Βήματα έγιναν και στην Εγνατία οδό, αλλά εκεί επρόκειτο περί φυσιολογικής βελτίωσης, όπου μία κυβέρνηση πήρε την σκυτάλη από την προηγούμενη και προχώρησε το έργο. Αυτό είναι όλο και τελεία και παύλα. Γιατί παντού αλλού σήμερα είμαστε χειρότερα από το 2004.
Μπορούμε να πάρουμε για παράδειγμα το θέμα της διαφθοράς, που ο κ. Καραμανλής το είχε κάνει σημαία το 2004. Δεν είναι καν ανάγκη να αναφερθούμε στα αναρίθμητα σκάνδαλα στα οποία μπλέχτηκε η κυβέρνηση την πενταετία που μας πέρασε. Δεν χρειάζεται δηλαδή να θυμηθούμε τους Χούπηδες, τους κουμπάρους, τα δομημένα ομόλογα, το Βατοπαίδι, τον Παυλίδη και τόσα άλλα. Μόλις χθες έγινε γνωστή η ετήσια έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για να μας θυμήσει ότι όλες εκείνες οι διακηρύξεις περί επανίδρυσης του κράτους ήταν σαπουνόφουσκες, γεγονός που επιβεβαιώνουν και τα πορίσματα του ΟΟΣΑ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που είδαν το φως της δημοσιότητας ταυτόχρονα.
Σύμφωνα λοιπόν με όλες τις σχετικές μετρήσεις , τις εκθέσεις και τα πορίσματα, είμαστε πολύ δυνατοί σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς της διαφθοράς. Κατεβαίνουμε, (ή ανεβαίνουμε, ανάλογα από ποια πλευρά το βλέπει κανείς) τους δείκτες της διαφθοράς και τουλάχιστον στο πλαίσιο της Δυτικής Ευρώπης είμαστε πρωταθλητές. Σκίζουμε στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, προφανώς γιατί έχουμε αποκτήσει τεράστια πείρα από τη μαύρη οικονομία, ενώ το ίδιο καλά πάμε και σε άλλους δείκτες, όπως στον έλεγχο της διαφθοράς, στην εφαρμογή του νόμου, στην ελευθερία της έκφρασης, στην πολιτική σταθερότητα, στην αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, στην ποιότητα της εποπτείας.
Δεν γνωρίζω αν αυτούς του δείκτες τους έχουν δει ο κ. Καραμανλής και τα μέλη της κυβέρνησής του, γιατί τουλάχιστον ο πρωθυπουργός έχει επικαλεσθεί πολλές φορές άγνοια σε θέματα που όλος ο υπόλοιπος κόσμος τα είχε τούμπανο. Αν όμως έχουν πάρει μυρουδιά τις επιδόσεις τους στην καταπολέμηση της διαφθοράς, ελπίζω ότι πίσω από κλειστές πόρτες θα κοκκινίζουν, ειδάλλως πρόκειται για εντελώς αναίσθητους ανθρώπους. Αν μάλιστα τολμήσουν να κάνουν και σύγκριση με το 2004, τότε που ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης ήταν «αρχιερέας της διαπλοκής», κατά τον κ. Καραμανλή, σήμερα ο ίδιος θα πρέπει να αισθάνεται σαν ο Πάπας της διαφθοράς. Ή όχι; Αλλωστε δεν έχει πια ούτε το ελαφρυντικό της ανεπάρκειας των ανεξάρτητων αρχών που είχε δημιουργήσει ο προκάτοχός του, γιατί φρόντισε να τις καταργήσει...
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr