Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
![Reporter.gr on Google News](/images/google%20news/reporter%20news%20300x100.png)
Γράφει ο Άγγελος Στάγκος
Σχεδόν ο καθένας πια είναι παθός και έχει μία προσωπική εμπειρία να διηγηθεί και αν ο ίδιος συμβαίνει να έχει ξεφύγει, κάποιος από το στενό του περιβάλλον των συγγενών και φίλων υπήρξε θύμα κλοπής, ληστείας, καταστροφής περιουσιακών στοιχείων, βιαιοπραγίας, ή κάποιας άλλης εγκληματικής ενέργειας. Δεν είναι πια υπερβολή να πούμε ότι ο τρόμος του εγκλήματος σκεπάζει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τουλάχιστον!
Όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ημέρα χωρίς μία, ή και περισσότερεςένοπλες ληστείες στην περιοχή της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, δίχως κάποια επιδομή κουκουλοφόρων που σπέρνουν τον όλεθροκαι την καταστροφή στο πέρασμά τους, χωρίς εμπρησμούς αυτοκινήτων ή τραπεζών, δίχως δολοφονία, είτε στο πλαίσιο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών το υποκόσμου, είτε κάποιου αθώου πολίτη. Πολύ συχνά η εγκληματική αυτή δραστηριότητα διανθίζεται με τρομοκρατικές ενέργειες, με απαγωγές, ή με ρίψεις χειροβομβίδων και βομβιστικές ενέργειες. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις πάμπολλες ληστείες σπιτιών και διαμερισμάτων, αλλά και τις κλοπές τσαντών, πορτοφολιών, ή χρημάτων, στους δρόμους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς,αλλά και τις κλοπές αυτοκινήτων, τότε η πραγματικότηταπου δημιουργείται δεν διαφέρει πολύ από εκείνη της Κολομβίας.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λοιπόν δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τους πολίτες , αλλά και εντελώς απαράδεκτη. Το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες του για να διατηρήσει αυτό που ονομάζεται «συντεταγμένη πολιτεία», αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης. Αν δεν το καταφέρει, η κοινωνία θα εξελιχθεί σε ζούγκλα και η δική μας δεν απέχει πολύ από την μετάλλαξή της , έτσι όπως πάει. Το πως φτάσαμε εδώ και το πως πορευόμαστε σαν κοινωνία είναι γνωστό και ορατό. Η μη εφαρμογή των νόμων και των κανόνων σε συνδυασμό με την ατιμωρησία που χαρακτηρίζει σε όλο το μήκος και το πλάτος την ελληνική κοινωνία έστρωσε το χαλί για την έξαρση της εγκληματικότητας που ζούμε. Σε αυτό βοήθησε εξαιρετικά η πλημμύρα των όπλων που μπήκαν στη χώρα κυρίως από την Αλβανία, αλλά και από αλλού, ενώ έπαιξε τον ρόλο της και η «εισβολή» των οικονομικών μεταναστών. Σε αυτή την φάση, στην έξαρση της εγκληματικότητας συμβάλλει βέβαια και η οικονομική κρίση.
Καταλύτης στην εξελικτική πορεία της εγκληματικότητας αποτέλεσε η παραλυσία της πολιτικής ηγεσίας, αλλά τον πιο σημαντικό ρόλο τον έπαιξε η παροιμιώδης ανικανότητα και η διαφθορά (σε βαθμό κακουργήματος) της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει Ελληνική Αστυνομία, ούτε στην πρόληψη, ούτε στην καταστολή τόσο του εγκλήματος του κοινού ποινικού δικαίου, όσο και στην τρομοκρατία. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχισθεί και στην περίπτωση της ΕΛ.ΑΣ. ή αίτηση βοήθειας (στην εκπαίδευση) από αστυνομίες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πλέον επιτακτική. Οπως επιτακτική είναι η ανάγκη να δοθεί από τα κόμματα εξουσίας προτεραιότητα στηνασφάλεια της καθημερινότητας του πολίτη. Για να μην καταλήξουμε να ζούμε όπως σε κάποιες μεγαλουπόλεις της Λατινικής Αμερικής.
Αγγελος Στάγκος
Συμφωνώ απολύτως με όσους θεωρούν ότι τα ευρήματα…
Φταίει άραγε η παράδοση που θέλει τις ελληνικές…
Πολύ φοβάμαι ότι η πολιτική τάξη της χώρας…
Να ξεκινήσω με απορίες: Σε τι διάολο αποσκοπούσε…
Δεν γνωρίζω αν και πόσο εσείς ασχολείστε με…