Το δεύτερο είναι αν και ποιον ωφελεί, ή βλάπτει η αποχώρηση του κ. Βερελή εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά αυτό είναι πρόωρο να απαντηθεί και θα το δείξει η ... ζωή. (δείτε αναλυτικό ρεπορτάζ του ''R'' εδώ ...)
Προς το παρόν λοιπόν, απάντηση μπορούμε να δώσουμε στο πρώτο ερώτημα: ο κ. Βερελής πήρε μόνος του την πρωτοβουλία της παραίτησης και αυτό το επιβεβαιώνει τόσο ο ίδιος, όσο και το ΠΑΣΟΚ. Προτίμησε μάλιστα πρώτα να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα και μετά τον κ. Παπανδρέου. Και πάντως παραιτήθηκε από βουλευτής και δεν ανεξαρτητοποιήθηκε, γεγονός που σημαίνει ότι το κόμμα του δεν χάνει την έδρα, αφού τη θέση του θα πάρει ο πρώτος επιλαχών στην Αιτωλοακαρνανία, ο κ. Μακρυπίδης.
Όπως είναι γνωστό, ο κ. Βερελής ήταν στέλεχος των λεγόμενων «εκσυγχρονιστών» και υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών στηντελευταία κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Στη διαμάχη Γ. Παπανδρέου - Ευ. Βενιζέλου πήρε ανοιχτά θέση υπέρ του δευτέρου και όλο το διάστημα, από το 2004 ως σήμερα, η ηγεσία του κόμματός του τον είχε θέσει στο περιθώριο. Όπως χαρακτηριστικά λέει δημοσιογράφος που καλύπτει τις εργασίες του Κοινοβουλίου, «περιφερόταν σαν σκιά μέσα στη Βουλή».
Μετά την υποβολή της παραίτησής του, ο κ. Βερελής έκανε μία γραπτή δήλωση, η οποία αποτελείως τώρα και τη μοναδική μαρτυρία για τους λόγους που τον οδήγησαν στην παραίτησή του. Δεν τους εκθέτει καθαρά, αλλά πάντως μπορούν να βγουν κάποια συμπεράσματα. Ετσι, το πρώτο που διαφαίνεται είναι ότι στην απόφασή του τον οδήγησε το «εικαζόμενο σκάνδαλο» της ΜΑΝ, καθώς «στρατευμένοι και πρόθυμοι» κονδυλοφόροι άρχισαν ήδη να κατασκευάζουν «ένα σκηνικό για το κυνήγι» της 7ης Ιουνίου, δηλαδή των ευρωεκλογών.Είναι δε σαφές ότι θεωρεί πως κάποιοι προσπαθούν να τον μπλέξουν, γιατί ήταν υπουργός όταν η διακομματική επιτροπή ( η Ν.Δ. δεν συμμετείχε) αποφάσισε την ανάθεση της προμήθειας τρόλεϊ για τα ΗΛΠΑΠ στην κοινοπραξία ΕΛΒΟ-ΝΕΟΠΛΑΝ (της ΜΑΝ).
Ο κ. Βερελής δηλώνει ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από αυτή την υπόθεση, αλλά από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι παίρνει πλέον αποστάσεις από το σημερινό πολιτικό σκηνικό και από το ΠΑΣΟΚ. Τονίζει ότι η πολιτική σήμερα δεν εμπνέει, αποτελεί άλλοθι για τον κυνισμό που επικρατεί και κανείς δεν πιστεύει κανένα και σε τίποτα. Προσθέτει ότι η Ελλάδα βαλτώνει, βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, γεμάτη μεγάλες πληγές σε όλους τους τομείς και «το μόνο που εγγυάται σήμερα είναι ένα σκοτεινό μέλλον στους νέους ανθρώπους». Υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ «βολικός ή κόλακας» και δεν πιστεύει ότι πρέπει να βρίσκεται κανείς «μέσα στο παιχνίδι πάση θυσία». Αυτή ενδεχόμενα να είναι και έμμεση βολή κατά της σημερινής ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Από εκεί και πέρα αφήνει να εννοηθεί ότι δεν εγκαταλείπει την πολιτική. Υπόσχεται να συναντηθεί ξανά με όσους θέλουν μία καλλίτερη, σύγχρονη, προοδευτική και αποτελεσματική Ελλάδα, ενώ στον λαό της Αιτωλοακαρνανίας, την εκλογική του περιφέρεια, στέλνει το μήνυμα «δεν φεύγω αλλά μένω για να αλλάξουμε μαζί αυτά που δεν μας αρέσουν». Προσθέτει ότι θα στέκεται «δίπλα στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη» χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ και ότι επέλεξε την παραίτηση γιατί η Βουλή δεν εναρμονίζεται σήμερα «με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας», γιατί ο ίδιος αρνείται να είναι «μέρος στη νοσηρότητα της πολιτικής σκηνής», γιατί θέλει να πεί ότι «δεν είναι όλοι ίδιοι» και γιατί δεν μπορεί να αποδεχθεί «η πολιτική να γίνεται το πτυελοδοχείο της κοινωνίας».
Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι ο κ. Βερελής έφυγε μόνος του και δεν εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το ΠΑΣΟΚ. Ενδεχομένως να περιμένει εμπλοκή του ονόματός του στο διαφαινόμενο σκάνδαλο της «ΜΑΝ», για το οποίο αν προκύψουν ευθύνες πολιτικών, αυτές έχουν παραγραφεί. Ισως όμως να αποφάσισε επίσης για τους λόγους που αναφέρει και άλλους δικούς του, να αποστασιοποιηθεί από το σημερινό πολιτικό σκηνικό και σίγουρα από το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τη δήλωσή του δεν αποχωρεί από την πολιτική και μένει να δούμε πλέον τι κρύβεται πίσω από την παραίτησή του.Αν δηλαδή αποτελεί απόφασ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr