμιακά η ανατολική πλευρά της Σιβηρίας στα σύνορα με την Κίνα. Το γεγονός έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό που σπεύδουν να το γεμίσουν λαθρομετανάστες από την Κίνα και δεν είναι πολύ μακριά η στιγμή της ρωσοκινεζικής έντασης λόγω αυτής της κατάστασης.
Αν και υποτίθεται ότι δεν της πέφτει λόγος και ούτε την ενδιαφέρει, το πρόβλημα θα απασχολήσει κάποια στιγμή και την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Όχι το πρόβλημα του αλκοολισμού στη Ρωσία, αυτό καθ΄ εαυτό, ούτε της υπογεννητικότητας, αλλά της πληθυσμιακής ερήμωσης, καθώς είναι γνωστό ότι σε γενικές γραμμές παρατηρείται σοβαρή υπογεννητικότητα και στις ευρωπαϊκές χώρες. Ας μην ξεχνάμε ότι η προσέγγιση και τελικά η όσμωση της Ευρώπης με την Ρωσία πρέπει να θεωρείται νομοτελειακή, προκειμένου να αποτελέσουν και οι δύο μαζί έναν σημαντικό και ισχυρό πόλο στο παγκόσμιο στερέωμα.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr