Η ιδέα δεν είναι καινούργια. Την είχε πρωτοδιατυπώσει πριν μερικά χρόνια ο μηχανικός Σπύρος Καβουνίδης, που ασχολείταιμε τα κοινά και κάποτε είχε βάλει υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος, αλλά δυστυχώς δεν εξελέγη, καθώς συνηθίζουμε στη χώρα μας «να μαυρίζουμε» τους άξιους. Η πρότασή του μάλιστα ήταν πιο συγκεκριμένη, να ενωθεί το Πολυτεχνείο με το Αρχαιολογικό Μουσείο και να αποτελεί πτέρυγά του, οπότε θα μπορούσε να διαμορφωθεί και ένας ενιαίος ελκυστικός χώρος υψηλής αισθητικής και υψηλού επιπέδου. Ας μην ξεχνάμε ότι το αρχαιολογικό μουσείο είναι από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα στο είδος του, δηλαδή στον ελληνικό πολιτισμό.
Ο υπογράφων έχει υποστηρίξει την πρόταση σε παλαιότερο άρθρο του σε αυτήν εδώ τη στήλη. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει μετακομίσει κατά το μεγαλύτερο μέρος του σε άλλους χώρους νόμιζα ότι μόνον οι πρυτανικές αρχές και η Αρχιτεκτονική χρησιμοποιούσαν το κτίριο της οδού Πατησίων, αλλά χθες διάβασα ότι πρόκειται για τη Σχολή Καλών Τεχνών, που όμως είχα την εντύπωση ότι είχε μεταφερθεί σε κτίριο της Πειραιώς- και η αναβάθμιση του Μουσείου είναι πολιτιστικά και τουριστικά απαραίτητη. Την ίδια άποψη έχουν, εξ όσων γνωρίζω, και στελέχη του πολιτικού κόσμου, όπως ο υπουργός Πολιτισμού κ. Σαμαράς και ο κ. Χυτήρης του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι στο συγκρότημα του Αρχαιολογικού Μουσείου πρέπει να ενταχθεί και το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Μπουμπουλίνας και μακάρι να εισακουσθούν.
Όταν έγιναν οι παραπάνω σκέψεις δεν σχετίζονταν με το γεγονός ότι το Πολυτεχνείο έχει καταντήσει άντρο αναρχοανόητων συμμοριτών. Εγιναν γιατί θα αναβαθμίσουν το Μουσείο κα θα του προσφέρουν χώρους που τους έχει μεγάλη ανάγκη, αφού είναι γνωστό ότι πάρα πολλά εκθέματα βρίσκονται ακόμη στα υπόγεια. Με την αναβάθμιση του Μουσείου και την ενοποίηση των χώρων θα αναβαθμιστεί φυσικά και η ταλαιπωρημένη περιοχή και αν θέλετε, η απομάκρυνση του «ασύλου» στο οποίο καταφεύγουν με κάθε ευκαιρία οι βάνδαλοι κουκουλοφόροι, συνηγορεί υπέρ της συγκεκριμένης λύσης. Και ας μην κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους οι καθηγητές και οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ που σήμερα αντιδρούν...
Ότι θα υπήρχε αντίδραση στο σχέδιο της μετατροπήςτου Πολυτεχνείου σε Μουσείο, ήταν αναμενόμενο. Αλλωστε, ήταν γνωστό ότι κάποιοι καθηγηταράδες δεν ήθελαν να φύγουν από εκεί. Εκείνο που ήταν έκπληξη ήταν οι κυριολεκτικά βλακώδεις αντιδράσεις και τα φτηνά επιχειρήματα των πρυτανικών αρχών που θεωρούν ότι το Πολυτεχνείο απειλείται με «τιμωρία» λόγω των επανειλημμένων επεισοδίων. Ο πρύτανης του ιδρύματος κ. Μουτζούρης δήλωσε ότι το ΕΜΠ έχει «στοχοποιηθεί», ο αντιπρύτανης κ. Πολύζος μίλησε για «προσχηματική πολιτική υποκρισίας», οι αρχιτέκτονες δεν θέλουν να απομακρυνθούν από τον «ιστό της πόλης» και οι άλλοι των Καλών Τεχνών λένε ότι δεν ξέρουν που να πάει η διοίκηση της σχολής τους.
Φυσικά, οι απαντήσεις σε αυτές τις ανοησίες είναι εύκολες. Κατ΄ αρχήν οι πρυτανικές αρχές και οι καθηγητές έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης που το Πολυτεχνείο έχει καταντήσει «άντρο» παρανόμων. Οσο για την μεταστέγαση των διοικητικών υπηρεσιών είναι και αυτή εύκολη υπόθεση. Μπορεί η Πολιτεία να τους προσφέρει ανταλλάγματα, ένα εκ των οποίωνίσως να ήταν και το «Ακροπόλ» απέναντι, αλλά και άλλα. Ακόμη και για τους αρχιτέκτονες υπάρχουν λύσεις για να μην βρεθούν εκτός «ιστού πόλης». Όλα γίνονται , αρκεί να υπάρχει καλή θέληση προκειμένου να υλοποιηθεί που θα βελτιώσει την εικόνα της Αθήνας και θα βοηθήσει τον τουρισμό! Ας ελπίσουμε δε ότι δεν θα έχουν αντίρρηση αυτή τη φορά ούτε τα κόμματα της Αριστεράς...
Υ.Γ. Είναι αυτονόητο ότι στο χώρο του Πολυτεχνείου θα παραμείνει το μνημείο της εξέγερσης του 1973.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr