Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, αν και στη χώρα μας η οικονομική κρίση έχει βαθύτερα διαρθρωτικά αίτια και ταυτόχρονα εμφανίζονται τα αδιέξοδα σε πολλούς άλλους τομείς. Ετσι, η εντύπωση που δικαιολογημένα κυριαρχεί είναι ότι η χώρα μας καταρρέει ως κράτος (η εσωτερική ασφάλεια , ο κρατικός μηχανισμός και η παιδεία έχουν ήδη καταρρεύσει) και ως συντεταγμένη κοινωνία!
Στις Βρυξέλλες ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε κατ΄ιδίαν (εντελώς μόνος) με τον Πρόεδρο της Κομισιόν , κ. Μπαρόζο και με τον Πρόεδρο του Γιουρογκρουπ (της Ευρωζώνης) κ. Γιούνκερ. Δεν ξέρουμε τι συζητήθηκε, αλλά μπορούμε να πιθανολογήσουμε. Το λογικό είναι ο πρωθυπουργός να ζήτησε κατανόηση και βοήθεια για τα χάλια της οικονομίας μας και οι άλλοι να ήταν μεν ευγενικοί, αλλά να του επεσήμαναν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια που να επιτρέπουν στην ελληνική κυβέρνηση την αναβολή στη λήψη άμεσων, μεγάλης διάρκειας και δραστικών μέτρων. Το δράμα είναι ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται επειγόντως ενέσεις ενίσχυσης και ρευστότητας, ενώ τα δημόσια οικονομικά έχουν καταρρεύσει γιατί το κράτος δεν έχει έσοδα. Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του αδιεξόδου, τότε ποιος είναι;
Για να μη θεωρηθεί ότι όλα αυτά τα βγάζουμε από το μυαλό μας, το γεγονός ότι «μαύρη μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα» το επιβεβαιώνουν και τα εξής στοιχεία:
Πρώτον, στις Βρυξέλλες θεωρούν την Ελλάδα αναξιόπιστο εταίρο και μαζί με αυτήν και το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε η κυβέρνηση, καθώς αλλάζουν συνεχώς τα στοιχεία του.
Δεύτερον, τα στοιχεία που ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής η κυβέρνηση για το 2008 για να μην τα πάρουν μυρωδιά τα μήντια, δείχνουν πανηγυρικά την δημοσιονομική αποτυχία της, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.
Τρίτον,γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την ελληνική οικονομία είναι πάρα πολύ δυσάρεστα, χειρότερα από αυτά που έχουν ανακοινωθεί ως σήμερα και προφανώς τα πήρε από την Τράπεζα της Ελλάδας. Δεν θα ανακοινωθούν γιατί η ΕΚΤ ανακοινώνει συλλογικά τις εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη, αλλά είναι βέβαιο ότι ο κ. Προβόπουλος που τα γνωρίζει άφησε μεν να γίνει αντιληπτή η πραγματικότητα, αλλά δεν είπε την απόλυτα ωμή αλήθεια.
Τέταρτον, ο Ο.Ο.Σ.Α. και άλλοι οργανισμοί επιβεβαιώνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα πέσει κάτω από το μηδέν το 2009 και γενικώς ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά άσχημα, οπότε ακόμη και τα προσδοκόμενα έσοδα θα πρέπει να αναθεωρηθούν προς τα κάτω, πόσο μάλλον εκείνα που πραγματικά θα έχουν εισρεύσει στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος του χρόνου.
Είναι φανερό ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση δεν ξέρει τι πρέπει να κάνει, αλλά και το επαναλαμβανόμενο επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ ότι «δεν έχει σχέδιο» ακούγεται πολύ αδύνατο -κανονικά, θα έπρεπε να παρουσιάσει στον κόσμο την ακριβή πραγματικότητα για να μην δημιουργούνται και προσδοκίες), αφού κανείς στον κόσμο δεν γνωρίζει ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Μέσα στην αμηχανία του, ο κ. Καραμανλής συνεχίζει να ζητάει αορίστως «συναίνεση» (Σε τι; Γιατί, με τις δεδομένες επιδόσεις του τα πέντε προηγούμενα χρόνια; Είναι δυνατόν να του την προσφέρουν «εν λευκώ» και ενώ ο ίδιος θα παίρνει τις αποφάσεις, διατηρώντας μάλιστα τους δικούς του άχρηστους στον κρατικό μηχανισμό;), καθώς αρχίζει από σήμερα από τον κ. Γ. Παπανδρέου να βλέπει έναν-έναν τους πολιτικούς αρχηγούς.
Με όλα αυτά, το θέμα των εκλογών παραμένει ανοιχτό (λέγεται ότι μπροστά στα αδιέξοδα τώρα όλοι σχεδόν μέσα στην κυβέρνηση συνιστούν εκλογές), αλλά δεν αποκλείεται το μέλλον να το σηματοδοτήσουν από έξω οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες. Στις Βρυξέλλες θα έχουμε ECOFIN και άλλες επιτροπές, μαζί με μία σύνοδο κορυφής στις 18 Μαρτίου, ενώ θα γίνει και η συνάντηση των 20 πλουσιοτέρων χωρών. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν, αν ληφθούν βέβαια, θα δείξουν και τον δρόμο στην Αθήνα. Δρόμο δύσβατο, έτσι και αλλιώς.
Αγγελος Στάγκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr