Αγνωστο, αν θα επαληθευτούν ή όχι, αλλά εκείνο που παραξενεύει είναι η συλλογιστική στην οποία στηρίζεται η πρόγνωσή τους.
Σύμφωνα με αυτή τη συλλογιστική , η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα- που όντως εμπεριέχουν μεγάλη δόση αδικίας αφού καλούνται να εισφέρουν μόνον οι έντιμοι και εκείνοι που δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, δηλαδή οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι- πρώτον, γιατί ήταν αναγκασμένη απότις Βρυξέλλες και θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές νέο πακέτο και δεύτερο γιατί προχώρησε σε παροχές εν όψει εκλογικής αναμέτρησης, δίνοντας στους χαμηλοσυνταξιούχους επίδομα. Επίδομα που θα δοθεί ολόκληρο πριν από τον Ιούνιο, αλλά ουσιαστικά θα επιβραδύνει την αύξηση των συντάξεων από τον επόμενο χρόνο αφού αυτή θα υπολογίζεται επί της σημερινής βάσης. Αρα, αυτό σημαίνει ότι πάμε για βουλευτικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.
Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν έχουν να κάνουν με τις Βρυξέλλες. Κατ΄αυτούς, ο κ. Καραμανλής δεν μπορούσε να πάει στη σύνοδο κορυφής που άρχισε χθες στις Βρυξέλλες, χωρίς να έχει πάρει κάποια μέτρα,ύστερα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τοECOFIN στην Ελλάδα τις προηγούμενες εβδομάδες. Δεν συνδέουν επομένως τα μέτρα με επερχόμενες εθνικές εκλογές, αλλά με πιέσεις από την Ευρωπαϊκή΄Ενωση, καθώς η χώρα μας θεωρείται από πολλούς οικονομικούς αναλυτέςτο «μαύρο πρόβατο» της Ευρωζώνης.
Μπορεί να ισχύουν όλα ή κάποια από τα παραπάνω, μπορεί όμως και όχι. Είναι πολύ πιθανό τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση να μη σχετίζονται ούτε με εκλογές, ούτε με τις Βρυξέλλες, ή το πολύ-πολύ, μόνο τα επιδόματα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους να δίδονται για να εξευμενισθούν εν όψει ευρωεκλογών, στις οποίες η κυβέρνηση ελπίζει να πάει στοιχειωδώς ικανοποιητικά. Να μη χάσει δηλαδή με μεγάλη διαφορά. Κατά τα άλλα, λογικά η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πάρει μέτρα φανερά αντιδημοφιλή εν όψει εκλογώνκαι σίγουρα κανείς από τους ηγέτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών δεν επρόκειτο να ζητήσει το λόγο από τον κ. Καραμανλή στη σύνοδο κορυφής, αν δεν τα έπαιρνε. Δεν γίνονται τέτοια πράγματα στις συνόδους κορυφής και άλλωστε υπάρχουν το ECOFIN και ο κ. Αλμούνια για να ρυθμίζουν ανάλογες καταστάσεις.
Επομένως, η πιο λογική εξήγηση για τα μέτρα αυτά είναι ότι τα έσοδα του κράτους έχουν καταρρεύσει και η κυβέρνηση πανικόβλητη βρήκεαυτόν τον τρόπο να βάλει χαράτσι, χωρίς να ενοχλήσει ιδιαίτερα τις τάξεις με υψηλότερα εισοδήματα, όπου αντικειμενικά αποτελούν και μεγάλες δεξαμενές ψηφοφόρων της. Ας μην ξεχνάμε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι τα μόνιμα και διαρθρωτικά που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ρίξει χρήματα για να τονώσει την κατανάλωση και τη ζήτηση, ούτε και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες γιατί τα ταμεία είναι άδεια. Για να μπει «κανα φράγκο» στα ταμεία πάρθηκαν τα μέτρα.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr