Ισως δε να μην έχει νόημα η όποια προσπάθεια να δοθεί απάντηση αν η διαφθορά του πολιτικού συστήματος έχει οδηγήσει την κοινωνία μας στην διαφθορά, ή αν συνέβη το αντίθετο. Κάτι δηλαδή σαν το «η κότα γέννησε το αυγό ή το αυγό την κότα». Εκείνο όμως που αξίζει να απαντηθεί είναι αν πρώτα θα πρέπει να βγούμε από την παρακμή για να καταπολεμήσουμε την διαφθορά ή αν πρέπει να καταπολεμήσουμε πρώτα τη διαφθορά για να βγούμε από την παρακμή. Το λογικό είναι το δεύτερο, αλλά δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, εύκολο!
Τελευταία απόδειξη του εθισμού της ελληνικής κοινωνίας στη διαφθορά - θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι έχει γίνει τρόπος ζωής - είναι φυσικά το σκάνδαλο του IB, του διεθνούς λυκειακού απολυτηρίου που προσφέρουν κάποια ιδιωτικά σχολεία στην Ελλάδα, κυρίως για όσους προσανατολίζονται σε σπουδές στο εξωτερικό. Για να μην πολυλογούμε, φέτος κάποιος έλληνας μπαγάσας από τα κεντρικά του οργανισμού που επιβλέπει διεθνώς το IB με έδρα τη Γενεύη, διέρρευσε ή μάλλον μοσχοπούλησε τα θέματα των εξετάσεων επιλεκτικά σε κάποιους μαθητές στην Αθήνα, ή μάλλον στους γονείς τους, οι οποίοι γενικά είναι και ευκατάστατοι. Δεν λέμε ότι τα πούλησε σε «γόνους καλών οικογενειών», γιατί «καλή οικογένεια» δεν σημαίνει αναγκαστικά οικογένεια με λεφτά. Ετσι δεν είναι;
Κάπως έτσι έγιναν τα πράγματα, αλλά η διαρροή και η απάτη που ακολούθησε αποκαλύφθηκαν και τώρα κινδυνεύουν όλα τα ελληνόπουλα που μετείχαν των εξετάσεων, αθώα και ένοχα, να χάσουν την χρονιά, όπως έγινε πριν από χρόνια στο Μεξικό. Το θέμα για μας όμως είναι η περισσή ευκολία με την οποίαν μπαίνουν πάρα πολλοί πολίτες αυτής της χώρας σε σχήματα με κομπίνες, απάτες, λαδώματα, διαρροές και όλα τα συναφή, προκειμένου να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των άλλων, ή για να εξασφαλίσουν ευνοϊκή μεταχείριση, ή τέλος, για να εγγραφούν σε κάποιο πανεπιστήμιο, όπως στην προκειμένη περίπτωση. Δεν μιλάμε για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για πραγματική πανδημία, αν ο καθείς αναλογισθεί πόσα ανάλογα περιστατικά έχει υπ΄ όψιν του.
Δεν ξέρω αν τελικά αποκαλυφθούν οι «καλές οικογένειες» που χωρίς να το σκεφθούν καθόλου έσπευσαν να «αγοράσουν» τα θέματα του IB προκειμένου να βρουν άκοπα και όχι με την αξία τους θέση στα διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού τα παιδιά τους. Μεγαλύτερη σημασία όμως έχει το γεγονός ότι οι γονείς συμμετείχαν σε μία απάτη δίνοντας «φωτεινό» παράδειγμα στα βλαστάρια τους για να προχωρήσουν και αυτά αύριο στον δρόμο που τους χάραξαν. Γιατί βεβαίως, τα παιδιά γνώριζαν αφού τους έδωσαν τα θέματα. Κάτι ανάλογο έγινε προ ετών στην Ιατρική Θεσσαλονίκης που τελικά το κουκούλωσαν. Εκεί υπήρξαν φοιτητές της Ιατρικής, «καλών οικογενειών» αρκετοί από αυτούς, που πήραν πτυχίο χωρίς να έχουν εξετασθεί και περάσει διάφορα μαθήματα στη διάρκεια των ετών και όταν αυτό αποκαλύφθηκε, υποτίθεται ότι χάλασαν τα... κομπιούτερ και τελικά το θέμα ξεχάστηκε!
Πιάσαμε τα ακαδημαϊκά, όπου η διαφθορά πλέον έχει μεγάλο βάθος και πλάτος, αλλά να μη μείνουμε μόνο εκεί, γιατί μπορούμε να αναφέρουμε την περίπτωση σπιτονοικοκύρη που απειλούσε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο με το νοικάρη του, αν ο τελευταίος δεν μεσολαβούσε για την πρόσληψη του γυιου του (του σπιτονοικοκύρη) σε δημόσιο οργανισμό, όπου επικεφαλής ήταν συγγενής (του νοικάρη). Η και άλλη, όπου γονιός πρόσφερε πολλά χρήματα προκειμένου να προσληφθεί ο γυιος του, πάλι σε εταιρία του δημοσίου. Μιλάμε δηλαδή για δίνη διαφθοράς στην οποία έχει περιπέσει η ελληνική κοινωνία, αφού ακόμη και όταν δεν υπάρχει ζήτηση δωροληψίας, υπάρχει προσφορά δωροδοκίας. Σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού, από τα κατώτερα, μέχρι τα ανώτερα, αυτά που κανονικά θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr